Distribuţia de energie electrică, modernizată până în anul 2012

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Programul de investiţii trebuie să fie de circa 2 miliarde de euro, potrivit ministrului economiei şi finanţelor, Varujan Vosganian Două miliarde de euro sunt necesare pentru

Programul de investiţii trebuie să fie de circa 2 miliarde de euro, potrivit ministrului economiei şi finanţelor, Varujan Vosganian

Două miliarde de euro sunt necesare pentru modernizarea, în linii mari, a reţelei de distribuţie a energiei electrice, proces care ar trebui finalizat până în 2012. Pe de altă parte, trei din cele cinci filiale privatizate ale Electrica nu au realizat întreg programul de investiţii asumat pentru 2006, ceea ce aruncă o umbră de îndoială asupra oricărui plan pe termen lung.

"Cele opt companii vor prezenta programul, pentru perioada 2008-2010, de modernizare a liniilor de distribuţie energie electrică. Estimez că acest program trebuie să fie de minimum 1,5 miliarde de euro şi probabil că suma adecvată ar fi de 2 miliarde de euro", a declarat ieri, într-o conferinţă de presă, ministrul economiei şi finanţelor, Varujan Vosganian.

Pentru anul în curs, cei opt distribuitori s-au angajat la investiţii de aproximativ 1,9 miliarde de lei (circa 600 milioane de euro), bani incluşi deja în tarife. Din aceştia, 660 milioane lei sunt destinaţi întreţinerii reţelelor şi 1,26 miliarde lei pentru modernizări. Potrivit ministrului, cheltuielile erau realizate, la 31 mai, în proporţie de 35-40%.

Pe de altă parte, Vosganian a precizat, fără a face nominalizări, că trei dintre filialele privatizate ale Electrica nu şi-au respectat integral programul de investiţii pe 2006, iar sumele respective, de 40-50 milioane de euro au fost reportate pentru anul acesta. De altfel, lipsa investiţiilor s-a observat mai ales în ultimele zile, când datorită temperaturilor ridicate reţeaua de electricitate nu a putut face faţă consumului.

Investiţii condiţionate de recuperarea banilor de la CFR

Ministrul economiei a mai precizat că până în 2009 urmează ca toate cele 80.000 de locuinţe nealimentate cu electricitate să fie conectate la reţea. Ponderea din totalul cheltuielilor ce le revine celor opt distribuitori este de circa 30%, adică aproape 50 milioane euro. În plus, aceştia urmează să contribuie şi la fondul social destinat ajutorării familiilor nevoiaşe. Realizarea acestor ultime două programe este condiţionată însă de distribuitori de recuperarea creanţelor de la CFR, în valoare de câteva sute de milioane de euro. "În cele din urmă, trebuie să găsim o soluţie ca sistemul de distribuţie să nu fie grevat de aceste sume atât de mari", a conchis Vosganian.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite