Alocaţii europene pentru copii, de până la 160 de euro lunar. Cine are dreptul şi cum se pot obţine

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto Arhivă
Foto Arhivă

Românii care lucrează în străinătate ar putea încasa alocaţii europene pentru copii, de până la 160 de euro. Totuşi, doar 3% dintre cei de pe teritoriul Uniunii Europene ştiu de acest suport financiar sau de cum poate fi obţinut.

Ce acte sunt necesare

În Romania, instituţia responsabilă cu plata prestaţiilor familiale  este Agenţia Naţională pentru Prestaţii Sociale, care la nivel local este reprezentată de Agenţiile Judeţene pentru Prestaţii Sociale.  Procedura se demareaza prin depunerea formularului E411 completat în partea A la instituţiile abilitate cu plata prestatiilor familiale din România sau din ţara în care lucrătorul migrant îşi desfăşoară activitatea.

Alocaţia europeană va ajunge în posesia părintelui abia după ce va completa integral formularul E411.

Formularul E411 poate fi descărcat de aici.

Cui vă adresaţi în România

Pentru obţinerea „alocaţiei europene” trebuie să vă adresaţi instituţiei competente cu plata prestaţiilor familiale din România (AJPS) şi/sau din statul în care lucrătorul migrant îşi desfăşoară activitatea. Aceste instituţii se numesc diferit de la un stat la altul.

Prestaţii familiale. Precizările Comisiei Europene

În UE, ţara care răspunde de drepturile dvs. de securitate socială, inclusiv de prestaţiile familiale (alocaţii pentru copii, alocaţii de creştere a copilului, etc.), se stabileşte în funcţie de statutul dumneavoastră profesional şi de locul de reşedinţă - nu de cetăţenia pe care o aveţi.

Legislaţia naţională stabileşte condiţiile în care părinţii primesc prestaţii familiale. De obicei, părinţii au dreptul la prestaţii dintr-o anumită ţară din UE:

-dacă lucrează acolo

-dacă primesc o pensie de stat de la sistemul de securitate socială din ţara respectivă (de exemplu, pensie pentru limită de vârstă, pensie de invaliditate sau pensie de urmaş)

-sau dacă pur şi simplu locuiesc în ţara respectivă.

Reţineţi faptul că prestaţiile familiale variază mult de la o ţară la alta.

Regulile de prioritate

  • În general, ţara care poartă responsabilitatea principală pentru plata prestaţiilor este ţara în care aveţi drepturi la prestaţii sociale în baza faptului că lucraţi sau desfăşuraţi activităţi independente pe teritoriul său (dumneavoastră sau soţul/soţia).
  • Dacă beneficiaţi de astfel de drepturi în două ţări, responsabilitatea de a plăti îi revine ţării în care locuiesc copiii şi în care lucrează unul dintre părinţi. Dacă niciunul dintre dvs. nu lucrează în ţara în care locuiesc copiii, veţi primi prestaţii din ţara în care nivelul acestora este cel mai ridicat.
  • Dacă aveţi dreptul la pensie în două ţări, responsabilitatea de a plăti îi revine ţării în care locuiesc copiii şi care plăteşte una dintre pensiile respective. Dacă niciunul dintre dvs. nu primeşte pensie în ţara în care locuiesc copiii, veţi primi prestaţii din ţara în care aţi fost asigurat sau în care aţi locuit mai mult.
  • Dacă dreptul dumneavoastră la prestaţii familiale se bazează pe rezidenţa în două ţări, responsabilitatea de a plăti îi revine ţării în care locuiesc copiii.

Unde se depune cererea?

Cererea poate fi depusă în orice ţară din UE în care dumneavoastră sau celălalt părinte aveţi dreptul la prestaţii. Autorităţile din ţara în care depuneţi cererea o vor transmite şi celorlalte ţări responsabile de cazul dumneavoastră.

Dacă depuneţi cererea la timp într-una dintre ţări, se va considera că aceasta a fost depusă la timp în toate celelalte ţări din UE în care aveţi dreptul la prestaţii familiale. Dacă autorităţile din ţara în care aţi depus iniţial cererea nu au trimis la timp dosarele către omologii lor, ţările respective nu pot invoca acest motiv pentru a vă respinge cererea.

Mihaela Nabăr, director executiv al World Vison spune că alocaţia europeană se poate obţine „şi retroactiv mergând pe un termen de 1 până la 3 ani”. Aceasta subliniază că doar „3% dintre cei de pe teritoriul Uniunii Europene obţin acest tip de alocaţie, ceea ce înseamnă că principala problemă în accesarea acestei alocaţii este lipsa de informare.”, scrie Digi24.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite