Adrian Streinu-Cercel: Dacă vrem să relansăm economia, lăsăm distracţia deoparte. Urmează zile de foc

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cercel

Profesorul Adrian Streinu-Cercel, managerul Institutului de Boli Infecţioase "Matei Balş" din Bucureşti, a declarat joi seară la Digi24 că va exista cu siguranţă un al doilea val al pandemiei de coronavirus şi că urmează câteva zile de foc.

 Medicul îi sfătuieşte pe oameni să stea în casă şi după 1 Mai şi a precizat că "aerosolii reprezintă principala modalitate de transmitere" a coronavirusului.

„Suntem pe o pantă ascendentă şi urmează zile de foc, după 1 Mai. Dacă mai e şi vremea plăcută, va exista tendinţa populaţiei să se aerisească după ce a stat în casă atâta timp. Sfatul meu este ca oamenii să stea în casă şi să nu se aventureze. Să nu meargă la mici şi la grătare”, a afirmat Adrian Streinu-Cercel.

El a atras atenţia că perioada de incubaţie în cazul posibilelor contaminări în perioada de Paşte nu s-a încheiat şi că acest lucru se va întâmpla abia la jumătatea lunii mai.

„Putem să dăm mai multe libertăţi oamenilor, dar orice libertate creşte riscul pentru populaţie”, a mai spus managerul Institutului Matei Balş, invocând un studiu american potrivit căruia „dacă relaxăm măsurile cu până la 30% mai întindem epidemia cu încă 140 de zile”. Legat de relaxarea după 15 mai, când se ridică starea de urgenţă, Adrian Streinu-Cercel a declarat că „depinde pe ce vrem să ne axăm. Dacă vrem să relansăm economia, lăsăm distracţia deoparte. Mergem la muncă şi apoi stăm în casă ca până acum”.

La finalul emisiunii de la Digi 24 a estimat că oamenii mai au de aşteptat „undeva la cel puţin încă şase săptămâni". „Trebuie să amânăm un vârf doi, el va veni oricum”.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite