Camere sterile noi la Institutul Fundeni. Mai mulţi pacienţi bolnavi de cancer vor beneficia de transplant medular

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Institutul Clinic Fundeni a anunţat astăzi că a finalizat proiectul de extindere şi de modernizare a Secţiei de Transplant, prin creşterea numărului de camere sterile pentru adulţi de la 7 la 11, construcţia şi dotarea a şase camere sterile pentru copii şi schimbarea centralei care gestionează sistemul de presiune pozitivă. Valoarea investiţiei se ridică la 800.000 de euro.

Banii au provenit dintr-o campanie derulată în decembrie 2011 de Asociaţia Salvează Vieţi. Lucrările vor permite tratarea unui număr mai mare de bolnavi de cancer, au precizat specialiştii.

„Din 2001 şi până în prezent, activitatea de transplant medular de la Institutul Clinic Fundeni depăşeşte 450 de proceduri efectuate. Dacă în primii ani făceam maximum unu - două transplanturi anual, între timp, activitatea noastră s-a intensificat. Mulţumită noilor camere sterile, dintre care patru sunt deja active, de la începutul anului 2013 şi până azi au fost realizate un număr record de 44 de proceduri de transplant medular”, a declarat doctorul Alina Tănase, director medical la Institutul Clinic Fundeni.

În funcţie de tipul de procedură, cele 10 noi camere sterile vor permite medicilor să efectueze până la 170 de transplanturi anual, a completat Alina Tănase.

Aceasta a adăugat că un pacient, în timpul unei proceduri de transplant medular, trebuie să stea într-o astfel de cameră sterilă, pentru a fi protejat de infecţii. "Una dintre complicaţiile majore ale transplantului medular este mortalitatea prin infecţii şi, dacă reuşim să ţinem pacientul în perioada aceea de aplazie, cum o numim noi, când nu are celule care îl apără, într-o cameră unde aerul şi apa sunt filtrate, atunci el are şanse maxime să treacă de această procedură şi să ajungă la transplant cu succes", a mai spus dr. Alina Tănase.

Managerul instituţiei, dr. Carmen Orban, a spus că anul acesta a primit mai puţini bani ca anul trecut pentru transplant, însă are promisiunea că se vor mai primi alte sume la rectificarea bugetară.

Pentru toate tipurile de transplant care se efectuează aici, respectiv, hepatic, medular, rinichi şi laboratorul HLA (care determină compatibilitatea) suma primită este de 20.221.000 lei.

2.000 de români, înscrişi în Registrul Naţional al Donatorilor Voluntari de Celule Stem

Aproape 2.000 de români sunt înscrişi în Registrul Naţional al Donatorilor Voluntari de Celule Stem, funcţional din 2013, astfel că pacienţii care nu au donator înrudit pot beneficia de tratament în ţară, şi nu doar în străinătate, ca până acum, spune directorul Registrului, Aurora Dragomirişteanu.

Registrul Naţional al Donatorilor Voluntari de Celele Stem Hematopoietice (RNDCSH) a fost pus în funcţiune în acest an.

"Până acum, pacienţii fără donator înrudit aveau o singură şansă: să meargă pentru transplant în străinătate. Acum, aceste proceduri pot fi realizate în ţară. De la începutul acestui an, avem, pentru prima dată, Registrul Naţional al Donatorilor Voluntari şi şansa de a găsi persoane compatibile în ţară şi străinătate, întrucât RNDVCSH este conectat la reţeaua mondială", a spus Dragomirişteanu.

400.000 euro, strânşi prin donaţii obţinute de la companii

Carmen Uscatu, membru fondator al Asociaţiei Dăruieşte Viaţă susţine că modernizarea centrului de la Institutul Clinic Fundeni a fost încă un pas în demersul asociaţiei de a îmbunătăţi condiţiile de tratament pentru bolnavii de cancer din România.

Începând cu luna decembrie a anului trecut Asociaţia Dăruieşte Viaţă a lansat proiectul “Dar din dar se face VIAŢĂ”, ce are ca obiectiv strângerea a 5 milioane de euro, necesari modernizării secţiilor de radioterapie în cele mai importante centre oncologice din România.

Până acum s-au strâns 400.000 euro prin intermediul donaţiilor obţinute de la companiile care au apelat la facilitatea fiscală de a redirecţiona 20% din impozitul pe profit către ONG-uri cum este Daruieşte Viaţă.
 
“După campanii facem apel şi la publicul larg să se alăture iniţiativei Dăruieşte Viaţă prin direcţionarea a 2% din impozitul pe venit către acest proiect până pe 25 mai, prin completarea formularului 230 sau 200. Aceşti bani trebuie să fie utilizaţi eficient, în beneficiul direct al bolnavilor care au nevoie de condiţii normale de tratament”, a declarat Oana Gheorghiu, membru fondator Dăruieşte Viaţă.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite