Ministrul Sănătăţii: „Vinovaţii de situaţia de la Institutul Cantacuzino vor răspunde în faţa legii!”. Raportul în cazul Cantacuzino, trimis la Parchetul General

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Specialiştii OMS au verificat activitatea de la Institutul Cantacuzino FOTO Adevărul
Specialiştii OMS au verificat activitatea de la Institutul Cantacuzino FOTO Adevărul

Ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, susţine că cei care se fac vinovaţi de situaţia de la Institutul Cantacuzino vor fi răspunzători în faţa legii. Ministrul a arătat că experţii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii au ajuns la concluzia că nu s-au respectat procedurile şi nici termenele de punere în aplicare a tehnologiilor. În schimb, specialiştii nu au confirmat un posibil sabotaj la Cantacuzino.

UPDATE: Preşedintele României, domnul Traian Băsescu, a decis ca raportul prezentat în şedinţa CSAT să fie trimis Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

De altfel, ministrul Sănătăţii a explicat că îşi asumă în totalitate raportul întocmit de experţii OMS, în posesia căruia a intrat în aceste zile. „Sunt concluzii la care mă aşteptam şi anume că nu au fost respectate procedurile, pas cu pas, la achiziţia materialelor prime, nu au fost respectate termenele, au fost folosite ouă diferite decât cele utilizate în mod normal. La toate aceste greşeli s-a adăugat şi o presiune fantastică venită de la Ministerul Sănătăţii, ceea ce a dus la rezultatul pe care îl ştiţi”, a declarat Nicolae Bănicioiu. 

Acesta a mai spus că nu înţelege de ce conducerea Ministerului Sănătăţii nu a luat în considerare avertismentele Agenţiei Naţionale a Medicamentului, care i-a avertizat încă din iunie cu privire la unele probleme care pot apărea din cauza presiunii.

„A fost un management defectuos”, a explicat demnitarul. În plus, Bănicioiu a explicat că Institutul Cantacuzino va fi păstrat, dat fiind faptul că reprezintă o prioritate strategică pentru România. 

Cantacuzino nu are un plan de business clar

Potrivit raportului OMS, la Institutul „Cantacuzino” nu există, se pare, un plan de business clar, bugetat, pentru următorii 5-10 ani, iar personalul angajat pentru producţia vaccinului a început munca foarte târziu şi sub tensiunea incertitudinii păstrării posturilor, notează Mediafax. 

„Campania 2013-2014 a fost derulată în condiţii de presiune considerabilă, producţia a început târziu, iar aşteptările publice erau mari. S-a stabilit că personalul avea cunoştinţă de acest fapt şi că nu a fost suficient timp pentru respectarea adecvată a sistemului de calitate”, se arată în raport. 

Lipsă de încredere a ANM

Pe de altă parte, lipsa de încredere legată de producţia de vaccin s-a manifestat atât la nivelul institutului, cât şi la cel al Agenţiei Naţionale a Medicamentului. „Există o lipsă de încredere în capacitatea organizaţiei (Cantacuzino - n.r.) de a livra la timp. Există o lipsă de încredere a Agenţiei Naţionale cu privire la faptul că institutul îşi va rezolva problemele la timp şi că va îndeplini obiectivele GMP”, se menţionează în raport.

Recomandările OMS 

Se recomandă pregătirea strategiei pe termen mediu-lung, cu etapizare în paşi concreţi, termene şi costuri estimative. „Este imposibil ca organizaţia să planifice o calitate stabilă a producţiei fără certitudinea unui plan financiar scris. Multe dintre acţiunile care trebuie realizate necesită îmbunătăţiri continue care să fie susţinute pe parcursul a cel puţin 2-3 sezoane. Nu toate îmbunătăţirile pot fi realizate într-un an”, se mai arată în raport.

Tot la capitolul recomandări, OMS precizează, referitor la începerea producţiei în acest sezon, că „există un număr de oportunităţi, datorită păstrării tulpinilor de virus". În acelaşi context, se arată că planul şi nevoile financiare ale institutului „trebuie confirmate şi aprobate în săptămânile imediat următoare”.

Tot pentru sezonul 2014-2015, sunt necesare „pregătirea unui plan realist” şi „personal bine pregătit disponibil”.

400.000 de doze contaminate

Experţii OMS au făcut verificări la Institutul Cantacuzino din Bucureşti în perioada 25-27 februarie, după ce acesta a produs 400.000 de doze de vaccin antigripal, însă acestea nu au putut fi folosite, întrucât rezultatele testelor au indicat o concentraţie foarte mare de endotoxine, care ar putea să producă la administrare reacţii adverse, precum febră sau şoc anafilactic.

Pe aceeaşi temă: 

Serviciul Român de Informaţii, pe urma vaccinului toxic

Institutul Cantacuzino a intrat în atenţia tuturor organelor de verificare şi control ale statului, după ce întreaga producţie de vaccin antigripal românesc a fost contaminată cu o bacterie periculoasă care poate provoca, în condiţii extreme, şoc anafilactic.

Întrebarea la care nu vrea să răspundă ministrul Nicolăescu

Toată nebunia cu vaccinul antigripal se reduce la o singură întrebare: „Cine a ordonat producerea în serie a unui vaccin pentru care nu se obţinuseră autorizaţiile necesare din partea Agenţiei Medicamentului?”

Replica Ministerului Sănătăţii la blogul „Întrebarea la care nu vrea să răspundă ministrul Nicolăescu” al medicului Sorin Paveliu

Ca urmare a postării de blog „Întrebarea la care nu vrea să răspundă ministrul Nicolăescu”, semnat de expertul Societăţii Academice Române, medicul Sorin Paveliu, ministrul Sănătăţii Eugen Nicolăescu face o serie de precizări.

Ministrul Nicolăescu a sesizat SRI în cazul posibilei contaminări intenţionate a vaccinului antigripal

Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a declarat, sâmbătă, răspunzând unei întrebări privind o posibilă contaminare intenţionată a vaccinului antigripal produs la Institutul Cantacuzino, că a primit astfel de informaţii şi sesizat SRI.

Institutul Cantacuzino, luat „la puricat” de Corpul de control al premierului Ponta. Vina pentru dozele de vaccin interzise pe piaţă, pasată între oficiali

Directoarea Institutului Cantacuzino, Aurelia Drăghici, a fost demisă, prin ordin al ministrului Sănătăţii, în locul acesteia revenind Radu Iordăchel, după ce ordinul prin care a fost demis de Eugen Nicolăescu, în iulie 2013, pentru deficienţe manageriale a fost suspendat de instanţă. Iordăchel susţine că va analiza situaţia de la institut, unde în depozite stau nu mai puţin de 400.000 de doze neconforme, care nu vor ajunge totuşi la populaţie.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite