Esenţialul săptămânii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Arhiva Adevărul
Foto: Arhiva Adevărul

Ministerul Sănătăţii le solicită tuturor medicilor, printr-o adresă trimisă direcţiilor judeţene de sănătate publică din întreaga ţară, să se vaccineze împotriva virusului A(H1N1).

Cifre

82 este numărul de poliţe încheiate de societatea Euroins România, la doar o zi după lansarea pe piaţă a asigurării împotriva virusului A(H1N1).

Românii merg fără vize în Turcia

Cetăţenii români care călătoresc în Turcia pentru o perioadă de până la 90 de zile nu mai au nevoie de viză. Ministerul Afacerilor Externe le recomandă cetăţenilor români să deţină, pe lângă paşaport, şi cartea de identitate. MAE precizează că au existat cazuri în care cetăţeni români au fost reţinuţi de poliţie din cauza unor coincidenţe de nume cu cele ale unor persoane care au comis infracţiuni în Turcia.

Piaţa maşinilor noi a scăzut cu 59% anul trecut

Anul trecut, în România au fost înmatriculate 116.000 de maşini noi, o scădere de 58% faţă de 2008, în timp ce la maşinile second-hand scăderea a fost de 29%, spre 213.000 de unităţi, relevă datele Direcţiei Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor. Anul trecut, ianuarie a fost cea mai bună lună pentru înmatriculările de maşini noi, cu aproape 14.000 de unităţi.

Reportofon

" O carte costă cât un kilogram de carne sau de brânză. E normal ca românul să aleagă întâi mâncarea - întâi trăim, apoi filosofăm -, dar câtă vreme o carte costă cât un kilogram de brânză, este extraordinar."

Nicolae Manolescu, critic literar

La noi: Ministerul Sănătăţii îi obligă pe medici să se vaccineze

FINANŢARE. Guvernul Japoniei va împrumuta România cu 41,87 miliarde de yeni (aproximativ 315 milioane de euro) pentru construirea unei linii de metrou spre Aeroportul „Henri Coandă", a anunţat, miercuri, Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii. În cadrul unei întrevederi cu ministrul Transporturilor, Radu Berceanu, şeful misiunii diplomatice nipone, Natsuo Amemiya, a confirmat decizia guvernului nipon de a finanţa extinderea reţelei Metrorex spre Otopeni.

IMUNIZARE. Ministerul Sănătăţii le solicită tuturor medicilor, printr-o adresă trimisă direcţiilor judeţene de sănătate publică din întreaga ţară, să se vaccineze împotriva virusului A(H1N1). În caz contrar, personalul medical care refuză vaccinarea riscă desfacerea contractului de muncă cu CNAS. Pe de altă parte, secretarul de stat Adrian Streinu-Cercel a declarat, miercuri, că vaccinarea copiilor, la fel şi cea a adulţilor, este benevolă, iar pentru imunizarea împotriva gripei A(H1N1) a şcolarilor şi a celor din grădiniţe nu e nevoie de acordul scris al părinţilor, ci doar de cel verbal.

BUGET. Parlamentul a adoptat miercuri articolele bugetului de stat pe anul 2010. În ciuda obiecţiilor procedurale formulate de PSD, plenul Parlamentului a analizat şi aprobat în forma propusă de Guvern anexele din proiectul de buget referitoare la Administraţia prezidenţială, Senat, Camera Deputaţilor, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Consiliul Legislativ şi Curtea Constituţională.

În lume: Cine se uită mult la televizor trăieşte mai puţin

PROPUNERE. Autorităţile din Milano propun ca tinerii cu vârsta de până la 25 de ani să fie premiaţi dacă se lasă de fumat. Potrivit unui sondaj recent, 20 din 100 de adolescenţi sunt fumători. Consilierul milanez propune ca tinerii care renunţă la fumat să primească un card pe care să îl folosească la unele reduceri în magazine, bilete de călătorie, la cinematograf sau să cumpere cărţi. Autorităţile italiene au însă îndoieli în ceea ce priveşte buna credinţă a tinerilor care vor declara că s-au lăsat cu adevărat de fumat.

RISC. Persoanele care petrec patru ore pe zi în faţa televizorului îşi reduc speranţa de viaţă în comparaţie cu cele care se uită mai puţin la televizor, relevă un studiu realizat de o echipă de cercetători australieni, citat de AFP. În plus, aceştia prezintă un risc cu 80% mai mare de a suferi de boli cardiovasculare. Telespectatorul stă mult timp aşezat în timp ce se uită la televizor, având muşchii imobilizaţi şi împiedicându-şi corpul să asimileze corect zahărul şi grăsimile.

DEZASTRU. Un cutremur cu magnitudinea de 7 grade pe scara Richter a devastat miercuri Haiti. Sediul preşedinţiei din Haiti, clădirea Parlamentului, sediul misiunii ONU şi catedrala s-au prăbuşit. Preşedintele Rene Preval a declarat că numărul morţilor ar putea fi de ordinul miilor şi a cerut ajutor internaţional. Haiti e cea mai săracă ţară americană. Jumătate din locuitori sunt şomeri, iar 70% din populaţie trăieşte cu mai puţin de doi dolari pe zi.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite