119 noi cazuri de gripă, de patru ori mai multe decât în săptămâna precedentă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Noi cazuri de gripă depistate de medici FOTO Adevărul
Noi cazuri de gripă depistate de medici FOTO Adevărul

Numărul de cazuri de gripă este în creştere, arată Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT), potrivit căruia în săptămâna 26 ianuarie - 1 februarie au fost confirmate alte 119 cazuri de gripă. Aşadar, numărul total de îmbolnăviri din acest sezon a ajuns la 179.

Boala evoluează în focare locale în municipiul Bucureşti şi judeţele Iaşi şi Constanţa şi cazuri sporadice în 16 judeţe, morbiditatea prin infecţii respiratorii acute fiind mai crescută decât în săptamăna precedentă şi depăşind intervalul aşteptat, potrivit sursei citate. Pe lângă cele 119 cazuri de gripă, în săptămâna 26 ianuarie - 1 februarie au fost înregistrate şi 23 de infecţii respiratorii acute severe (SARI) şi 106.551 de cazuri de infecţii respiratorii acut.

În plină epidemie de gripă, cei mai expuşi sunt bătrânii, bolnavii cronici, gravidele şi copiii, spun medicii de familie, care se plâng de campania de imunizare gratuită derulată de Ministerul Sănătăţii şi de dozele insuficiente pe care le-au avut la dispoziţie pentru a vaccina persoanele la risc.

„Sunt foarte multe viroze la cabinetele medicilor de familie şi nu vorbim doar de pacienţi cronici, ci inclusiv de copii care, dacă ajung în comunitate, răspândesc virusul. Faptul că un procent mic din populaţie s-a vaccinat este o mare problemă, practic favorizează circulaţia virusurilor antigripale în comunitate. Odată la câţiva ani apar forme severe de boală”, a explicat medicul Rodica Tănăsescu, preşedintele Societăţii Naţionale de Medicina Familiei (SNMF).

Campania de imunizare gratuită, demarată târziu

La rândul lui, Vasile Barbu, preşedintele Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Pacienţilor (ANPP), spune că autorităţile poartă vina pentru campania naţională de imunizare demarată prea târziu. „E greu să mai vaccinezi acum. Mai avem o lună şi jumătate de epidemie, nu e normal să faci vaccinul în plină gripă. Pe de altă parte, medicii de familie au primit câte zece doze fiecare şi au fost nevoiţi să parcurgă zeci de kilometri pentru a le aduce la cabinet şi pentru a le administra strict pacienţilor la risc”, a explicat preşedintele ANPP.

Despre ineficienţa scăzută a serului vorbeşte şi doctorul Rodica Tănăsescu. Deşi el poate fi administrat chiar şi în această perioadă din an persoanelor care nu au contractat virusul antigripal, eficienţa lui este pusă la îndoială pe final de sezon. „Vaccinul este util şi acum, dar pentru a fi eficient trebuie făcut la timp, adică înainte de luna noiembrie. Ne aşteptăm la cazuri tot mai grave”, a explicat medicul de familie.

Primul deces de gripă din acest sezon a fost confirmat în săptămâna 19 - 25 ianuarie, fiind vorba de un bărbat în vârstă de 44 ani, din judeţul Iaşi, care nu fusese vaccinat şi care avea şi alte suferinţe.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite