Agresivitatea tulpinii indiene schimbă regulile jocului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tulpina Delta a făcut ravagii în India, unde spitalele au fost copleşite, iar bilanţul COVID-19 a depăşit 391.000 de morţi. Imagine: EPA-EFE
Tulpina Delta a făcut ravagii în India, unde spitalele au fost copleşite, iar bilanţul COVID-19 a depăşit 391.000 de morţi. Imagine: EPA-EFE

Infecţiozitatea ridicată a tulpinii indiene (Delta) creşte automat şi pragul de imunizare în grup, de la 60-70% la peste 80%, avertizează specialiştii. Dacă nici în primăvara anului viitor acest prag nu este atins, atunci vom intra într-un ciclu în care vara vom avea relaxări, iar iarna un nou val de infectări.

Infecţia cu tulpina Delta în cazurile identificate în România se manifestă la fel ca în cazul tulpinii britanice care a generat valul 3 al pandemiei, doar că varianta indiană este mai contagioasă, arată dr. Adrian Marinescu. De aceea, medicul e de părere că din toamnă vom afla dacă este nevoie de administrarea unei a treia doze din actualele seruri anti-COVID. Pe de altă parte, prof. Răzvan Cherecheş atrage atenţia că infecţiozitatea crescută a tulpinii Delta ridică pragul de imunizare în grup la peste 80%, în condiţiile în care în România nici un sfert din populaţie nu este vaccinată cu schema completă.

Dr. Adrian Marinescu, directorul medical al Institutului „Matei Balş“ din Capitală, e de părere că, în viitorul apropiat, vaccinurile anti-COVID vor fi singura armă împotriva pandemiei şi vor fi administrate periodic, precum vaccinurile antigripale. 

„Suntem protejaţi (n.r. - de varianta Delta) într-o măsură destul de mare, poate nu exact ca pentru varianta din Marea Britanie (n.r. - Alfa), dar e un procent important. E o şansă mare să nu ne infectăm, iar dacă totuşi o facem, va fi o formă uşoară, care să nu presupună spitalizare şi care să nu ne pună viaţa în pericol. În al doilea rând, riscul de a transmite e categoric mai mic, lucru demonstrat prin studii ample. În al treilea rând, dacă obţinem o vaccinare extinsă la nivelul populaţiei, la un moment dat virusul SARS-CoV-2 va dispărea din populaţie. Este modalitatea prin care închidem pandemia. Nu o închidem precum o uşă, e clar că nu aşa se întâmplă. Dar vom scurta intervalul de timp şi vom transforma (n.r. - virusul în aşa fel încât) vom putea discuta despre COVID-19 ca despre un «guturai»“, a declarat dr. Adrian Marinescu la Digi24.

Doza a treia de vaccin, de la posibilitate la certitudine

Pe de-o parte, tupina indiană se răspândeşte cu rapiditate, fiind identificată în 92 de state ale lumii, iar pe de altă parte, imunitatea dobândită prin vaccin este limitată, spune dr. Marinescu. 

„Categoric că există acest risc (n.r. - ca imunitatea să scadă în timp). De când a început campania de vaccinare, companiile s-au gândit fie că imunitatea se va pierde, fie că vor apărea variante virale care nu mai răspund la vaccin. Nu se pune problema în situaţia de faţă. Dar întotdeauna trebuie să luăm în calcul că un update al vaccinului va fi necesar, în măsura în care virusul rămâne mult timp în circulaţie. Toamna este un moment-cheie pentru ce se va întâmpla după“, a spus dr. Marinescu.

Medicul arată că este posibil ca toamna aceasta să aflăm dacă va fi nevoie de administrarea unei a treia doze din actualele seruri anti-COVID. Întrebat dacă va fi ca la vaccinul antigripal, dr. Adrian Marinescu a răspuns: „Da, pentru o perioadă de timp, foarte probabil că da. Dar lucrurile sunt în dinamică şi nimeni nu poate să facă o prognoză exactă despre ce va însemna situaţia din toamnă, comparaţia cu valul al 3-lea. (…) Până la urmă vorbim de tulpina din India şi ştim că există peste tot în Europa, iar în unele locuri e chiar predominantă“.

Întrebat cum se manifestă la români infecţia cu tulpina Delta a SARS-CoV-2, medicul a spus că nu a observat ca aceasta să genereze cazuri mai grave decât tulpina britanică, dar că este mai contagioasă.

„Se transmite ceva mai uşor decât varianta din Marea Britanie. Bineînţeles că sunt formele severe care se selectează, nu e o diferenţă, din fericire, legată de agresivitate, cel puţin din datele pe care le avem. Din experienţa pe care am avut-o în Institut – şi cred că s-a întâmplat şi în alte spitale –, nu au fost forme mai grave. Atunci chiar am fi avut o problemă“, a mai spus dr. Adrian Marinescu. 

Cât de contagioasă este tulpina indiană 

Răzvan Cherecheş, profesor de sănătate publică la Universitatea „Babeş-Bolyai“ din Cluj-Napoca, a explicat cât de contagioasă este tulpina indiană. „Tulpina Delta, în comparaţie cu tulpina originală (n.r. - din Wuhan) sau Alfa (n.r. - din Marea Britanie) este semnificativ mai infecţioasă. Ce înseamnă acest lucru: dacă la tulpina originală o persoană infectată transmitea virusul la alte trei persoane, iar la tulpina Alfa o persoană infecta, în medie, alte 4 persoane, cel infectat cu tulpina Delta infectează, în medie, alte 6 persoane. Îngrijorarea aici este că, fiind mai contagioasă, creşte automat şi pragul pentru imunitatea de grup. Deci imunitate de grup se obţine peste pragul de 80%. Acest lucru ne complică situaţia, mai ales dacă ţinem cont de ritmul actual de vaccinare“, a declarat prof. Răzvan Cherecheş.

Ce riscă România dacă nu atinge imunitatea de grup

În România, acoperirea vaccinală a ajuns la 22,75% din populaţie cu ambele doze (4,3 milioane de români) şi la 24,07% cu cel puţin o doză (4,5 milioane de români), mult sub targetul de 70% pe care Comisia Europenană l-a fixat pentru a fi atins de toate statele membre până la 1 septembrie 2021.

„Avem şanse ca până în primăvara anului viitor să nu atingem imunitatea de grup, ceea ce înseamnă că pentru următorii câţiva ani vom continua acest ciclu în care vara ne relaxăm, iarna ne reinfectăm cu toate tulpinile care sunt prezente. «Fereastra» noastră de oportunitate este să obţinem imunitatea de grup până în primăvara anului viitor, pentru că ulterior e posibil să expire imunitatea actualelor seruri anti-COVID şi să intrăm într-un ciclu de vaccinare nou. Actualele seruri protejează faţă de noile tulpini. La Pfizer, eficacitatea contra tulpinii Delta în urma vaccinării cu două doze este de 88%, în comparaţie cu 95% pentru tulpina Alfa“, a declarat prof. Răzvan Cherecheş.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite