Absolvenții de facultate vor susține două probe la examenul de licență

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După ce Ministerul Educației a modificat modalitatea de admitere în facultate, un alt ordin emis de aceeași instituție impune ca examenul de licență să conțină două probe: un examen scris, oral sau o probă practică și susținerea lucrării de licență în fața unei comisii de specialitate.

Potrivit ordinului 3271/2012, examenele de finalizare a studiilor (examen de licență, de selecție, de diplomă și de disertație) vor putea fi organizate numai de instituții universitare acreditate. Conform articolului 4, examenul de absolvire și cel de licență/diplomă constau fiecare în câte două probe: una de evaluarea a cunoștințelor fundamentale și de specialitate și una care presupune prezentarea și susținerea lucrării de absolvire/proiectului de absolvire/lucrării de licență/proiectului de diplomă. Cel puțin una dintre cele două probe va trebui susținută în fața unei comisii de examinare.

Studenții universităților de medicină și farmacie vor avea, de asemenea, două probe. Prima probă din cadrul examenului de licență se constituie dintr-o componentă națională și, după caz, o componentă specifică. Componenta națională va fi sub forma unei lucrări scrise din tematica si din bibliografia anunțate de comisia de organizare.

Media de promovare a examenului de finalizare a studiilor trebuie să fie minimum 6.00. De asemenea, nota de promovare a unei probe scrise este de minimum 5.00. Media notelor celor din comisia de examinare se va calcula cu două zecimale.

Fiecare instituție de învățământ superior va trebui să elaboreze o metodologie proprie, prin care să ia măsuri care să asigure originalitatea conținutului lucrărilor prezentate. Totodată, metodologia va interzice comercializarea de lucrări științifice și va penaliza studenții care se vor prezenta cu o asemenea lucrare.

Citește aici ordinul MECTS în variantă integrală!

Examenul de disertație constă într-o singură probă, respectiv prezentarea și susținerea disertației. Universitățile acreditate nu pot organiza examen de disertație decât pentru proprii lor studenți.

Potrivit aceluiași ordin, absolvenții specializărilor care au fost lichidate de la universitățile acreditate provizoriu vor trebui să susțină un examen de selecție înaintea celui de licență. Examenul de selecție va consta în cinci probe scrise și poate fi organizat doar de universități acreditate care au calificativul "Grad de încredere ridicat". Examenul de selecţie promovat este recunoscut în toate sesiunile ulterioare de examene de finalizare a studiilor, dar numai în cadrul instituţiei la care a fost susţinut şi promovat.

Absolvenții instituților de învățământ acreditate provizoriu vor trebui să susțină examenul în cadrul universităților acreditate desemnate de Ministerul Educației.

Dacă pentru un anumit domeniu de licență funcționează doar programe de studii în regim provizoriu, atunci absolvenții vor susține examenul de finalizare a studiilor la specializări acreditate "înrudite".

Candidații la examenul de licență/diplomă trebuie să dețină un certificat de competență lingvistică într-o limbă de largă circulație internațională, eliberat fie de instituția organizatoare, fie de o altă instituție specializată.

Potrivit articolului 12, alineatul 1, rezultatul fiecărei probe se comunică prin afișare la sediul instituției organizatoare și pe pagini web, în termen de cel mult 48 de ore de la data susținerii acesteia.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite