Coronavirus în România. Astăzi intră în vigoare restricţiile de trafic aerian

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cursele aeriane din şi spre Italia, interzise FOTO Mediafax / /LaPresse via ZUMA Press
Cursele aeriane din şi spre Italia, interzise FOTO Mediafax / /LaPresse via ZUMA Press

De astăzi operatorii aerieni au obligaţia de a comunica cetăţenilor români care se vor îmbarca din Italia, China, Iran şi Coreea de Sud către România, cu escală, faptul că vor intra în carantină sau autoizolare pe teritoriul ţării noastre.

„Începând de astăzi, 9 martie 2020, ora 12:00, intră în vigoare deciziile Comitetului Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă privind impunerea unor restricţii de trafic dinspre şi înspre statele afectate de infecţia cu noul coronavirus. Astfel, sunt sistate cursele aeriene către şi dinspre Italia. De asemenea, operatorii aerieni au obligaţia de a comunica cetăţenilor români care se vor îmbarca din Italia, China, Iran şi Coreea de Sud către România, cu escală, faptul că vor intra în carantină sau autoizolare pe teritoriul ţării noastre. 

Operatorii aerieni au obligaţia de a nu permite îmbarcarea persoanelor de altă cetăţenie decât cea română care vin către România, cu escală, din Italia, China, Iran şi Coreea de Sud.

Cetăţenii români care sosesc în ţară prin punctele de frontieră terestre venind dinspre sau după ce au călătorit înainte în Italia, China, Iran şi Coreea de Sud intră în carantină instituţionalizată pe raza judeţului de graniţă sau în izolare la domiciliu, în funcţie de zona din care vin.

Accesul cetăţenilor străini care vin în România din Italia, China, Iran, Coreea de Sud, indiferent de mijlocul de transport folosit, este permis doar cu condiţia obligatorie de a intra în carantină sau autoizolare, după caz”, a transmis Grupul de Comunicare Strategică

Reamintim că începând cu data de 8 martie 2020 sunt interzise manifestările publice sau private, în spaţii deschise sau închise, cu un număr de participanţi mai mare de 1000 de persoane.

Această măsură este obligatorie, la nivel naţional, pentru toţi agenţii publici şi privaţi şi nu este supusă negocierii, excepţiilor, neputând fi amânată.

Evenimentele la care este estimată participarea unui număr mai mic de persoane pot fi organizate doar după obţinerea aprobării de la Direcţiile de Sănătate Publică locale.

Firea cere închiderea şcolilor şi grădiniţelor

„Putem să nu închidem nicio şcoală şi să aşteptăm să vedem ce se întâmplă. E o variantă susţinută public de multe persoane. Dar putem fi preventivi şi să închidem şcolile şi grădiniţele. Domnul care a venit din Italia nu a intrat imediat în izolare. S-a mai întâlnit cu nişte persoane, Apoi cu prietena, cu fiica şi cu prietenul fiicei. Şi prietena a fost la serviciu şi s-a întâlnit cu colegii. Acei colegi au copii. Pe raza municipiului Bucureşti şcolile şi grădiniţele trebuie să fie închise pentru a limita pe cât posibil răspândirea. Noi nu putem decide asta, putem doar transmite această propunere. Trebuie să luăm măsuri pentru salvarea noastră. Câţi români se vor întoarce acasă de sărbătorile pascale? Avem deja 10.000 de cazuri de gripă sezonieră, nu ne mai trebuie şi o epidemie de coronavirus ”, a anunţat luni Firea.

De asemenea primarul Capitalei a anunţat suspendarea până la date de 31 martie a activităţilor celor 14 teatre din subordinea primăriei.

Altfel, studenta din Regie care se întorsese de la Milano şi s-a internat la Institutul Matei Balş nu are coronavirus. testul ieşind negativ pentru virus.

Tânăra se întorsese aseară din Milano şi acuzase dureri puternice de gât.

”Rezultatul testelor pentru studenta suspectă de îmbolnăvire cu noul coronavirus este negativ, conform INBI Matei Balş”, a anunţat Grupul de Comunicare Strategică. 

Consiliul Naţional al Elevilor cere închiderea şcolilor 

Epidemia de coronavirus a creat îngrijorări în rândul părinţilor şi al copiilor astfel că elevii au dceis să transmită prin Consiliul Naţional al Elevilor un mesaj către Ministerul Educaţiei prin care cere suspendarea cursurilor şcolare. 

„Consiliul Naţional al Elevilor solicită ministrului Educaţiei şi Cercetării suspendarea cursurilor timp de două săptămâni pentru a preveni răspândirea Coronavirus

Infecţia cu Coronavirus reprezintă o reală urgenţă naţională care trebuie gestionată cu responsabilitate de către Guvernul României, pentru a preveni instaurarea pandemiei pe teritoriul ţării noastre. Având în vedere faptul că elevii îşi petrec până la 7 ore zilnic la şcoală, se impune suspendarea cursurilor timp de două săptămâni pentru a preveni răspândirea Coronavirus. Această măsură preventivă trebuie asumată ţinând cont de faptul că şcolile din România nu dispun de resursele igienico-sanitare şi nici de o cultură a siguranţei pentru ca acest virus să nu fie răspândit”, a transmis Consiliul Elevilor

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite