Bani mai mulţi în 2013 pentru screeningul de cancer de col uterin

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ministerul Sănătăţii va aloca mai mulţi bani pentru screeningul de cancer de col uterin FOTO Adevărul
Ministerul Sănătăţii va aloca mai mulţi bani pentru screeningul de cancer de col uterin FOTO Adevărul

Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a anunţat joi că programul de screening de cancer de col uterin va avea alocate fonduri suplimentare în 2013. În perioada următoare va fi organizat un pilot al acestui program, care se va desfăşura doar în Capitală pentru a vedea dacă obiectivele vor fi atinse.

„Am convenit, împreună cu Asociaţia Bolnavilor de Cancer şi cu Fundaţia Renaşterea, ca acest proiect să se deruleze pilot în 2013 numai în Bucureşti, pentru a vedea deficienţele programului, dacă vor exista. 

Pornesc de la premisa că niciodată nu putem să elaborăm un proiect perfect. Orice proiect este perfectibil, dar putem să-l îmbunătăţim, iar pentru aceasta trebuie să facem un pilot mare, iar un pilot mai mare nu poate fi decât în Capitală”, a explicat ministrul, la masa rotundă cu tema „Radiografia sistemului de sănătate în 2012 şi perspective pentru 2013”, organizată de Alianţa Pacienţilor Cronici din România (APCR), potrivit Mediafax.

„Vrem ca în trei ani să finalizăm screeningul pentru cancer de col uterin pentru toată populaţia eligibilă. Tot cu Renaşterea şi alte asociaţii, încercăm să construim un mecanism prin care să reluăm campania de informare şi de comunicare pe vaccinarea împotriva cancerului de col uterin. Sunt tot mai multe mame, medici, profesori, diriginţi, care consideră că această vaccinare este binevenită, este necesară. Ministerul Sănătăţii este dispus să facă un asemenea program. Când vom avea liste certe, vom încheia contract cu furnizorul de vaccin, cu decontare numai pentru ceea ce se vaccinează efectiv, pentru ceea ce avem liste", a adăugat Nicolăescu.

Ministrul Sănătăţii a mai declarat că, din informaţiile pe care le are, la campania de vaccinare împotriva HPV din 2008-2010 au fost „manipulări oribile”.

„Unii au încercat să-mi arate cât de diversionistă a fost campania din 2008-2010. Au fost manipulări oribile. Cancerul de col uterin este o mare problemă, mortalitatea este foarte ridicată. Sceeningul şi vaccinarea pot fi cele mai bune soluţii de prevenţie, într-o primă etapă”, a explicat Nicolăescu.

Vaccin pentru toate elevele între 11 şi 15 ani

La sfârşitului anului 2012, secretarul de stat Alexandru Rafila, a anunţat că ministerul ar putea relua vaccinarea împotriva cancerului de col la eleve cu două condiţii: demararea unei campanii de informare corespunzătoare până la începutul anului şcolar viitor, iar vaccinarea să se facă numai la solicitarea părinţilor. „Părinţii, dacă doresc, vor putea solicita vaccinarea”, a spus atunci Rafila. Acesta a ţinut să precizeze că în 2008, vaccinarea a fost făcută doar parţial, mai exact la elevele de 11 ani.

„Ceea ce s-a întâmplat în 2008 a fost o vaccinare parţială, întrucât a cuprins doar elevele de 11 ani. În această nouă campanie, noi propunem să fie vaccinate toate elevele între 11 şi 15 ani. Ponderea elevelor vaccinate în 2008 a fost de 2,8% din numărul elevelor de 11 ani. În 2009, numărul acestora s-a triplat, dar nu a ajuns, în total, decât la 8% din populaţia acestei categorii de vârstă. Vorbim, de fapt, de mii de eleve vaccinate. Am vaccinat câteva mii şi nu a fost niciun incident legat de imunizare. Nici la nivel mondial, unde au fost vaccinate milioane de fete, nu a fost semnalat niciun eveniment. Chiar dacă acea campanie nu a fost un succes, măcar a distrus mitul că această vaccinare ar face rău”, a mai spus secretarul de stat.

Doar 40.000 din 200.000 de femei testate în 2012

Rafila a recunoscut că este în discuţie posibilitatea revenirii vaccinării, deoarece această acţiune este  recomandată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) şi pentru că mortalitatea din cauza cancerului de col uterin în România este cea mai mare din Europa.

Ministrul Sănătăţii din septembrie 2012, Vasile Cepoi, anunţa că toate femeile cu vârsta cuprinsă între 25 şi 64 de ani, care nu au un diagnostic confirmat de cancer de col uterin, asimptomatice sau fără antecedente sugestive pentru patologia de cancer de col uterin, vor avea posibilitatea să efectueze testarea Babeş Papanicolau în cadrul programului gratuit al Ministerului Sănătăţii care se desfăşoară pe o perioadă de cinci ani, primele şase judeţe fiind Cluj, Bistriţa, Bihor, Maramureş, Satu Mare şi Sălaj.

Pe 10 septembrie, programul a început în Arad, Timiş, Hunedoara, Caraş-Severin, Mureş, Bucureşti şi Ilfov.

Ministerul Sănătăţii avea în vedere pentru 2012 testarea a peste 200.000 de femei eligibile pentru acest program, iar pentru cinci ani - aproximativ şase milioane. „Acest deziderat, însă, depinde de receptivitatea femeilor, motiv pentru care am pregătit campanii locale de informare atât prin media, cât şi prin cabinetele medicilor de familie”, a precizat ministrul Sănătăţii.

Numărul femeilor testate în 2012 a fost de doar 40.000.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite