Experimentul „COVID-19 pe pâine“ şi controversele care l-au însoţit

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fotografii Ramona Găină
Fotografii Ramona Găină

Cercetătorii de la Facultatea de Fizică din Bucureşti au ajuns la concluzia că pe pâinea neambalată noul coronavirus poate rezista cel puţin trei ore. Informaţia a fost puternic contestată de reprezentanţii industriei de panificaţie şi de autorităţile sanitare

Virusul SARS-CoV-2 nu ajunge la alimentele ambalate, dar poate rămâne pe suprafaţa ambalajelor lor. În plus, pe pâinea neambalată, de exemplu, noul coronavirus poate rezista cel puţin trei ore. Asta au reuşit să demonstreze, printre altele, cercetătorii de la Facultatea de Fizică a Universităţii Bucureşti după ce au colectat probe de la pacienţi COVID-19 internaţi la Institutul de Boli Infecţioase „Matei Balş”. „După punerea în contact a foliilor de ambalaj cu proba biologică, deşi a fost decelată prezenţa virusului pe faţa externă a pungii de ambalaj la toate intervalele de timp testate, nu s-a evidenţiat prezenţa virusului pe faţa internă a acestuia. Pe de altă parte, după punerea în contact a suspensiilor cu încărcătură virală direct cu eşantioanele de probe de pâine, a fost decelată prezenţa virusului pe eşantioanele de probe de pâine la toate intervalele de timp testate.

În concluzie, după ambalarea în folie de plastic (fără perforaţii), produsele de pâine nu mai sunt expuse riscului contaminării”, a explicat cercetătorul Ioan Stamatin coordonatorul colectivului de cercetare compus din specialişti de la Universitatea din Bucureşti (CS I Cornelia Nichita, prof. univ. dr. ing. Eden Mamut), de la Institutul de Virusologie „Ştefan S. Nicolau” (CS I Carmen Diaconu şi CS I Coralia Bleotu) şi de la Institutul Naţional de Boli Infecţioase „Prof. dr. Matei Balş” (dr. Liliana Preoţescu). 

După ambalarea în folie de plastic (fără perforaţii), produsele de pâine nu mai sunt expuse riscului contaminării Studiul UB

Reprezentanţii Universităţii Bucureşti subliniază că rezultatele studiului vor putea conduce la identificarea unor soluţii virucide pentru decontaminarea ambalajelor şi produselor preambalate, în vederea inactivării virusurilor transmise de la persoane contaminate, precum şi la formularea unor propuneri de măsuri pentru evitarea contaminării pe întreg ciclul de viaţă al produselor de panificaţie.

În replică, Aurel Popescu, preşedintele Patronatului Român din Industria de Morărit, Panificaţie şi Produse Făinoase (ROMPAN), a transmis că pâinea şi produsele de panificaţie fabricate şi comercializate de către agenţii economici din România nu reprezintă un vector de transmitere a coronavirsului. „Nu trebuie să alarmăm populaţia şi să transmitem informaţii false în ceea ce priveşte transmiterea virusului prin intermediul alimentelor, cu atât mai mult prin intermediul pâinii, un produs prezent pe masa oricărui român. Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) şi Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară (EFSA) au transmis că până în prezent nu există dovezi potrivit cărora virusul SARS-CoV 2 s-ar transmite prin consumul de alimente, respectiv prin pâine”, a precizat Aurel Popescu. 

Studiul contrazice OMS şi EFSA

La rândul lor, oficialii Autorităţii Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a transmis că nu există informaţii disponibile privind prezenţa şi supravieţuirea pe alimente a virusului SARS-CoV-2. „EFSA afirmă că nu există dovezi ştiinţifice că alimentele de origine animală (carne, lapte, peşte, produse din carne etc.) sau cele de origine nonanimală (legume, fructe, pâine, produse de patiserie etc.) sunt o sursă probabilă sau o cale de transmitere a virusului”, au transmis reprezentanţii ANSVSA.

Record de pacienţi la ATI

Bilanţul total al persoanelor confirmate în România cu noul coronavirus a ajuns, ieri, la 122.673 de cazuri, după ce în ultimele 24 de ore au fost confirmate alte 1.438 de noi îmbolnăviri din 13.528 de teste efectuate. În acelaşi timp sunt înregistrate 4.718 de decese, din care 31 în ultimele 24 de ore. Foarte grav, numărul pacienţilor internaţi la Terapie Intensivă a atins, ieri, un nou record, ajungând la 535. Şi ieri, cele mai multe noi cazuri de coronavirus - 209 - au fost raportate în continuare în Bucureşti. urmat de judeţele Vaslui - 104 noi cazuri, Constanţa - 88 şi Iaşi– 83. La polul opus, cele mai puţine noi îmbolnăviri - 4 - au fost raportate în Caraş-Severin şi Giurgiu. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite