Mai 2010, cea mai călduroasă lună din istorie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Luna trecută a fost cea mai călduroasă lună mai din istorie, a raportat Administraţia Naţională pentru Oceane şi Atmosferă din Statele Unite, citată de Reuters.

De asemenea, mai 2010 a fost cea de-a 303-a lună consecutivă cu temperaturi mult mai ridicate decât media globală a temperaturilor înregistrate în secoolul XX, potrivit experţilor americani.

"Din februarie 1985, fiecare lună a fost mai caldă decât media sa din secolul XX", a explicat Deke Arndt, şeful Serviciului de monitorizare climatică al Administraţiei pentru Oceane şi Atmosferă din SUA.

Tendinţa de încălzire globală pe termen lung, împreună cu rapoarte care spun că are loc topirea gheţarilor din zona Arctică, demonstrează teoria încălzirii globale şi a schimbărilor climatice. Mulţi oameni de ştiinţă cred că suprafaţa pământului se încălzeşte, în mare parte din cauza emisiilor de gaze cu efect de seră, inclusiv a dioxidului de carbon.

Analizând doar media globală a temperaturilor de suprafaţă , mai şi perioada martie-mari a fost cea mai caldă din istoria măsurătorilor.

Temperaturile de la nivelul oceanului din perioada mai şi martie-mai au fost pe locul doi, în spatele celor din anul 1998, conform datelor de la centru.

Majoritatea regiunilor de pământ de pe glob s-au confruntat cu temperaturi ridicate, cele mai calde înregistrându-se în estul Americii de Nord, estul Braziliei, estul Europei, sud-estul Asiei, estul Rusiei şi Africa ecuatorială. Provincia chineză Yunnan a înregistrat în mai cele mai calde temperaturi din 1951, în timp ce mai multe localităţi din Ontario, Canada au avut cele mai calde temperaturi în mai din istorie.

Pe de altă parte a fost neobişnuit de rece pentru vestul Americii de Nord, nordul Argentinei, Asia Centrală şi Vestul Europei. Germania a avut cea mai rece lună mai din 1991, şi a doua cea mai friguroasă din istorie.

La începutul lunii mai, oamenii de ştiinţă avertizaseră că 2010 va fi cel mai cald an din istoria ultimilor 130.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite