Decesul unor democraţii şi naşterea dictaturilor: Italia şi Germania

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Marş nazist
Marş nazist

La 29 octombrie 1922, Mussolini ajune la putere în Italia. La 30 ianuarie 1933, vine rândul lui Hitler în Germania. Unsprezece ani separă aceste două evenimente care au precedat lichidarea a două regimuri democratice şi transformarea lor în sisteme totalitare.

În ciuda decalajul temporal, putem încerca un paralelism între cele două evenimente şi încercarea identificării unor similitudini între condiţiile în care fascismul şi nazismul au cucerit puterea. Aceste regimuri totalitare se instalează în două state recente şi a căror regimuri democratice sunt foarte fagile în lipsa experienţei sau a unei baze politice solide.

În Italia,  sufragiul universal masculin a fost introdus abia în 1912, dar legitimitatea regimului era scăzută din cauza reticenţei catolicilor cu privire la monarhie. Ca urmare a alipirii Romei regatului italian în 1871, Papa Pius al IX-lea le-a interzis catolicilor italieni să mai participe la viaţa politică. Opoziţia biserii s-a mai atenuat între timp, fără a dispărea însă complet.

Click aici pentru a citi cum s-a ajuns la moartea deomcraţiilor în Italia şi Germania

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite