Cuvântul lunii august în Dexonline: muie. „Să înţelegem că următorul pas al poliţiei va fi interzicerea romanului Cireşarii?“

Cuvântul lunii august în Dexonline: muie. „Să înţelegem că următorul pas al poliţiei va fi interzicerea romanului Cireşarii?“

Dexonline a desemnat că „muie“ este cuvântul lunii august 2018. În 24 de ore, peste 30.000 de persoane au căutat definiţia cuvântului care a ajuns pe plăcuţa de înmatriculare a unui român şi a determinat Poliţia Română să susţină o conferinţă de presă.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Mulţumim Poliţiei Române pentru faptul că (indirect, prin acţiunile sale) a reuşit performanţa să dirijeze către definiţia termenului „muie” peste 30.000 de persoane în ultimele 24 de ore (mai multe decât în ultimele 6 luni)! Deoarece nu suferim de pudibonderie, nu ne e jenă să vorbim despre cuvintele argotice care au şi conotaţii sexuale. Să înţelegem că următorul pas al poliţiei va fi interzicerea romanului Cireşarii pentru că autorul îşi permite să folosească acest termen?“, este postarea de pe pagina de Facebook a Dexonline
 
Pe site, dexonline ilustrează definiţia cuvântului muie cu o imagine în care un poliţist scoate plăcuţa cu numărul „MUIEPSD“ de pe autoturismul lui Răzvan Ştefănescu. 
 
MUIE s. f. (Argotic) Gură. I-a dat peste muie. GR, S. VII, 120 ◊ Expr. A duce cu muia = a face promisiuni înşelătoare, a convinge cu minciuni, a amăgi, a înşela; a duce cu vorba, a duce cu zăhărelul. Cf. BL II, 174, BUL. FIL. V, 191. L-am dus cu muia pînă mi-a împrumutat plugul. COMAN, GL., cf. MAT. DIALECT. I, 231. – Şi: mîie (BUL. FIL. IV, 172) s. f., moi (BL II, 174) subst. – Din ţig. mui.
 
 

Termenul  a fost neuzitat până acum 30-40 de ani în afara zonei de sud-est a ţării. Singurul înţeles al acestui termen era „gură”, un fel de variantă argotică, precum fleancă sau meclă. Acesta este şi sensul cu care figurează în toate dicţionarele, de la Dicţionarul Limbii Române până la Dicţionarul de Sinonime. Inclusiv în romanul Cireşarii, de Constantin Chiriţă, cuvântul este folosit cu acest sens.

Înţelesul licenţios al lui muie este forţat, iniţial cuvântul folosit singur neavând nici un semantism neortodox. Începe să capete un sens obscen doar în expresii cu verbele a da/a lua şi cu prepoziţia la. Conotaţia sexuală, putem presupune, e rezultatul neînţelegerii sensului primar al termenului de către vorbitori, potrivit cumscriemcorect.
 
Cuvântul lunii iulie a fost desemnat de Dexonline „marionetă” este cuvântul lunii, care a fost ilustrat cu chipurile a două marionete în mişcare, trase de sfori invizibile, una cu chipul ministrului de Justiţie Tudorel Toader şi una ceva mai mică cu chipul preşedintelui Curţii Constituţionale a României, Valer Dorneanu. 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: