Contre între Sorin Cîmpeanu şi Vlad Voiculescu pe tema formularului semnat de părinţi pentru testarea elevilor cu simptome

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Conferinţă de presă - ordin comun - ministrul educaţiei - ministrul sănătăţii reluarea cursurilor - redeschidere şcoli - Sorin Cîmpeanu - Vlad Voiculescu / 5 feb 2021 / FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Conferinţă de presă - ordin comun - ministrul educaţiei - ministrul sănătăţii reluarea cursurilor - redeschidere şcoli - Sorin Cîmpeanu - Vlad Voiculescu / 5 feb 2021 / FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a declarat, vineri seară, că elevii care prezintă simptome de COVID-19 în timpul orelor de curs vor fi izolaţi pentru a-i proteja pe ceilalţi, urmând ca unul dintre părinţi să fie chemat la şcoală pentru a semna acordul în vederea testării. Un astfel de formular de consimţământ nu este necesar luni, odată cu redeschiderea şcolilor, susţine ministrul.

”Articolul 7 al Ordinului comun al Ministerului Educaţiei şi Ministerului Sănătăţii spune că pentru elevii care prezintă în timpul orelor de curs o stare febrilă sau o altă simptomatologie specifică se aplică protocolul de izolare, pentru a-i proteja pe ceilalţi elevi. În cazul în care există un consimţământ semnat al părintelui sau tutorelui legal cu privire la acordul de colectare a probelor exudat nazo-faringian, în vederea testării acestor elevi simptomatici, ei vor putea fi testaţi, într-o primă fază cu teste antigen în cadrul cabinetelor medicale”, a declarat Sorin Cîmpeanu, la Digi24, vineri seară.

Potrivit ministrului, în şcolile în care nu funcţionează cabinete medicale, va fi înştiinţat DSP-ul care va trimite un specialist să testeze elevul.

”Acolo unde nu sunt cabinete medicale, va fi înştiinţat DSP-ul. Oricum, izolarea elevului va fi temporară, până când părintele vine să se exprime dacă îşi dă acordul sau dacă nu îşi dă acordul către testarea cu antigen rapidă, în cabinetul medical, dacă există, sau să cheme DSP-ul, dacă nu există. Izolarea este temporară. Ordinul de ministru atât spune, nu spune că se cere anticipat, în alb, tuturor părinţilor, acest formular”, a precizat Cîmpeanu.

Atenţionat că Ministerul Sănătăţii a anunţat necesitatea formularului de consimţământ în prima zi de şcoală, Sorin Cîmpeanu a declarat că Ministerul Educaţiei nu a solicitat să fie adus luni acest document.

”Ministerul Educaţiei nu a cerut să fie adus acest formular luni. Pentru că Ordinul de ministru Educaţie, Sănătate, nu precizează acest lucru. Am înţeles recomandarea, dar Ministerul Educaţiei nu s-a pronunţat cu privire la această recomandare, întrucât am căzut de acord să respectăm procedurile din Ordinul comun de ministru, proceduri în cadrul cărora nu se află acordul anticipat pentru testare”, a declarat Cîmpeanu.

Ministrul a adăugat că luni nu va avea cine să preia acest formular de consimţământ.

”Dacă până luni, Direcţia Juridică a Ministerului Educaţiei nu se va exprima în acest sens, cu privire la existenţa unei baze legale prin care să se solicite anticipat un formular de acord, nu va avea cine să îl preia (...) În măsura în care vom avea o explicaţie cu privire la baza legală prin care putem să cerem aceste formulare şi celor care nu prezintă simptome, o să venim cu precizări. În momentul  de faţă, Ministerul Educaţiei nu a identificat baza legală pentru a cere completarea acestui formular celor care nu prezintă simptome. Ordinul de ministru este foarte clar”, a mai subliniat ministrul Educaţiei. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite