Ţara unde copiii nu vor să ne nască. Natalitatea în România, în cădere liberă şi în iunie

Ţara unde copiii nu vor să ne nască. Natalitatea în România, în cădere liberă şi în iunie

Imagine de arhivă

Populaţia României a continuat scăderea din cauze demografice, iar declinul a accelerat în luna iunie, când s-au pierdut 5.365 de locuitori, faţă de 2.636 în aceeaşi lună a anului 2018, în principal din cauza scăderii natalităţii, arată datele publicate, luni, de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Ştiri pe aceeaşi temă

Din ce în ce mai puţini copii se nasc în România. În prima jumătate a anului curent s-au născut cu peste 12.500 de copii mai puţin, faţă de perioada similară a anului 2018. În plus, în luna iunie s-au născut 14.506 copii, cu 1.486 mai puţini decât în luna mai. 

Potrivit prognozelor Institutului Naţional de Statistică, peste 30 de ani, numărul tinerilor va scădea cu 50%. Sociologii spun că nu există măsuri pe termen scurt care să crească rata natalităţii şi că, situaţia actuală a fost predictibilă, doar că decidenţii au preferat să ignore problema şi să amâne soluţionarea ei. 

Concret, populaţia României a continuat scăderea natalităţii din cauze demografice, iar declinul a accelerat în luna iunie, când s-au pierdut 5.365 de locuitori, faţă de 2.636 în aceeaşi lună a anului 2018, din cauza scăderii natalităţii. Astfel, populaţia tânără de 0-14 ani va cunoaşte o scădere majoră în perioada 2015-2060, ajungând, în medie, de la 3,05 milioane la 1,7 milioane persoane. Experţii spun că, pe termen scurt, România nu are ce face, singura soluţie fiind deschiderea frontierelor pentru imigranţi. „E un trend. Cultura se schimbă profund. Nu mai există ca normă socială familiile cu mulţi copii. De zece ani vorbim despre scăderea natalităţii şi efectele ei. Nimeni nu ne-a auzit, lumea fiind prea politizată şi guvernanţii nevrând să ia măsuri. Pe termen scurt, soluţia este simplă: să acceptăm imigranţii. Germania şi Franţa au făcut la fel, din aceleaşi motive”, consideră sociologul Gelu Duminică. 

Viitorul nu sună bine

Faptul că există naşteri puţine şi o populaţie relativ îmbătrânită este din cauza ratei ridicate a avorturilor, educaţiei pentru sănătate (educaţie sexuală şi contraceptivă) precare, dar şi influenţei sociale a unei „biserici anchilozate în reguli vechi, din alt secol, care nu servesc binelui individului”, mai arată sociologul. 

„Faptul că viitorul arată şi mai rău decât prezentul e o certitudine şi era de aşteptat. Soluţiile pentru creşterea natalităţii sunt pe termen mediu şi lung. Avem două zone cu un plus demografic: comunităţile din mediu rural şi cu romi. Populaţia asta poate fi folosită în zona de economie, dar acolo avem cele mai proaste şcoli şi cele mai scăzute servicii. Ne batem joc şi de bruma asta de potenţial demografic pentru că suntem rasişti, indolenţi şi nu înţelegem că romii nu sunt străini, ci locuiesc în ţara asta de peste o mie de ani”, a mai spus Duminică. Expertul consideră că în următorii 20-30 de ani, România poate deveni ”azilul de bătrâni ai Europei”, din cauza populaţiei îmbătrânite. „Demografia nu ne iartă iar faptul că guvernanţii se gândesc doar la votul de la anul, nu ne ajută”, a conchis acesta.

România este pe locul 4 în Uniunea Europeană în ceea ce priveşte declinul democrafic în 2018. Populaţia României a scăzut cu 6,6‰ anul trecut, potrivit Eurostat, biroul de statistică al UE. La nivel mondial, rata de fertilitate pe anul 2019 clasează România pe locul 164 în lume, cu 1,62 copii per femeie. Coreea de Sud este pe ultimul loc, cu 1,11 copii per femeie.  Pe primul loc se află Nigeria, cu o rată de fertilitate de 6,95 de copii pentru fiecare femeie în parte.

Scăderea continuă. Măsurile întârzie să apară 

În mai, populaţia României a continuat scăderea din cauze demografice, iar declinul a accelerat în a cincea lună a anului, când s-au pierdut 5.511 de locuitori, faţă de 4.395 în aceeaşi lună a anului 2018, în principal din cauza creşterii mortalităţii.

În luna iunie, s-au născut 14.506 copii, cu 1.486 mai puţini decât în luna mai şi mai puţini cu 2.154 faţă de aceeaşi lună din 2018.

Totodată, în luna iunie, s-au înregistrat 19.871 decese, cu 1.632 decese mai puţine decât în luna mai şi cu 575 mai multe faţă de aceeaşi lună din 2018. Mortalitatea infantilă din România a scăzut în iunie, faţă de aceeaşi lună a anului 2018, fiind înregistrate 105 decese ale unor copii cu vârsta de sub un an, cu 2 mai puţine decât în urmă cu un an. 

În luna iunie, la oficiile de stare civilă s-au înregistrat 14.338 căsătorii, cu 1.549 mai multe decât în luna mai. Numărul divorţurilor pronunţate prin hotărâri judecătoreşti definitive a fost de 2.431, cu 283 mai puţine decât în luna mai.

Locul 4 în UE în ceea ce priveşte declinul democrafic în 2018

.Declinul demografic al României este depăşit în UE doar de către Letonia (-7.5‰), Bulgaria şi Croaţia (ambele cu -7.1‰).  La polul opus se află Malta (+36.8 la 1.000 de locuitori), urmată  de Luxemburg (+19.6‰), Irlanda (+15.2‰) şi Cipru (+13.4‰).

Dacă la capitolul  naşteri, România se află în plutonul de mijloc al UE, în privinţa deceselor ţara noastră ocupă  tot locul 4: Bulgaria (15.4‰), Letonia (15.0‰), Lituania (14.1‰) şi România (13.5‰). Numărul deceselor din ţara noastră l-a depăşit pe cel al naşterilor cu 3.9‰, România aflându-se din nou  pe poziţia a patra, la egalitate cu Croaţia şi Ungaria. Diferenţa de până 6,6‰ este dată de emigrarea în alte ţări.

Potrivit datelor Eurostat, la 1 ianuarie 2019, populaţia  Uniunii Europene era estimată la 513,5 milioane de locuitori, în creştere faţă de 1 ianuarie 2018, când estimarea a fost de 512,4 milioane. Sporul demografic a fost asigurat de migraţie, în condiţiile în care numărul deceselor a fost mai mare decât cel al naşterilor înregistrate, 5.300.000 faţă  de 5.000.000. În 2018, populaţia a crescut în 18 state membre şi a scăzut în zece.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările