Meniu de 10 lei pe zi pentru bolnavii din spitale. Ce alimentaţie este indicată în caz de COVID-19

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Banii alocaţi celor trei mese pe zi în spitale pentru fieecare bolnav ajunge la 10 lei
Banii alocaţi celor trei mese pe zi în spitale pentru fieecare bolnav ajunge la 10 lei

Suma alocată meselor zilnice pentru pacienţii din spitale a fost şi a rămas derizorie. Medicii susţin că bolnavii de COVID-19 au o poftă excesivă de mâncare, iar cei 10 lei pe zi alocaţi pentru un bolnav nu acoperă nici pe departe nevoile lui nutriţionale.

Spitalul nu este restaurant, dar chiar şi aşa meniul de 10 lei pe zi pentru trei mese, alocat fiecărui bolnav în multe instituţii sanitare din România este total insuficient. Cu atât mai mult pentru bolnavii de COVID-19 care au nevoi nutriţionale crescute, potrivit medicilor citaţi de Antena 3. 

Nevoia de alimentaţie suplimentară este cu siuranţă şi din cauza bolii, a declarat dr. Laura Ene, medic primar Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice, pentru postul TV mai sus citat. 

Suma de 10 lei este stabilită de Ministerul Sănătăţii pentru hrana unui pacient într-o zi. 

Laura Ene a explicat cum reacţioneaza organismul infectat cu SARS CoV-2dacă nu este hrănit corespunzător în timpul bolii.

''Este foarte important să mănânce de toate, alimente de calitate şi să nu le lipsească nicio grupă alimentară. Eu aş miza pe alimente calde în acest moment, mai ales că este şi frig afară, iar alimentele calde încălzesc şi corpul şi sufletul.  O supă, o ciorbă de legume cu carne slabă, o mâncare gătită de legume din abundenţă, fără ulei în exces, fără prăjeală, fără sosuri. Carnea trebuie să rămână în alimentaţia pacienţilor, chiar şi asimptomaticii infectaţi cu COVID. Trebuie să fie o proteină de calitate, să nu fie o proteină prăjită, să fie o carne slabă, fiartă, la cuptor, la grătar, alături de o salată generoasă sau legume de sezon. Să nu lipseacă lactatele, iaurt, kefir, sana, depinde de fiecare ce preferă, sau poate brânzeturile mai moi care să nu fie extraordinar de grase. Să nu ne lipsească pâinea, cu condiţia să fie integrală'', a explicat dr. Laura Ene. 

''Avem două tipuri de preţuri. Preţul pentru pacienţii comuni care este de 10 lei, preţul pentru pacienţii ce necesită regim care este de 15 lei. La această sumă, spitalele din subordinea Primăriei şi a ASSMB-ului primesc un spor de 50%, adică asta înseamnă că pentru pacienţii comuni ajunem la o sumă de 15 lei, meniul pe zi, iar la pacienţii cu boli cronice, la 22,5 lei pe zi/meniul'', a explicat managerul Spitalului Colentina, dr. Remus Mihalcea. ''Nu putem oferi o calitate de restaurant la 10 lei”, a mai spus acesta. 

În ce constă meniul de spital:

Mic dejun: unt, gem, biscuiţi, ceai, chiflă

Prânz: ciorbă de varză, mâncare fasole galbenă, chiflă

Cină: pilaf sârbesc, chiflă

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite