Care sunt cele cinci avize medicale necesare la începerea anului şcolar

0
Publicat:
Ultima actualizare:
„Şcoală după şcoală” începe să prindă rădăcini şi la Alexandria

​5 avize medicale sunt necesare pentru începerea anului şcolar, însă nu pentru toţi copiii, ci în funcţie de situaţia fiecăruia. Dacă în cazul unui copil pot fi necesare mai multe avize, în cazul altora poate fi necesar unul singur, scrie Hotnews.

Cele 5 avize sunt: recomandarea pentru copiii cu boli cronice, adeverinţa de boli cronice în cazul aparţinătorilor, avizul epidemiologic, adeverinţa de intrare în colectivitate şi adeverinţa pentru educaţie fizică. Ministerul Sănătăţii a transmis către Direcţiile de Sănătate Publică din ţară adresa finală în care arată în ce condiţii este nevoie de fiecare dintre cele 5 avize medicale pentru începerea anului şcolar, document obţinut de HotNews.ro.

Care sunt cele 5 avize medicale şi în ce situaţie este necesar fiecare dintre ele, potrivit adresei oficiale a Ministerului Sănătăţii:

1. Recomandarea medicală în cazul copiilor cu boli cronice

Elevii/preşcolarii care fac parte din grupe de risc (boli respiratorii cronice severe, obezitate severă, diabet zaharat tip I, boli inflamatorii, boli imune/autoimune, boli rare, boli ereditare de metabolism, dizabilităţi, tratament imunosupresiv) se vor prezenta la şcoală, cu avizul şi recomandările specifice ale medicului curant şi cu acordul scris al părinţilor.

Pentru aceştia, reprezentanţii unităţilor de învăţământ vor identifica, după caz, soluţii pentru asigurarea procesului educaţional la distanţă sau în condiţii de siguranţă sporite.

În aceste situaţii, la solicitarea părinţilor, medicul curant sau după caz medicul de familie, după consultul pacientului, va emite o recomandare care să precizeze situaţia medicală a copilului şi în cazul în care se impune indicaţia de a nu participa fizic la şcoală sau alte recomandări specifice.

2. Adeverinţa de boli cronice în cazul aparţinătorilor

Copiii care locuiesc în aceeaşi locuinţă cu o persoană care face parte dintr-un grup de risc se pot, în mod normal, reîntoarce la instituţia de învăţământ.

Pot exista anumite cazuri în care, după o evaluare concretă şi individuală a gradului de boală al persoanei respective şi a riscului de contaminare cu SARS-CoV2 pe care copilul îl poate aduce acasă, se poate recomanda de către medicul curant, cu acordul familiei, ca acel copil să nu se prezinte fizic la şcoală.

Pentru cei ce nu pot reveni la şcoală, reprezentanţii unităţilor de învăţământ vor identifica soluţii pentru asigurarea procesului educaţional la distanţă.

În aceste situaţii, la solicitarea părinţilor, medicul curant sau după caz medicul de familie va emite o adeverinţă care să descrie situaţia în care se regăseşte copilul şi recomandarea de a nu participa fizic la şcoală sau alte recomandări specifice.

3. Avizul epidemiologic

NU este necesar în prima zi de şcoală.

Va fi eliberat de medicul de familie/medicul curant pe parcursul anului şcolar, în situaţia în care copilul absentează din motive medicale pentru o perioadă de mai mult de 3 zile.

Avizul epidemiologic se eliberează în următoarele circumstanţe:

a) După o perioadă de absenţă din colectivitate de cel puţin 3 zile consecutive.

b) La plecarea în tabere, vizite de studiu etc.

4. Adeverinţa de intrare în colectivitate

Face parte din dosarul de înscriere al elevului în ciclul de învăţământ (grădiniţă, primul an de şcoală, liceu - n.red.). Se presupune că aceste adeverinţe au fost emise la momentul înscrierii.

Astfel, NU mai este necesară eliberarea unei alte adeverinţe pentru prima zi de şcoală.

În cazul în care la dosarul de înscriere nu există această adeverinţă, medicul de familie o va elibera în urma consultului spre a completa dosarul în prima lună de şcoală.

5. Adeverinţa pentru educaţie fizică

Adeverinţele pentru educaţie fizică nu sunt necesare în prima zi de şcoală, ele putând fi aduse pe parcursul primei luni de şcoală.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite