Centrul European de Prevenirea şi Controlul Bolilor trebuie să poată face inspecţii pe teren în Statele Membre

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nicolae Ştefănuţă este
vicepreşedinte al Uniunii Salvaţi România şi a fost ales europarlamentar pe
lista Alianţei USR PLUS pe 26 mai 2019. 

Foto: Alexis HAULOT Sursa: PE
Nicolae Ştefănuţă este vicepreşedinte al Uniunii Salvaţi România şi a fost ales europarlamentar pe lista Alianţei USR PLUS pe 26 mai 2019.  Foto: Alexis HAULOT Sursa: PE

Comisia pentru bugete din Parlamentul European a votat, luni, pentru sporirea competenţelor Centrului European de Prevenirea şi Controlul Bolilor (ECDC).

Europarlamentarul USR PLUS Nicu Ştefănuţă a formulat amendamente care au fost votate cu o majoritate largă, de 31 de voturi pentru din 37.

Votul din Comisia pentru bugete este o etapă importantă din acest proces, care va continua cu negocieri în Comisia pentru Sănătate publică (ENVI), comisia care va trebui să ţină cont de această opinie. Europarlamentarul va susţine aceste modificări şi în calitate de raportor în Comisia de ENVI din partea grupului Renew, se arată în comunicatul de presă. 

Nicu Ştefănuţă a reuşit să introducă o noutate în misiunea  ECDC, anume obligaţia pentru ECDC să inspecteze în fiecare stat membru felul în care legislaţia europeana privind prevenţia şi controlul bolilor contagioase este făcut, conform aceleaşi surse. 

Dat fiind faptul că ECDC va avea responsabilităţi mai mari în coordonarea autorităţilor naţionale pentru prevenirea şi controlul bolilor, europarlamentarul Nicu Ştefănuţă a propus amendamentele care prevăd un buget mai mare pentru un personal mai numeros, necesar pentru a permite pe viitor ECDC să ajute Statele membre în gestionarea crizelor sanitare.

Mai mult, un alt amendament prevede ca ECDC să ajute statele membre cu secvenţierea variantelor de virusuri, ceea ce se dovedeşte vital în contextul pandemic actual şi ar fi benefic ca acest lucru să se petreacă în mod normal, chiar şi după încheierea pandemiei.

„Din păcate, au existat momente la începutul pandemiei când unele state au întârziat cu trimiterea informaţiilor sau nu au trimis deloc. De aceea, inspecţia pe teren este o armă puternică pentru a analiza la locul faptei care sunt constrângerile statelor membre şi care sunt cauzele care împiedică autorităţile naţionale să nu respecte legislaţia europeană. De asemenea, multiplicarea diferitelor variante ale virusului este o provocare majoră în combaterea pandemiei, de aceea consider că este important ca ECDC să ajute Statele la secvenţierea diferitelor variante ale virusului astfel încât să cunoaştem inamicul cu care trebuie să luptăm”, a declarat Nicu Ştefănuţă.

  ECDC a fost un actor cheie în gestionarea pandemiei la nivel european. ECDC a sprijinit statele membre ale UE şi Comisia Europeană pe tot parcursul pandemiei COVID-19, oferind contextul ştiinţific necesar pentru a ajuta statele membre să ia decizii complexe în aceste vremuri fără precedent.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite