Lista unităţilor sanitare în care se distribuie voucherele pentru tratamentul fără interferon pentru pacienţii cu hepatită avansată şi ciroză

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Lista unităţilor sanitare în care se distribuie voucherele pentru investigaţiile necesare la dosarul de aprobare al tratamentului fără interferon a fost publicată de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS).

Lista, care poate fi accesată AICI, a fost trimisă de compania care a câştigat contractul şi care va oferi tratamentul pacienţilor cu hepatite în stadii avansate şi ciroză şi va fi actualizată permanent, pe măsură ce vor fi distribuite vouchere şi în alte unităţi.

Pacienţii se vor adresa medicilor de specialitate din aceste unităţi sanitare cu bilet de trimitere de la medicul de familie. În urma consultaţiei de specialitate, medicii vor înmâna vocherele pentru efectuarea gratuită  a testărilor (fibromax, viremie, genotipare) acelor pacienţi care vor îndeplini criteriile de includere în tratament  prevăzute în protocolul terapeutic elaborat de comisiile de specialitate ale Ministerului Sănătăţii.

În ce laboratoare se fac analizele

Lista laboratoarelor care realizează investigaţiile necesare la întocmirea dosarelor pentru aprobarea tratamentului fără interferon este publicată pe site-ul CNAS, la secţiunea “informaţii pentru asiguraţi – medicamente – tratament fără interferon”.

Din data de 26 octombrie, voucherele pentru aceste investigaţii  au început să fie distribuite în unităţile sanitare din cele nouă centre din ţară:  Bucureşti, Cluj, Constanţa, Craiova, Iaşi, Sibiu, Târgu Mureş, Timişoara, Oradea.

„Numărul total de vouchere care vor fi distribuite acoperă numărul de pacieţi  cu hepatita virală C şi ciroză hepatica C cu stadiul de fibroza F4”, a declarat Vaseile Ciurchea, preşedintele CNAS. Pe lângă investigaţiile amintite, dosarul pacientului va conţine în mod obligatoriu o serie de documente care se regăsesc pe site-ul www.cnas.ro, la secţiunea ”informaţii pentru asiguraţi – medicamente – tratament fără interferon”, arată un comunicat al CNAS.

Unde trebuie depuse dosarele

După publicarea în Monitorul Oficial  a Ordinului MS-CNAS de aprobare a protocolului terapeutic, pe măsură ce dosarele sunt întocmite, ele vor  fi depuse la casele de asigurări de sănătate cu care se află în relaţie contractuală medicul de specialitate, de unde vor fi trimise mai departe  la CNAS.

Comisia de specialitate a CNAS se va întruni de două ori pe lună pentru a analiza dosarele depuse în vederea aprobării şi va verifica dacă acestea corespund criteriilor de eligibilitate. Decizia comisiei va fi comunicata pacientului de către casa de asigurări de sănătate unde acesta a depus dosarul.

Pe site-ul CNAS,  la secţiunea “informaţii pentru asiguraţi – medicamente – tratament fără interferon”, pacienţii pot accesa un document cu informaţii utile privind modul de administrare a tratamentului fără interferon.

Metodologia arată că medicul curant poate fi ales de către pacient dintre medicii care îşi desfăşoară activitatea în centrele Bucureşti, Cluj, Constanţa, Craiova, Iaşi, Sibiu, Târgu-Mureş şi Oradea. Limitarea la aceste centre ar putea fi o problemă, susţin reprezentanţii pacienţilor, care sunt de părere că nu toţi bolnavii de hepatită în stadii avansate vor avea resursele financiare necesare, dar şi starea de sănătate necesară pentru a merge în centrele amintite. 

„Trebuie să existe nişte formalităţi, e un lucru foarte bun, doar că lipsesc protocoalele. Mai exact, sunt pacienţi care au ciroze, care au fost în stadii incipiente şi care nu ştiu că există acest tratament. Nu e în regulă să fie nevoiţi să meargă doar la medicii din aceste centre universitare”, a explicat Vasile Barbu, preşedintele Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Pacienţilor (ANPP). 

Totodată, documentaţia publicată pe site-ul CNAS arată că pacientul care va fi inclus în tratament are mai multe obligaţii, el fiind nevoit să semneze şi un consimţământ în momentul în care intră pe terapie.

„Eu sper ca pacienţii să-şi primească acest tratament. Momentan, sunt nelămuriţi. Nu cred că vor fi persoane care să nu fie dispuse să semneze acel consimţământ, în condiţiile în care vorbim de bolnavi care au fost pe dublă terapie, sunt oameni care îşi doresc să se vindece şi care vor respecta cu siguranţă termenii din contract”, a declarat şi Marinela Debu, preşedintele Asociaţiei Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice din România. 

Cum se obţine tratamentul 

Potrivit CNAS, dacă terapia durează 12 săptămâni, pacientul este nevoit să facă viremia (analiză obligatorie - n.r.) în săptămâna a 12-a de tratament, în timp ce în cazul tratamentului cu o durată de 24 de săptămâni, viremia de la sfârşitul tratamentului trebuie să fie efectuată obligatoriu în săptămâna a 24-a de tratament. 

„La controlul lunar şi la sfârşitul tratamentului, pacientul va trebui să înmâneze cutiile goale ale medicamentelor, astfel încât medicul să confirme că bolnavul a luat în proporţie de 100% tabletele prescrise. Ulterior, medicul curant va da cutiile goale coordonatorului de la firma ce asigură programul de monitorizare medicală”, mai prevede documentul de pe site-ul CNAS. 

Chiar dacă vorbim de o terapie nouă, medicii din comisia de evaluare sunt de părere că nu vor fi probleme cu întocmirea dosarului. „La toate casele de sănătate există deja experienţa vechilor dosare”, a arătat un medic evaluator. 

Chiar dacă procedura de aprobare a dosarelor a fost comunicată caselor judeţene de sănătate, sunt şi instituţii unde mesajul nu a fost înţeles pe deplin. „I s-a refuzat dosarul, fără să i se dea vreo explicaţie. A fost rechemat”, au declarat surse medicale. 

Câţi bolnavi de hepatită sunt în România 

În prezent, numărul de bolnavi cu infecţie de hepatită C în România este de 3,2% din populaţia totală a ţării. 

„Acest lucru ar însemna circa 600 de mii de persoane infectate cu virus C în sânge, dar 85% au infecţie activă, restul şi-au eradicat virusul prin propriile lor mijloace imunitare. (...) Dubla terapie, cea cu interferon, durează 48 de săptămâni, iar cea fără interferon — 12 săptămâni. Pacientul care va intra în noua terapie va trebui să ţină cont să respecte întocmai schema de tratament. El va lua două pastile pe zi timp de 12 săptămâni. Are foarte puţine reacţii adverse, în special renale”, a explicat şi profesorul Alexandru Oproiu, hepatolog.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite