Steven van Groningen, bancherul care a făcut cunoştinţă cu România în anii „sălbatici” de după Revoluţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Steven van Groningen şi-a început cariera de bancher la 28 de ani, puţin mai târziu decât absolventul clasic de Finanţe-Bănci, în contextul în care sportul de performanţă i-a ocupat o bună parte din timpul destinat studiilor, dar a făcut ulterior o şcoală de banking bună, probabil una dintre cele mai bune din lume, şi a ajuns după mulţi ani de experienţă şi provocări să conducă Raiffeisen Bank România.

Wall-street.ro a luat masa cu CEO-ul care a facut cunostinta cu Romania in anii „salbatici" de dupa Revolutie. Urmariti mai jos o discutie incitanta despre scoala de bancheri olandeza, nutritie, sport si promovarea valorilor in societate.

M-am intalnit cu Steven van Groningen, presedintele Raiffeisen Bank Romania, la Satya, unul dintre cele mai cunoscute restaurante cu specific vegetarian si vegan din Bucuresti, in jurul pranzului pentru un interviu asezonat cu specialitati vegane si muzica linistitoare. „Satya" inseamna pace in religia indiana, iar localul nu a dezamagit in acest sens, specialitatile vegane fiind pe gustul CEO-ului de 56 de ani care a adoptat aceasta dieta in urma cu mai bine de cinci ani. Linistea si armonia localului au fost completate de lipsa fumului de tigara, un aspect pe care bancherul il considera chiar mai important decat alimentatia sanatoasa.

„Pe mine ma deranjeaza mai mult ca se fumeaza in restaurante. Nutritia este, de asemenea, importanta pentru cum functionezi ca om. Intotdeauna am spus referitor la banca ca atunci cand pierzi bani, vrei un singur lucru: sa fii pe profit. Asa este si in viata. Tatal meu imi spunea: Un om bolnav are o singura dorinta, sa fie sanatos, dar un om sanatos are multe dorinte", povesteste bancherul olandez care a pasit in Romania in 1993, la putin timp dupa Revolutie, intr-o perioada in care capitalismul era un concept neclar, iar lupta pentru supravietuire era salbatica.

Intrebat daca romanii, ca popor, au o alimentatie nesanatoasa, van Groningen a raspuns ca, de asemenea, in acest caz, vorbim de un proces de evolutie, atat din perspectiva mancarii, dar si a stilului de viata.

„As vrea, totusi, ca macar fiecare sa se gandeasca ce mananca si cum mananca si sa nu fie un automatism, sa manance ceva pentru ca asa a vazut. Fiecare trebuie sa ia decizii, dar macar sa se documenteze inainte”, afirma seful Raiffeisen Bank, una dintre cele mai mari banci din piata romaneasca.

Citeşte continuarea pe wall-street.ro

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite