Funeriu a gafat din nou: i s-a adresat lui Radu Moraru cu "Domnu Turcescu". Psihiatru: "De Turcescu se teme cel mai mult"

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Daniel Funeriu
Daniel Funeriu

Ministrul Educaţiei face gafă după gafă. Taxat de senatori, marţi, pentru greşelile gramaticale din timpul intervenţiei sale, Daniel Funeriu a fost invitat la două emisiuni TV, unde a gafat din nou.

"Deci domnu' Turcescu...", i s-a adresat ministrul moderatorului emisiunii de la 10 TV, Radu Moraru. Râsetele din public l-au făcut pe Funeriu să-şi dea seama de gafă, moment în care s-a ridicat în picioare şi i-a întins mâna gazdei. "Editaţi, editaţi!", s-a adresat el cuiva din regie.

Jumătate de oră mai târziu, ministrul Educaţiei a ajuns la o altă emisiune, de data aceasta la B1 TV, avându-i ca parteneri de discuţie pe Robert Turcescu şi pe Ion Cristoiu. Întrebat despre confuzia de nume din emisiunea lui Radu Moraru, Funeriu a explicat: "Eram în emisie, m-am uitat la ceas şi stiam că trebuie să vin la domnul Turcescu şi i-am spus astfel. M-a taxat imediat şi mi-a spus «domnul ministru Andronescu»", a povestit Funeriu.

Însă după alte câteva minute, Funeriu a gafat din nou, adresându-i-se lui Ion Cristoiu cu "Domnu' Turcescu".

"Turcescu este el", a lămurit Ion Cristoiu. Robert Turcescu şi-a pus mâinile în cap, iar Funeriu a conchis : "Azi e ziua gafelor".

Şeful Clinicii de Psihiatrie din cadrul Spitalului Municipal din Bucureşti a explicat, pentru adevarul.ro, că a Funeriu a încurcat numele moderatorilor pentru că Turcescu este cel de care se teme cel mai mult. "În faţa lui Turcescu nu vrea să dea greş pentru că el e profesorul care l-a ascultat şi l-a arătat cu degetul", a declarat Florin Tudose.

Marţi, în plenul Senatului, Daniel Funeriu a spus că "în limba română, potrivit dicţionarului explicativ al limbii române, cuvântul coleg este neutru, nu este defel feminin".

Ulterior, într-o intervenţie la Realitatea TV, în care încerca să-şi explice greşeala, Funeriu a spus că "şi miniştrii pot să aibă lapsuri". Forma corectă este lapsusuri.

"Situaţia de ieri a fost lapsus prin excepţie, dar nu e deloc justificativ pentru ce s-a întâmplat. De ce nu s-a corectat imediat?", se întreabă dr. Florin Tudose. "Un lapsus sau un gol de memorie are o determinare emoţională, un blocaj emoţional, ca atunci când ne bâlbâim. Iar asta pentru că afectivitatea nu lasă procesul cognitiv să funcţioneze în mod obişnuit.

Se poate întâmpla şi la case mai mari, dar nu înţeleg cine l-a intimidat, pentru că se afla alături de colegi, nu la o şedinţă ONU", a mai spus prof. dr. Florin Tudose.

Ministrul Educaţiei a explicat că a vrut să spună despre cuvântul "cadru" că este de gen neutru, nu despre cuvântul "coleg", dar din cauza unui "lapsus regretabil" a încurcat termenii. "Dl senator Severin (Georgică Severin, n.r.) mă acuza. El vorbea de cadre didactice şi spunea: domnule, în limba română cuvântul cadru este feminin. Eu, evident, voiam să-i răspund şi intenţia mea era să spun despre cuvântul cadru că este neutru, nu este feminin. Adevărul este că am avut un lapsus. În mintea mea doream să spun cadru, dar am pronunţat coleg din acest nefericit motiv", a explicat Funeriu la B1TV.

Ieri nu a fost, însă, singura zi în care ministrul Educaţiei a făcut greşeli gramaticale.

În iunie 2010, el spunea că "problemele sistemului de învăţământ din România este că...", iar în septembrie le ura bun venit la şcoală celor "din clasa întâia". Corect este clasa întâi.

Potrivit psihiatrului Tudose, prea multe gafe denotă nesiguranţă foarte mare, lipsa de competenţă sau de pregătire. "Ce s-ar întâmpla dacă un pilot de curse internaţionale ar avea lapsusuri? Un ministru al Educaţiei în plin Bacalaureat ar trebui să fie în deplină stăpânire de sine şi cunoaştere", a adăugat psihiatrul.

image
Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite