METEO Ce capricii ne rezervă vremea în ultimele zile ale lui februarie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Adevarul
FOTO Adevarul

După câteva zile în care România a fost traversată de un curent polar, care a adus ger în toate regiunile ţării, vremea se încălzeşte iar mercurul din termometre va urca până la 14 grade Celsius, anunţă meteorologii care au dat publicităţii prognoza pe două săptămâni.

Aceştia susţin că temperaturile, neobişnuit de ridicate pentru această perioadă din an, se datorează unui val de aer tropical care traversează România. 

Mai exact, în următoarele zile, ţara noastră va trece printr-un proces treptat de încălzire până vineri. De sâmbătă, însă, situaţia va fi diferită, dat fiind faptul că temperaturile vor scădea, a explicat meteorologul de serviciu pentru „Adevărul”. 

„Vor fi variaţii de temperatură de la o zi la alta, vremea nu se îmbunătăţeşte neaparat. Asta pentru că, din 1 martie, din nou, circulaţia aerului se orientează către latitudini nordice, ceea ce va face ca temperaturile să coboare. Totuşi, în zilele ce urmează, circulaţia aerului se va realiza dinspre Europa Centrală şi cea Sudică, motiv pentru care vor intra în ţara noastră mase de aer mai cald ce vor conduce la înregistrarea unor temperaturi apropiate de cele normale iar în partea de sud-sud vest chiar uşor mai ridicate decât temperaturile obişnuite pentru această perioadă din an”, a declarat specialistul de la Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM). 

Vreme frumoasă de 1 martie în Capitală 

Potrivit acestuia, joi vor fi temperaturi de până la 14 grade Celsius. „Vremea va fi mult mai caldă decât în mod normal în cea mai mare parte a ţării. În această săptămână temperaturile vor depăşi cam 10 grade Celsius în toate regiunile, mai puţin depresiunile din estul Transilvaniei”, a completat meteorologul. 

Spre exemplu, pe 1 martie, în Capitală va fi cer variabil, senin pe timp de zi şi cu maxime de 12-13 grade Celsius, dar cu unele înnorări noaptea, însă lipsite de precipitaţii. 

În ceea ce priveşte perioada 4 - 10 martie, respectiv în a doua săptămână de prognoză meteo emisă de specialişti, temperaturile vor fi mai scăzute. Spre exemplu, în Banat se vor semnala ploi slabe cantitativ după 1 martie, în timp ce probabilitatea de apariţie a precipitaţiilor în Crişana după 5 martie va fi şi mai mare, atrag atenţia specialiştii de la ANM, care susţin că media maximelor se va situa între 12 şi 15 grade Celsius iar a minimelor între 0 şi 4 grade Celsius. Precipitaţii sunt aşteptat şi în Maramureş după 28 februarie, la fel şi în Moldova, arată meteorologii. 

Cum va fi la munte

La munte, pe de altă parte, pe parcursul primei săptămâni de prognoză media regională a temperaturilor maxime se va încadra între -2 grade şi 3 grade Celsius, iar în cea de-a doua săptămână de prognoză va depăşi norma perioadei, fiind cuprinsă între 2 şi 5 grade Celsius. Se vor semnala precipitaţii în general slabe, mai ales ninsori, în intervalele 26-27 februarie şi 1-3 martie, dar local şi în unele zile ale celei de-a doua săptămâni.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite