Globezitatea – unul dintre cele mai mari pericole ale zilelor noastre

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Stilul de viaţă este vinovat de apariţia obezităţii
Stilul de viaţă este vinovat de apariţia obezităţii

„Epidemia" obezităţii pune mai semne de întrebare sănătăţii populaţiei globului. Specialiştii avertizează că obezitatea va reprezenta o provocare pentru toţi oamenii în viitorul apropiat şi dau câteva sfaturi pentru a rezista sănătoşi.

Un trend deosebit de controversat în zilele noastre este obezitatea. Specialiştii au analizat situaţia la novel mondial şi au ajuns la concluzia că „globezitatea" ne afectează sănătatea, iar viitorul nu se arată deloc îmbucurător.

Un studiu complex, Globesity - the global fight against obesity (Globezitatea - lupta împotriva obezităţii, purtată la nivel global) a fost dat publicităţii recent. România este codaşă, din fericire, la obezitate.

Este nevoie de o strategie pe termen lung pentru combaterea obezităţii

Statisticile arată că, în ultimii 30 de ani, rata obezităţii s-a dublat. Astfel, la nivel global, 1,4 miliarde de persoane sunt supraponderale, iar 500 de milioane sunt obeze, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.

Specialiştii avertizează că, până în 2030, 50-60% din populaţia multor ţări urmează să fie declarată obeză.

Pentru a diminua acest efect, experţii susţin că este nevoie de o strategie pe 25-50 de ani, care să vizeze industria mâncărurilor şi a băuturilor, şcoala, mediile de lucru, asigurările, stilul de viaţă sedentar al oamenilor. De asemenea, încurajarea creşterii activităţii psihice este o altă modalitate de a ne feri de obezitate.

România - risc scăzut

În Europa, peste 200 de milioane de adulţi sunt supraponderali, iar numărul obezilor s-a triplat în ultimele două decade. Proporţia persoanelor obeze din 19 ţări din UE care au pus datele la dispoziţie variază între 8% şi 23,9% pentru femei şi între 7,6% şi 24,7% pentru bărbaţi.

Ţările în care s-a observat o rată mică a obezitate sutn România (8% pentru femei şi 7,6% pentru bărbaţi), Italia (9,3% pentru femei şi 11,3% pentru bărbaţi), Bulgaria (11,3% pentru femei şi 11,6% pentru bărbaţi) şi Franţa (12,7% pentru femei şi 11,7% pentru bărbaţi).

La polul opus se află Marea Britanie (23,9% pentru femei şi 22,1% pentru bărbaţi), Malta (21,1% pentru femei şi 24,7% pentru bărbaţi), Letonia (20,9% pentru femei) şi Estonia (20,5% pentru femei).

Mai mult, specialiştii ţin să menţioneze că, dacă nu se iau măsuri, 60% din bărbaţi, 50% din femei şi 20% din copii vor fi obezi până în 2050.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite