Arieşeni, între rustic şi modern

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Lucian Muntean
Foto: Lucian Muntean

În comuna Arieşeni, la graniţa dintre judeţele Alba şi Bihor, vă aşteaptă una dintre cele mai moderne pârtii de schi, mai puţin aglomerată decât cele de pe Valea Prahovei. Gheţarul de la Scărişoara, Peştera Urşilor şi Groapa Ruginoasă sunt doar câteva dintre atracţiile zonei.

Localitatea Arieşeni se află la o altitudine de aproximativ 950 de metri şi reprezintă unul dintre punctele principale de plecare în traseele de escaladă şi drumeţie din Munţii Apuseni.

Iarna, zona se transformă însă în atracţie principală pentru turişti. Pârtia de schi de la Vârtop, cea mai mare din Apuseni, a devenit în ultimii ani una dintre cele mai căutate din România. Arieşeni este considerat „polul ploilor" din România, iar sezonul de schi începe în decembrie şi durează până în luna aprilie, fiind astfel cel mai lung din ţara noastră.

Cu o lungime de aproximativ 1.000 de metri, pârtia e dotată cu mai multe utilaje de urcare pe cablu şi pentru întreţinerea zăpezii, iar ca noutate, cei care doresc să afle din timp cum este vremea şi care este starea pârtiei pot apela la camera montată pe Cabana Vârtop, aflată chiar la baza pârtiei. Gradul de dificultate este unul mediu, locul fiind ideal pentru cei care doresc să înveţe să schieze, dar şi pentru copii.

Pârtie luminată în weekend

Zona este destul de îndepărtată de sudul ţării, cel mai apropiat oraş fiind Turda, la 100 de kilometri depărtare, astfel că e dificil să veniţi cu echipamentul de schi. Acesta se poate închiria de la centrele amplasate la baza pârtiei, dar şi de la localnici, iar starea lor este una foarte bună. Preţurile variază între 10 lei pe zi pentru o sanie, şi 20 de lei pe zi pentru un echipament complet de schi. Nici teleschiul nu e scump: urcarea pentru copii costă 3 lei, iar pentru adulţi, 5 lei.

image

La baza pârtiei Vârtop există nenumărate centre de închiriere a echipamentului de schi

Accesul săniilor este interzis pe pârtie, însă pentru cei care preferă această distracţie există o pantă special amenajată, puţin mai mică decât cea pentru schiori şi mai uşor accesibilă pentru urcuşul pe picioare.

În zonă nu există gări. Cu toate acestea, microbuze care pleacă din oraşele apropiate fac curse regulate la Arieşeni. Cel mai simplu este însă dacă mergeţi cu maşina personală. Accesul se face de pe Drumul Naţional 75, ce leagă oraşele Turda şi Oradea.

Turiştii care vin aici pentru prima oară vor descoperi că pârtia e dotată cu instalaţie de nocturnă ce funcţionează de vineri până duminică, între orele 18.00 şi 20.30. Şi deşi zona este căutată datorită pârtiei, schiatul este doar una dintre activităţile pe care le puteţi întreprinde aici.

Împrejurimile Arieşului Mare sunt foarte frumoase, iar iubitorii de drumeţii pot descoperi aici mai multe obiective impresionante. Printre acestea se numără Gheţarul de la Scărişoara, Groapa Ruginoasă sau Peştera Urşilor, Peştera lui Ionele şi Casa memorială Avram Iancu.

Scări de gheaţă

Un fenomen carstic unic în ţara noastră, Gheţarul de la Scărişoara se află la aproximativ 15 kilometri de comuna Arieşeni. Turiştii pot coborî pe acest gheţar urmând treptele de lemn. Potrivit mai multor documente, aici exista o scară ce înlesnea coborârea încă de la jumătatea secolului al XIX-lea. Gheţarul, vechi de peste patru milenii, poate fi vizitat numai în sectorul superior, cel inferior fiind lipsit de gheaţă.

Cea dintâi cavitate subterană din România amenajată în stil occidental, Peştera Urşilor a fost deschisă turiştilor în 1980. Cu o lungime de peste 1,5 kilometri, locul e vizitat anual de peste 100.000 de persoane, principalele atracţii fiind varietatea mare de forme carstice (stalactite şi stalagmite), dar şi mai multe schelete ale urşilor de cavernă, care trăiau aici pe vremuri.

Tot aici puteţi vedea şi mai multe culcuşuri ale animalelor, iar pe pereţi veţi vedea urme de gheare. Specialiştii au ajuns la concluzia că dispariţia acestor urşi de cavernă, eveniment petrecut în urmă cu peste 15.000 de ani, a fost cauzată fie de încălzirea climei, fie de izbucnirea unei epidemii.

Urşii nu sunt însă singurele animale ale căror schelete au fost descoperite aici. În peşteră puteţi vedea şi mai multe fosile de capră neagră, hienă de peşteră sau ibex, care au trăit aici aproximativ în acelaşi timp cu urşii. Una dintre cele mai impresionante galerii este ultima deschisă traseului turistic, cea de-a treia, care poate fi văzută numai la lumina lumânărilor. Aici există o adevărată „pădure" de stalactite şi stalagmite, de un alb ce-ţi ia ochii.

Cazarea în Pensiunile de pe Valea Arieşului costă între 80 şi 150 de lei pe noapte, pentru două persoane

Cazarea în Pensiunile de pe Valea Arieşului costă între 80 şi 150 de lei pe noapte, pentru două persoane

Marele Canion din România

Tot în zona Arieşului puteţi vedea Groapa Ruginoasă, considerată „Marele Canion al României". Cu o adâncime de peste 100 de metri, ea se întinde pe o distanţă de 600 de metri. Potrivit documentelor, procesul de eroziune a rocilor roşii-violacee se află în plină desfăşurare, valea mărindu-se vizibil în ultimii 80 de ani.

Una dintre cele mai căutate pensiuni în Valea Arieşului este Larix, din localitatea Călciua. Deschisă recent, aceasta are o arhitectură tipic suedeză, cu structură din lemn, terasă şi câteva desene pe pereţi. Pensiunea este singura dotată cu o piscină încălzită ce poate fi folosită şi pe timp de iarnă şi se află în apropiere de Peştera Huda lui Papară, loc la care puteţi ajunge într-o plimbare pe jos, de 15 minute.

O urcare la teleschi costă 3 lei pentru copii şi 5 lei pentru adulţi

O urcare la teleschi costă 3 lei pentru copii şi 5 lei pentru adulţi

Câţiva kilometri mai departe puteţi vizita Cascadele Şipotei, pe care localnicii le numesc cascade „împietrite", deoarece apa ţâşneşte din masivul de calcar, scurgându-se ca un văl peste muşchi şi pietre.

O altă localitate turistică este Ocolişel, situată la poalele Cheilor Runcului. Este una dintre cele mai rustice din zonă, iar accesul se poate face cu maşina, pe un drum forestier pitoresc.

Cele mai multe cabane şi pensiuni le veţi găsi însă la Arieşeni, unde gradul de ocupare e destul de mare, datorită pârtiei. Condiţiile sunt asemănătoare cu cele ale gasthaus-urilor austriece, iar preţul unei camere duble oscilează între 80 şi 150 de lei pe noapte, cu micul dejun inclus.

Accesul se poate face cu maşinile proprii, dar odată ajunşi aici, localnicii vă provoacă să încercaţi măcar o dată plimbarea cu sania trasă de cai. Pentru tineri există un centru de închiriere de ATV-uri, iar dacă faceţi rezervare din timp, puteţi organiza chiar şi o excursie cu mai multe astfel de autovehicule. Preţul de închiriere oscilează între 100 de lei pe oră şi 350 de lei, pentru cinci ore. Tot de la baza pârtiei Vârtop puteţi închiria şi snow-mobile, care costă însă puţin mai mult.

Localnicii din Arieşeni îi sfătuiesc pe turişti să facă o plimbare şi în satul Pătrahăiteşti, unde meşterii populari fac zilnic demonstraţii de prelucrare a lemnului. Pentru cei mai curajoşi, locuitorii propun o mică „plimbare" cu parapanta.

Pentru fotografii reuşite, pe care să le adăugaţi în albumul de amintiri deosebite, puteţi merge la Cascada Vârciorog, unde pe timpul iernii se formează un zid transparent de gheaţă. Nu rataţi, totodată, patinoarul sintetic din centrul Arieşeniului, aflat la cinci minute de mers pe jos de sediul primăriei.

Pâraiele din Cheile Runcului, Apuseni, se transformă iarna într-o feerie de gheaţă

Pâraiele din Cheile Runcului, Apuseni, se transformă iarna într-o feerie de gheaţă

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite