Andrei Baciu: „Capacitatea de testare RT-PCR în România depăşeşte 70-80 de mii. N-a fost niciodată atinsă, se folosesc şi testele rapide“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Andrei Baciu FOTO Facebook A Baciu
Andrei Baciu FOTO Facebook A Baciu

România a început pregătirile pentru valul cinci al pandemiei, care în alte ţări din Europa deja se manifestă printr-un adevărat „tsunami” de cazuri. Partea de testare, în aceste condiţii, este esenţială, iar guvernul a adoptat câteva acte normative pentru a face testarea cât mai accesibilă, cu ajutorul medicilor de familie.

Astfel, sunt aproape 11.000 de medici de familie, în cabinetele cărora vor fi iniţiate puncte de testare, a declarat, duminică seara, la Digi24, secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Andrei Baciu.

Capacitatea de testare RT-PCR în România depăşeşte în prezent 70-80 de mii, dar n-a fost niciodată atinsă, pentru că se folosesc şi testele rapide. E vorba despre teste rapide prevalidate, care sunt pe o listă a Comisiei Europene, nu de orice fel de teste rapide, a explicat secretarul de stat.

Cine se poate testa pentru COVID şi cum procedează?

România îşi creşte capacitatea de testare, prin includerea medicilor de familie, dar atunci când o persoană va vrea să se testeze va trebui să aibă, totuşi, un raţionament medical valid în viaţa de zi cu zi, a precizat Andrei Baciu. Astfel, va beneficia de un test gratuit orice persoană care are o justificare medicală pentru a se testa. Este vorba despre oameni care au simptome sau de oamenii care au avut un contact drect cu cineva care a aflat că este pozitiv. Asta se întâmpla şi în valul patru, numai că oamenii aşteptau atunci şi câte 3-4 zile ca să vină ambulanţa să-i testeze, după ce sunau la 112.

Acum, situaţia se va schimba, spune secretarul de stat Andrei Baciu. Accesul la testare va fi îmbunătăţit. De exemplu, dacă cineva are suspiciuni că ar putea avea COVID, va intra fie pe site-ul Ministerului Sănătăţii, fie pe cel al DSP-ului din judeţul în care se află şi va găsi o listă cu toate posibilităţile de testare, inclusiv la medicul de familie. Va fi, aşadar, în primul rând o creştere a punctelor de testare, iar în al doilea rând oamenii vor avea la dispoziţie o listă a locurilor în care se pot testa.

Nu orice fel de test rapid este fiabil, există o listă a Comisiei Europene

La medicul de familie, va fi o prelevare de probe cu ajutorul testelor rapide. Există o multitudine de teste rapide existente pe piaţă, tocmai pentru că tehnologia a evoluat foarte mult. Însă, dintre toate testele rapide, cele care au o sensibilitate şi o specificitate crescută, adică cele care evită rezultatele fals pozitive sau fals negative într-o proporţie importantă, sunt preevaluate de către Comisia Europeană şi sunt puse pe o listă. „Deci nu orice fel de test rapid care e vândut, oricare ar fi provenienţa lui” va fi folosit pentru testarea la medicul de familie, a punctat Andrei Baciu.

 

Testele de salivă nu se pot folosi pentru diagnostic, ci doar pentru „screening”

În ceea ce priveşte testele de salivă pentru copii, ele nu fac parte din această categorie a testelor din lista Comisiei Europene şi de aceea este necesară o confirmare a unui eventual rezultat pozitiv cu un test PCR.

Testele de salivă nu sunt folosite ca metodă de diagnostic individual, ci este o metodă de screening. Sunt două abordări medicale diferite. O abordare de tip screening se foloseşte atunci când este vorba de o populaţie mare  care este supusă unei testări repetitive, frecvente, astfel încât să determini cât mai multe cazuri cât mai precoce. Testarea cu scop diagnostic individual, aşa cum este cea RT-PCR, este folosită pentru aceste cazuri, când ai nevoie să pui un diagnostic clar şi cu atât mai mult, probele prelevate pot duce şi la o secvenţiere pentru a vedea despre ce tulpină este vorba, a explicat Andrei Baciu.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite