Şeful Gărzii de Mediu: România este plină de gunoaie. În momentul în care s-au amplasat camere, oamenii n-au mai aruncat deşeuri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto Facebook
Foto Facebook

Şeful Gărzii de Mediu, Octavian Berceanu, a declarat la Digi24 că ţara este plină de gunoaie. În acest sens, a demarat controale, chiar şi în sate şi comune, unde primăriile sunt amendate pentru depozitarea gunoiului într-un mod necorespunzător.

Octavian Berceanu a precizat că pentru prima oară sunt implicate şi comunităţile locale în astfel de acţiuni care sunt menite să reducă poluarea.

„Ţara este plină ochi de gunoaie. Am început luni un control în judeţul Dolj, fiecare comună în parte, fiecare depozit ilegal sau legal este verificat, UAT-urile (unităţi administrativ teritoriale - n.r.), primarii sunt amendaţi şi încercăm să aducem totul la normal. Ceea ce nu s-a întâmplat până acum a fost implicarea autorităţii locale. Dacă avem un gospodar în comună, primarul, atunci nu avem gunoaie în comuna respectivă. Sunt destule exemple. Atunci când avem un om mai puţin gospodar şi face nişte gropi ilegale, undeva la marginea comunei, pe ultimul drum din comună, în spatele cimitirului, cum mi s-a întâmplat să găsesc de multe ori, dăm amendă. Amenzile sunt foarte mari, de sute de mii de lei, venim cu măsuri şi în cazul în care se constată că nu a ridicat gunoiul, iarăşi îl amendăm. Deocamdată avem rezultate bune. 

Asta se întâmplă acum, oamenii din comunitate ştiu că primarul a fost amendat din banii bugetului pentru că nu a avut grijă să strângă gunoiul. Nu mă aşteptam ca în decurs de două, trei, patru săptămâni, atât de repede, oamenii să pună presiuni pe primar, pentru că îşi dau seama că bugetul lor este golit, că ceea ce ar trebui să asigure primăria, nu asigură, adică strângerea deşeurilor, nu există niciun fel de sortare. Suntem în Europa şi sortarea trebuia să o avem de ani de zile, iar acum să fim undeva la 50%. Noi suntem undeva la 10%. Oamenii au început să pună presiune, astfel că primarii nu au avut încotro şi sub presiunea noastră, a Gărzii de Mediu şi a comunităţii au început să strângă gunoaiele”, a declarat şeful Gărzii Naţionale de Mediu, la Digi24.

Ce soluţii sunt

Întrebat ce soluţii au cei care observă că periodic unele persoane tot aruncă gunoi şi autorităţile locale nu fac nimic, Berceanu a precizat că aceştia pot sesiza Garda de Mediu prin intermediul unui e-mail. 

„Să scrie gardamediu@gnm.ro sau apel către 112 dacă surprind maşini care aruncă deşeuri. Şi poliţiştii pot opri maşini care deversează ilegal deşeuri şi Garda de Mediu poate ajunge relativ repede la locul respectiv. De asemenea, pot apela la Poliţia locală.”

Berceanu: Camerele au ajutat la scăderea aruncatului gunoiului în mod ilegal

Octavian Berceanu a făcut precizări şi cu privire la problema mormanelor de gunoaie care se strâng adesea pe străzi, aruncate chiar de cetăţeni. Acesta spune că una dintre soluţii ar fi camerele de supraveghere, însă acestea sunt prezente doar în Capitală, nu şi în zonele rurale, de exemplu.

„Camere vedem în Bucureşti, dar în restul ţării, în zona rurală nu există camere. În momentul în care s-au amplasat camere, oamenii n-au mai aruncat gunoaie, s-au dat amenzi. Poliţia locală trebuie să intervină, e cea mai aproape, ea este în localitatea respectivă. Şi vă dau exemplu şi Bucureştiul. Din momentul în care noi avem zeci de vehicule confiscate în Bucureşti, deja nu se mai transportă gunoiul, nu mai vezi anunţuri pe site-urile respective cu <cărăm moloz>. Nu se mai întâmplă lucrurile astea, de o lună şi jumătate, deci se poate face ceva, problema e că nu s-a făcut până acum. Oamenii reacţionează pozitiv, sunt exemple pozitive în toată ţara. Comunele abia acum se întreabă unde putem să ducem gunoiul, care sunt platformele unde se depozitează molozul, astfel încât să fie sortat şi refolosit, aşa cum se întâmplă într-o ţară civilizată.”, a declarat Octavian Berceanu la Digi24.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite