METEO Cod galben de ninsoare şi vânt emis pentru Bucureşti şi pentru 24 de judeţe din jumătatea de sud a ţării

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bucureştiul şi 24 de judeţe din jumătatea de sud a ţării vor fi, de vineri după-amiază până sâmbătă după-amiază, sub avertizare de Cod galben de ninsoare şi vânt, care la rafală va depăşi 60 de kilometri pe oră, viscolind zăpada.

Potrivit avertizării transmise de Administraţia Naţională de Meteorologie, în a doua parte a zilei de vineri şi la începutul nopţii de vineri spre sâmbătă, aria ninsorilor va cuprinde treptat zona Munţilor Banatului şi cea mai mare parte a Olteniei, Carpaţilor Meridionali şi de Curbură. Ninsorile se vor extinde şi în Muntenia şi Dobrogea, unde va continua să ningă, în general slab, până sâmbătă după-amiază, arată Mediafax.

Cantităţile de precipitaţii vor fi mai însemnate în Oltenia şi la munte, unde se va depune strat nou de zăpadă, local mai consistent.

Vântul va avea intensificări temporare, viscolind şi spulberând zăpada, în regiunile sudice, dar şi la munte, unde va atinge la rafală peste 50-60 de kilometri pe oră, iar în sudul Banatului, 80 de kilometri pe oră. Vântul se va diminua în intensitate în cursul zilei de sâmbătă.

În regiunile sudice, vântul se va intensifica de vineri dimineaţă, iar ninsori, în general slabe cantitativ, vor fi local şi în restul teritoriului, a precizat ANM.

Avertizarea de Cod galben a fost emisă pentru Bucureşti şi judeţele Ilfov, Ialomiţa, Călăraşi, Constanţa, Tulcea, Brăila, Buzău, Vrancea, Prahova, Dâmboviţa, Giurgiu, Teleorman, Argeş, Olt, Dolj, Vâlcea, Gorj, Mehedinţi, Caraş-Severin, Timiş, Hunedoara, Sibiu, Braşov şi Covasna.

avertizare cod galben ninsori

Sfaturile specialiştilor pentru această perioadă

Ca urmare a emiterii atenţionării de cod galben de ninsori, Poliţia Română atrage atenţia şoferilor să circule cu viteză adaptată la condiţiile meteo-rutiere şi să adopte o manieră preventivă de condus. De asemenea, conducătorii auto trebuie să respecte cu stricteţe a regulile de circulaţie, precum şi indicaţiile poliţiştilor aflaţi în trafic.

„În localităţi sau în afara lor, având în vedere faptul că partea carosabilă este umedă ori acoperită de zăpadă sau polei, circulaţi cu o viteză care să permită oprirea în siguranţă, deoarece distanţa de frânare în astfel de condiţii este mult mai mare. Adoptaţi o manieră preventivă de condus, atât pentru siguranţa dumneavoastră, cât şi a celorlalţi participanţi la trafic”, se arată într-un comunicat emis de poliţişti.

De asemenea, aceştia atrag atenţia conducătorilor auto să nu frâneze sau să schimbe viteza brusc deoarece se poate derapa. Pe porţiunile acoperite cu zăpadă sau polei este indicat să nu viraze şi să frâneze în acelaşi timp.

Utilizarea anvelopelor de iarnă este obligatorie atunci când se circulă pe drumuri acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei, iar autovehiculele cu greutatea de peste 3,5 tone trebuie echipate cu dispozitive antiderapante.

Şoferii nu trebuie să se urce la volan dacă sunt obosiţi sau băuţi şi nu trebuie să vorbească la telefon în timp ce conduc, asta doar dacă nu folosesc un dispozitiv de tip „hand-free”

Pietonii sunt sfătuiţi să evite pe cât posibil folosirea părţii carosabile, mai ales după ce s-a înserat şi în condiţii de vizibilitate redusă. Aceştia trebuie să traverseze doar după ce sunt siguri că o pot face în condiţii de siguranţă.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite