„Castelul Pocol”, ruină a secolului trecut

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Situată pe Valea Borcutului din Baia Mare, clădirea arată ca după război. Autorităţile nu pot vinde sau renova castelul, pentru că proprietatea este în litigiu.

Castelul de pe Valea Borcutului a fost construit în anul 1903 de către Alexiu Pocol, un învăţător care a şi deschis aici prima şcoală primară, dar s-a ocupat apoi de minerit. În 1948 clădirea a fost naţionalizată şi a fost folosită ca grădiniţă, şcoală sau mai târziu, locuinţă pentru angajaţii Institutului de Prospectări şi Explorări Geologice (IPEG).
După 1989, acolo a funcţionat o casă de copii. Aceasta s-a desfiinţat, iar apoi a ajuns în patrimoniul Consiliului Judeţean Maramureş. Este monument istoric de tip B, adică reprezentativ pentru patrimoniul cultural local.
Conform evaluărilor Direcţiei Judeţene pentru Cultură, Culte şi Patrimoniul Cultural Naţional, starea clădirii este nesatisfăcătoare, necesită lucrări de consolidare a structurii, refacerea acoperişului şi a finisajelor.
La rubrica rezervată lucrărilor care s-au efectuat până în prezent, foaia e albă. În anul 2005, clădirea a fost propusă pentru finanţare, dar aceasta nu s-a făcut,  iar în 2007, s-a propus ca edificiul să fie vândut la licitaţie. Clădirea a fost evaluată la peste 400.000 de lei, împreună cu cele circa trei hectare de teren aferente, iar proprietarul, Consiliul Judeţean (CJ), a început demersurile pentru vânzarea clădirii la licitaţie.

Schimbare de macaz

La scurt timp după ce s-a anunţat vânzarea imobilului, a apărut o cerere de retrocedare ce viza terenul aferent clădirii, fapt ce a blocat demersurile pentru vânzare. „Ştim că există o cerere de retrocedare ce vizează terenul aferent de circa trei hectare. Imobilul însă este domeniu public, aparţine consiliului judeţean, dar până la finalizarea litigiului pentru teren, nu se poate vinde nici imobilul”, a precizat Lucica Dorca din cadrul Direcţiei Patrimoniu şi Logistică a Consilului Judeţean Maramureş.
În cazul în care imobilul ar putea fi vândut, noul proprietar ar avea o serie de obligaţii speciale. Aceste sarcini trebuie săp fie stipulate în caietul de sarcini la licitaţiei şi prevăd protejarea, conservarea şi restaurare a monumentului. Noul proprietar trebuie să aibă grijă ca imobilul să nu se degradeze în continuare, iar dacă nu va avea bani şi nu se va ţine de cuvînt, Direcţia pentru Cultură va putea aplica amezi. În caz de abandon a monumentului sau dacă acesta face obiectul unui litigiu, Primăria va avea obligaţia legală de a asigura paza, conservarea şi întreţinerea monumentului.

Legenda fostului proprietar

Legenda spune că fostul proprietar al castelului a căutat aur până când şi-a cheltuit toată averea, însă minerii au fost de acord să muncească în continuare fără bani. Ei au găsit şi aur, însă Alexiu Pocul i-ar fi pierdut pe toţi la jocuri de noroc. Bătrânii locului mai ştiu că acesta a avut atâţia bani încât şi-a dorit să facă o cameră cu  podea de aur. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite