31 mai - Ziua Mondială fără Tutun. Cum marchează Agenţia Naţională Antidrog evenimentul şi ce le pregăteşte OMS fumătorilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ziua Mondială fără Tutun este marcată pe 31 mai
Ziua Mondială fără Tutun este marcată pe 31 mai

În fiecare an, pe 31 mai Organizaţia Mondială a Sănătăţii marchează Ziua Mondială fără Tutun, iar la naviel naţional Agenţia Naţională Antidrog va organiza mai multe activităţi de informare a cetăţenilor cu privire la efectele asociate fumatului. Specialiştii precizează că, la nivel global, aproape 6 milioane de oameni mor anual din cauza consumului de tutun.

„Agenţia Naţională Antidrog (ANA) se alătură Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) în marcarea Zilei Mondiale fără Tutun, prin organizarea, la nivel naţional, de activităţi de informare – sensibilizare  - conştientizare în mediul şcolar sau în comunitate, activităţi de petrecere a timpului liber şi de formare de abilităţi de viaţă sănătoasă”, potrivit unui comunicat emis ANA.

În fiecare an, OMS, prin instituţiile naţionale responsabile de monitorizarea şi implementarea politicilor de reducere a consumului de tutun, marchează Ziua Mondială Fără Tutun (WNTD), subliniind riscurile de sănătate asociate consumului de tutun şi pledând pentru programe eficiente de reducere a consumului de tutun.

În acest an, OMS pregăteşte adoptarea ambalării neutre (sau a pachetelor standardizate), o măsură ce restricţionează utilizarea 

ambalaj pachet tigari foto ana

ambalajului ca formă de publicitate şi promovare a tutunului, având ca temă „Următorul pas FCTC: ambalarea neutră a produselor de tutun”, sub sloganul: „Un singur mesaj pe pachetul standard de tutun: avertismentul de sănătate!”.

„Tutunul ambalat neutru se va vinde în pachete standard ca dimensiuni şi numai în două culori, în care singura prezentare grafică va aparţine avertismentelor de sănătate, iar informaţia tutun - specifică - brandul/versiunea/numărul ţigaretelor – va avea culori reglementate şi font diminuat”, conform documentului citat.

Astfel, în acest an, se vor implementa, la nivel naţional, prin cele 47 de Centre de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog, activităţi de sensibilizare şi informare cu privire la efectele asociate fumatului.

Conform rezultatelor studiilor în domeniu, au reieşit următoarele date privind fumatul produselor din tutun:

  • La nivel global, consumul de tutun ucide anual aproape 6 milioane de oameni, din care 600 de mii sunt nefumători, expuşi fumatului pasiv. Estimarea este că, până în 2030, consumul de tutun va determina direct sau indirect mai mult de 8 milioane de decese în fiecare an, iar mai mult de 80% dintre acestea vor fi înregistrate în ţările slab dezvoltate.
  • Prevalenţa fumătorilor în România este de 27% (un procent peste media UE).
  • Pentru jumătate din fumători cu vârsta peste 45 de ani sunt înregistrate decese din cauza diferitelor boli induse sau accelerate de fumat.
  • Bolile care determină cea mai mare mortalitate în România sunt exact acele boli pentru care fumatul este factor cauzal sau de risc: bolile cardiovasculare, cancerul (în special cel pulmonar, în creştere la sexul feminin) şi bolile respiratorii obstructive cronice (BPOC).

În România nu se mai fumează în spaţiile publice închise

Pe 17 martie 2016, România a intrat în rândul ţărilor în care fumatul este strict interzis în spaţiile publice închise.

Astfel,  fumatul este interzis, conform noilor prevederi legale, în spaţiile de la locul de muncă, în orice loc de joacă pentru copii, fie că este spaţiu închis sau în aer liber, în mijloacele de transport în comun, inclusiv taxiuri, în spitale şi clinici, în unităţile învăţământ, precum şi în cele destinate protecţiei şi asistenţei copilului, de stat şi private. De asemenea, nu se mai poate fuma în institutiile publice centrale si locale, instituţii sau unităţi economice, de alimentaţie publică, de turism, comerciale, culturale sau sportive. Este interzis fumatul şi în autogări, gări şi aeroporturi, de stat şi private.

În toate instituţiile şi unităţile publice trebuie puse indicatoare cu “Fumatul interzis” şi cu simbolul internaţional, respectiv o ţigaretă barată de o linie transversal, iar persoanele care nu respectă prevederile legii antifumat vor fi amendate cu sume între 100 lei şi 500 de lei.

Societăţile comerciale şi orice altă persoană juridică pot fi sancţionate dacă nu respectă noile prevederi care interzic fumatul în toate spaţiile publice închise, cu amendă de 5.000 lei, la prima abatere, iar la a doua abatere, cu amendă de 10.000 de lei şi sancţiunea complementară de suspendare a activităţii până la remedierea problemelor. La a treia abatere, unitatea va fi închisă şi va primi o amendă de 15.000 de lei.

Sesizările în cazul celor care fumează în spaţii publice închise se fac la Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), şi la Poliţie, inclusiv la Poliţia Locală. Acestea sunt şi autorităţile care pot să dea amenzi.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite