Criteriile după care va fi dat afară personalul din Direcţiile de Sănătate Publice, stabilite săptămâna viitoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a declarat că săptămâna viitoare va decide procentul celor care vor fi daţi afară din direcţiile judeţene de sănătate publică. Criteriile în baza cărora se vor face disponibilizările urmează să fie stabilite alături de reprezentanţii sindicatului Sanitas, a completat ministrul.

„Criteriile le vom face când vom şti ce disponibilizăm. Potrivit legii, vom disponibiliza 4% din personalul care lucrează în DSP-uri. Am avut deja o discuţie cu reprezentanţii sindicatului Sanitas pentru a stabili de comun acord acele criterii, mai ales în ceea ce îi priveşte pe asistenţii medicali. În plus, nu cred că vor fi cazuri de asistenţi medicali care să pelce în şomaj, la câtă nevoie este de ei în sistem. Cu toate acestea, e normal să existe o oarecare îngrijorare când vorbim de şomaj”, a explicat ministrul Sănătăţii într-o conferinţă de presă.

„Noi vrem să facem reorganizarea sistemului de câteva luni buni, iar acum, în sfârşit, se apropie acel termen. În lumina acestei viziuni pe care o avem va trebui să vedem care e cea mai potrivită variantă pentru MS, mai ales că aici vorbim strict de aparatul propriu, deci nu vorbim de alte unităţi sanitare”, a completat Nicolăescu.

O circulară transmisă de Ministerul Sănătăţii tuturor direcţiilor de sănătate publică arată că după desfiinţarea posturilor vacante, la numărul de posturi ocupate ar trebui să se aplice o reducere de 4%.

Între 4% şi 15% din cei care lucrează în DSP-uri vor intra în şomaj

Totuşi, „în vederea efectuării unei analize unitare la nivelul direcţiilor de sănătate publică, vor fi înaintate Direcţiei de organizare şi politici salariale din cadrul Ministerului Sănătăţii trei variante de reduceri prin aplicarea următoarelor procente: 4%, 10%, 15%”.

Pe 27 iunie, ministerul Sănătăţii anunţa că numărul de posturi din minister şi cele din direcţiile de sănătate vor fi reduse pentru reducerea cheltuielilor din Sănătate. Măsura nu se aplică în niciun caz unităţilor sanitare, unde politica de personal a rămas aceeaşi: o persoană angajată la una care a plecat.

Între 3 şi 5% din personalul din Direcţiile de Sănătate Publică şi din Casele Judeţene de Sănătate probabil că nu vor mai avea unde să lucreze şi vor intra în şomaj, a spus Nicolăescu.

Potrivit ministrului, restul angajaţilor din aceste unităţi se vor redistribui. „O Direcţie de Sănătate Publică are o serie de atribuţii. Direcţia respectivă rămâne la nivel de birou în judeţ, restul personalului pleacă la consiliul judeţean. O parte dintre atribuţii le trecem la autorităţile locale. O altă parte la nivel de regiune. Unii medici şi asistenţi au locuri de muncă nici nu vă imaginaţi cât de multe în spitale, la alţi operatori de servicii medicale. Au de lucru daca vor. Totuşi, 3-4-5% probabil că nu vor avea unde să lucreze şi vor intra în şomaj“, a explicat ministrul Sănătăţii.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite