Alertă OMS: Gonoreea, tot mai greu de tratat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Gonoreea devine tot mai greu de tratat deoarece bacteria care o provoacă a devenit rezistentă la antibioticele folosite în prezent. Aşa susţin reprezentanţii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), care au luat decizia de a revizui protocoalele şi au expus, pentru prima oară, o serie de recomandări pentru momentul în care niciun medicament nu va mai funcţiona.

În România, câteva mii de cazuri de gonoree ajung anual în atenţia specialiştilor. Numărul lor real ar trebui să fie însă mult mai mare, atrage atenţia profesorul Alexandru Rafila, preşedintele Societăţii Române de Microbiologie. 

„Gonoreea, clamidia şi sifilisul sunt subraportate, fiind considerate boli ruşinoase. Iar tratamentul luat după ureche, fără a fi prescris de un medic specialist, a dus la această situaţie descrisă de OMS. Tot mai multe tulpini ale gonococului sunt greu de tratat, iar medicamentele care se dădeau în mod tradiţional nu mai fac faţă”, a explicat Rafila. 

Schema de tratament se schimbă

Începând cu anul 2003, recomandarea OMS a fost aceea de a trata gonoreea cu Chinolone, însă schema de tratament a fost deja schimbată în multe ţări de pe glob. În ciuda avertismentelor sumbre, dermatologii afirmă că gonoreea nu va rămâne fără medicaţie. Deja antibiotice există, doar că ele nu sunt prescrise în mod tradiţional. 

Chiar şi aşa, specialiştii în sănătate publică spun că este nevoie de producerea unor noi medicamente, asta în condiţiile în care 56 de ţări au raportat că cefalosporinele, care sunt şi ele pe listă, au anumite efecte negative în timp ce alte zece state au precizat că utilizarea acestui antibiotic nu a ameliorat în vreun fel boala. 

„Sensibilitatea la antibiotice a gonococilor se schimbă în timp. Acum, se scoate o clasă întreagă de antibiotice, dar asta nu înseamnă că rămânem fără medicaţie. Spre exemplu, pentru gonoree se dau trei tipuri de antibiotice, dar există şi un al patrulea antibiotic, de rezervă. Dar există alte antibiotice, pe care noi nu le-am inclus încă în protocoale, o vom face în 2017”, a declarat profesorul Alexandru Tătaru, preşedintele Societăţii Române de Dermatologie (SRD). 

SECS: „E nevoie de prevenire şi informare în şcoli”

Medicul susţine că dacă pentru formele acute de boală tratamentul este de o doză, pentru formele cronice, medicaţia se ia timp de şapte zile. 

„E foarte important ca prescrierea să fie făcută de un medic specialist, tratamentul incorect şi nejustificat cu antibiotice determină rezistenţa bacteriilor la produsele medicamentoase. Este obligatoriu ca tratamentul să fie luat aşa cum a fost prescris, nu doar până la dispariţia microbilor. Dar, cel mai important e să prevenim şi să existe ore de educaţie pentru sănătate în şcoli”, a declarat Carmen Suraianu, directorul Societăţii de Educaţie Contraceptivă şi Sexuală (SECS), precizând că gonoreea este o boală care nu dă simptomatologie. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite