Începerea şcolii, misiune aproape imposibilă. „Trebuie să alegem răul cel mai mic“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Elevii vor avea parte de un regim sanitar special în şcoli FOTO Sever Gheorghe
Elevii vor avea parte de un regim sanitar special în şcoli FOTO Sever Gheorghe

Apropierea primului clopoţel aduce multe nelinişti şi semne de întrebare. Specialiştii atrag atenţia că, inevitabil, vom asista la o creştere a numărului de infectări cu SARS-CoV-2, mai ales în contextul în care autorităţile par oarecum nepregătite pentru începerea anului şcolar.

Profesorul Alexandru Rafila, reprezentantul României la OMS, a declarat că vom avea parte de o creştere a numărului de infectări cu SARS-CoV-2 după începerea anului şcolar, acesta precizând că ar trebui regândită interacţiunea copiilor cu persoanele vârstnice din familie, odată cu începerea şcolii, printr-un set de reguli stabilite în casă.

„Nu cred că a existat vreo ţară în care reîntoarcerea copiilor la şcoală să nu fie însoţită şi de o creştere. Dar acum sunt două elemente pe care le-aş discuta. Dacă până la începerea anului şcolar intrăm într-un trend descendent, să dea Dumnezeu să intrăm în următoarele trei săptămâni, atunci această creştere va fi controlată prin măsurile pe care reuşim să le luăm împreună. Nu o reuşească doar Guvernul, trebuie clar parteneriatul copii, părinţi, cadre didactice şi, bineînţeles, administraţie. Dacă intrăm într-o zonă de descreştere, creşterea, fiind moderată, ar putea să fie suportabilă, dar dacă noi nu intrăm într-o zonă de descreştere şi continuăm acest platou, sau cum doriţi să îl denumiţi, şi avem în fiecare zi între 1.200 şi 1.400 de cazuri, la acesta se vor adăuga alte internări produse de începerea şcolii, iar atunci presiunea pe sistemul sanitar va fi imensă. În unele zone din ţară, acesta este deja la limită pentru că mai mult de jumătate din paturile de la terapie intensivă sunt ocupate”, a declarat Alexandru Rafila, întrebat la Digi 24 dacă vom vedea o creştere a numărului de cazuri de COVID-19, după începerea anului şcolar.

Cu masca în casă

Expertul a mai precizat că trebuie regândită interacţiunea copiilor cu persoanele vârstnice din familie. „Ceea ce cred că ar mai fi de făcut odată cu începerea şcolii ar fi regândirea interacţiunilor pe care le vor avea copiii cu persoanele vârstnice din familie, care nu trebuie evitate, dar trebuie oarecum, nu reglementate, dar să respecte anumite proceduri interne ale familiei, în care interacţiunea cu vârstnicii care au boli cronice să fie oarecum la distanţă, să se ia măsurile legate de mască. 

Ceea ce cred că ar mai fi de făcut odată cu începerea şcolii ar fi regândirea interacţiunilor pe care le vor avea copiii cu persoanele vârstnice din familie, care nu trebuie evitate, dar trebuie reglementate. Alexandru Rafila  reprezentantul României la OMS

Utilizezi masca şi în casă, de exemplu, dacă vreau să stau cu bunicul meu, şi o utilizează şi el. Cred că lucrul acesta trebuie din nou discutat, pentru că nici lucrul acesta nu a fost discutat, dar e legat de începerea şcolilor în mod evident”, a conchis Rafila.

Pericolul legat de începerea şcolii este cu atât mai mare cu cât managerul Spitalului „Victor Babeş“ din Timişoara, medicul Cristian Oancea, susţine că copiii infectaţi cu noul coronavirus sunt destul de greu de depistat pentru că majoritatea au forme uşoare ale COVID-19, fără simptome, sau cu simptome foarte uşoare. „Avem foarte mulţi copii care sunt asimptomatici. Apoi, alţi copii pot avea iniţial nişte simptome, le curge nasul sau au mici dureri abdominale, dar acestea trec foarte repede, într-o zi sau o zi şi jumătate. Trec mai repede ca la o răceală banală şi pot induce în eroare. Nici măcar acea pierdere a mirosului care este des întâlnită la adulţii care au COVID-19 nu o găsim la copiii infectaţi. Totuşi, unele studii arată că mai toţi copiii au o încărcătură virală poate şi mai puternică decât pacienţii adulţi care au forme medii sau severe. În fine, pot spune că şcoala poate începe, dar numai în condiţii stricte de distanţare fizică şi cu luarea tuturor măsurilor de protecţie. În plus, la cel mai mic semn de infecţie, acel copil trebuie izolat imediat şi testat. Oricum, le recomand părinţilor să ţină copiii acasă la cel mai mic semn de viroză”, a precizat medicul Cristian Oancea.

La rândul lui, Adrian Wiener, medic şi coordonatorul spitalului COVID-19 din Arad, susţine, citat de hotnews.ro, că tocmai de la nerespectarea acestei reguli, de izolare a copilului suspect, vine o mare parte a pericolului de răspândire a noului coronavirus. „Vor fi şi situaţii în care unii părinţi îşi vor trimite copiii la şcoală chiar cu febră sau alte manifestări de impregnare virală, pe principiul că «poate e doar o răceală şi nu am nici cu cine să-l las».

Vor fi şi situaţii în care unii părinţi îşi vor trimite copiii la şcoală chiar cu febră sau cu alte manifestări de impregnare virală pe principiul că «poate e doar o răceală». Adrian Wiener medic

Oricum, deschiderea şcolilor este un experiment social involuntar care vine cu toate riscurile sale. În unele ţări, la deschiderea şcolilor, numărul cazurilor a crescut accelerat, iar acest lucru este de aşteptat şi la noi”, a precizat Adrian Wiener.

Normele sanitare, dificil de respectat

Pe de altă parte, medicul Adrian Marinescu de la Institutul „Matei Balş“ consideră că şcoala este un mediu care poate fi uşor monitorizat, astfel că nu ar trebui să asistăm la o creştere drastică a numărului de cazuri noi de COVID-19. „Nu ar trebui să fie o creştere importantă a numărului de cazuri noi după începerea şcolilor. Vom vedea primele efecte după două săptămâni. Mie îmi este teamă de situaţiile necontrolate, iar mediul de la şcoală poate fi monitorizat. Este important ca fiecare şcoală să facă propria analiză plecând de la resursele pe care le are. Vorbim de distanţare, reguli de igienă, număr de elevi. Cred că fiecare şcoală poate să gândească dacă are nevoie de o variantă hibrid. Depinde şi de numărul de infectări dintr-o regiune. Trebuie gândit în dinamică, pentru că lucrurile pot evolua rapid. Normele sanitare vor fi dificil de respectat la şcoală. Un rol foarte important îl vor avea dascălii. Era ideal să avem o distanţă corespunzătoare între bănci, să se asigure materiale de igienă. Cred că dascălii vor avea rolul central. De asemenea, trebuie găsite măşti din material textil special pentru cei mici. Fiecare mască trebuie să acopere corect gura şi nasul”, a afirmat medicul Marinescu.

Riscul abandonului şcolar

Sociologul Gelu Duminică susţine că toată lumea este conştientă că începerea şcolii vine cu o serie de riscuri, dar că şi educaţia generaţiei viitoare este importantă. „Trebuie să alegem răul cel mai mic. Exact ca în cazul redeschiderii economiei. Oricum, cele şase luni fără şcoală au avut efecte vizibile asupra educaţiei copiilor, mai ales în cazul celor din clasele mici.

Trebuie să alegem răul cel mai mic. Oricum, cele şase luni fără şcoală au avut efecte vizibile asupra educaţiei copiilor. La elevii din categoriile vulnerabile există chiar şi riscul abandonului şcolar. Gelu Duminică  sociolog

La elevii din categoriile vulnerabile există chiar şi riscul abandonului şcolar. Totuşi, decizia asupra modul în care se face şcoală, clasic, online sau hibrid, trebuie luată la nivel local pentru că numai responsabilii zonali cunosc realităţile din teren. De ce să nu meargă la şcoală, de exemplu, copiii din Harghita, judeţ în care sunt foarte puţine cazuri? Pentru că sunt multe cazuri la Bucureşti? Nu este corect. Avem peste 10.000 de unităţi şcolare, avem deci cam tot atâtea de situaţii care sunt obligatoriu de evaluat epidemiologic pentru o decizie corectă”, a precizat Gelu Duminică.

Guvernul nu asigură măşti pentru toţi copiii

Vicepremierul Raluca Turcan a declarat că „este absolut imposibil ca Guvernul să asigure măşti pentru toţi copiii din ţara aceasta, pentru toţi profesorii”, însă există categorii defavorizate care sunt beneficiare de măşti gratuite de la stat, prin achiziţia făcută de Ministerul Sănătăţii. „Din perspectiva Guvernului, noi punem bani la dispoziţie autorităţilor publice locale, să facă un stoc minim de măşti şi materiale dezinfectante în fiecare şcoală, pentru situaţii de avarie. Să spunem că îşi uită măscuţa copilul, e dintr-o familie mai săracă, i s-au terminat măştile. Însă este absolut imposibil ca Guvernul să asigure măşti pentru toţi copiii din ţara aceasta, pentru toţi profesorii. Deci, sprijinul guvernamental merge pentru categoriile defavorizate, pe o achiziţie deja finalizată la Ministerul Sănătăţii”, a afirmat Raluca Turcan. Ea a adăugat că va fi decontată suma de 50 de milioane de euro pentru autorităţile locale şi inspectoratele judeţene care cumpără măştile şi dezinfectanţii necesari în unităţile de învăţământ.

De asemenea, vor fi montate containere sanitare în instituţiile de învăţământ din întreaga ţară, chiar şi în localităţile unde nu există apă şi canalizare, a adăugat viceprim-ministrul.

Un băiat de 18 ani, suferind de cancer, ucis de COVID-19

Primul adolescent care a murit după ce s-a infectat cu noul coronavirus era în categoria de vârstă 10-18 ani, a transmis, ieri, Grupul de Comunicare Strategică (GCS). Potrivit informaţiilor Digi 24, este vorba de un tânăr de18 ani, diagnosticat cu cancer înainte de a fi infectat cu noul coronavirus. Până ieri, 3.309 persoane diagnosticate cu infecţie au pierdut lupta cu COVID-19, iar în intervalul 23-24 august au fost înregistrate 37 de decese (18 bărbaţi şi 19 femei), ale unor pacienţi infectaţi cu noul coronavirus, internaţi în spitalele din Arad, Argeş, Bacău, Bihor, Bistriţa-Năsăud, Buzău, Călăraşi, Cluj, Constanţa, Dolj, Galaţi, Gorj, Hunedoara, Iaşi, Mehedinţi, Prahova, Sălaj, Sibiu, Timiş, Vâlcea, Vaslui şi municipiul Bucureşti. Toate decesele înregistrate sunt ale unor pacienţi care au prezentat comorbidităţi”, potrivit GCS.

825 de noi cazuri în 24 de ore

Un număr de 825 de noi cazuri de infectare cu noul coronavirus au fost raportate pentru ultimele 24 de ore, a precizat GCS. Până ieri, pe teritoriul României, au fost confirmate 79.330 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus şi este de aşteptat ca în cursul zilei de astăzi să fie depăşit pragul psihologic de 80.000 de români infectaţi. Până în prezent, 35.517 pacienţi au fost declaraţi vindecaţi şi 9.574 de pacienţi asimptomatici au fost externaţi la 10 zile după depistare. (Ionuţ Mureşan)

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite