Ministerul Sănătăţii cere Direcţiilor de Sănătate Publică să afişeze online datele privind certificatele profesionale solicitate de personalul medical

0
Publicat:
Ultima actualizare:
ministrul sanattii vlad voiculescu  foto inquam photos
ministrul sanattii vlad voiculescu  foto inquam photos

Ministerul Sănătăţii cere Direcţiilor de Sănătate Publică judeţene, ca, până în 15 iunie, să afişeze pe site-urile proprii datele privind preluarea şi stadiul documentelor cerute de personalul medical, pentru rezolvarea în regim de urgenţă a întârzierilor la eliberarea actelor, iar Direcţia Generală Resurse Umane, Juridic şi Contencios din minister îşi modifică programul.

Având în vedere întârzierile înregistrate şi neplăcerile provocate personalului medical în legătură cu eliberarea certificatelor profesionale, Ministerul Sănătăţii (MS) a decis, miercuri, ca, până în 15 iunie, toate Direcţiile de Sănătate Publică judeţene să afişeze pe propriile site-uri datele privind stadiul documentelor cerute de medici, dar şi responsabilii cu gestionarea lor, arată instituţia într-un comunicat.

Astfel, fiecare Direcţie de Sănătate Publică va afişa numele şi prenumele persoanei responsabile pentru preluarea şi gestionarea documentelor, dar şi pe cel al persoanei  care poate înlocui responsabilul pentru preluarea şi gestionarea documentelor. De asemenea, vor fi menţionate biroul, orarul de lucru şi numerele de telefon ale persoanelor care primesc şi gestionează ceriticatele profesionale. 

Totodată, DSP-urile vor fi obligate să respecte termenul de cinci  zile lucrătoare în care trebuie să trimită dosarele la Ministerul Sănătăţii. 

În plus, va fi publicat şi textul Ghidului privind documentele care se depun la Direcţiile de Sănătate Publică, dar şi lista documentelor emise de Ministerul Sănătăţii care pot fi eliberate prin Direcţiile de Sănătate Publică.

Totodată, Direcţia Generală Resurse Umane, Juridic şi Contencios (DGRJC) din Ministerul Sănătăţii îşi va ajusta programul în aşa fel încât să permită cu prioritate preluarea apelurilor în intervalul orar 9-11 fără întreruperi cauzate de procesarea documentelor, se mai arată în comunicatul MS.

Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii au explicat că este nevoie de aceste măsuri întrucât "o mare parte a personalului medical se plânge - pe bună dreptate - de întârzieri la eliberarea diverselor certificate profesionale".

"Ministerul s-a sesizat şi a analizat procedurile de depunere şi procesare. A rezultat că una dintre probleme o reprezintă preluarea deficitară a dosarelor la DSP-uri. A doua problemă o reprezintă faptul că personalul din minister, în orarul de preluare a apelurilor telefonice, trebuia să facă şi procesare paralelă a dosarelor", potrivit comunicatului.

Ministerul consideră că măsurile anunţate vor contribui la scurtarea perioadei de eliberare a certificatelor şi, mai ales, la reducerea numărului dosarelor care se întorc la solicitanţi pentru completări.

"Pe termen mediu, Ministerul Sănătăţii caută soluţii şi pentru sporirea personalului din DGRJC care este subdimensionat faţă de necesarul optim. Informatizarea întregului proces şi renunţarea la dosarele pe hârtie este o opţiune de luat în calcul", a precizat sursa citată.

Aproape 4.000 de medici şi peste 3.500 de asistenţi au primit, în 2015, certificate care atestă că au făcut studii de specialitate într-un stat membru al Uniunii Europene. Certificatul de conformitate se eliberează medicilor, dentiştilor, farmaciştilor, asistenţilor medicali generalişti şi moaşelor care întrunesc condiţiile prevăzute de lege şi care au dobândit formarea în profesie în România, iar acesta le permite să lucreze în orice spital din Uniunea Europeană

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite