Victor Ponta răspunde acuzațiilor de plagiat, în emisiunea lui Radu Tudor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În plin război cu Traian Băsescu, premierul Victor Ponta este invitatul lui Radu Tudor la emisiunea „Punctul de intalnire", difuzată de Antena 3, începând cu ora 19.00, pentru a discuta evenimentele petrecute în ultima perioadă.

Principalele declarații ale premierului Victor Ponta:

- Eu mi-am dorit să ajung în poziția de lider politic. Nu m-a luat nimeni șef la SIE și după aceea să mă pună prim-ministru. Amintiți-vă pe 7 decembrie 2009, atunci când Băsescu câștigase al doilea mandat de președinte am spus că este de datoria mea să schimb sistemul lui Traian Băsescu. Atunci, era o nebunie. Băsescu ne ciuruise!

- Avem Guvernul, avem majoritate în Parlament. Toți colegii mei din USL sunt hotărâți să apere Guvernul. Cu toate acestea, Băsescu și PDL atacă cu dosare și aranjamente politice, astfel că trebuie să schimbăm întregul sistem pedelist.

Despre plecarea la Bruxelles:

- Am fost primit foarte bine la Bruxelles, inclusiv de cancelarul Germaniei, Angela Merkel. Eu voi merge la Parlament pentru a explica ce am decis la Bruxelles. Merkel a mers în Parlamentul german încă de vineri pentru a explica ce s-a întâmplat la Consiliu.

- Până acum se vorbea de austeritate și de disciplină, acum s-a adotpat un pact de creștere economică și de creare de locuri de muncă. Dacă nu devenim din nou competitivi pierdem bătălia cu celelate țări. Măsurile de creștere economică nu se fac din fondurile europene ale celor care nu le-au cheltuit. România era pe ultimul loc și se pusese problema să ne ia banii. Or, s-a stabilit că nu ne vor lua banii, iar fondurile din anvelopa României vor putea chiar fi interșanjabile, adică transferate unde aveam nevoie.

- Din punctul meu de vedere, Polonia și România, prin istoria lor și prin dimensiunea lor, pot construi un fel de axă așa cum este cea Franța -Germania. Avem facilități ale scutului antirachetă, suntem împreună în UE și inclusiv conflictul dintre președinte și premier, cele două țări se aseamănă.

- Săptămâna viitoare, ne-a chemat premierul Croației pentru a păstra o uniune a celor care sunt încă noi în zona euro, pentru că aceasta este tendința. În această uniune, sunt numai premieri.

O anecdotă: A fost prezent și președintele Greciei la Consiliul European, care a spus că a venit la Bruxelles să „reprezinte poziția Guvernului", întrucât premierul Greciei era bolnav.

Despre conflictul cu Traian Băsescu:

- Eu am vorbit cu președintele Băsescu să găsim o soluție. Inclusiv i-am spus joi să îmi dea măcar un mandat. Președintele a spus să nu meargă nimeni. Scaunul României rămânea gol din ambiție.

Marți voi explica Parlamentului ce am decis la Consiliul European. Nu știu dacă va fi și președintele invitat în Parlament.

- Cred că ați remarcat că la CE nu poate fi premierul pentru că se va discuta cedarea suveranității, deci trebuie să fiu eu, a spus Președintele Băsescu în conferința de presă pe care a susținut-o în ziua în care ar fi trebuit să fie la Bruxelles. Or, nici președintele nu poate ceda suveranitatea. Doar poporul român poate ceda suveranitatea României.

Despre lupta politică cu PDL:

- Românii au scos toți baronii locali ai PDL din funcții. Noi vom da tot ceea ce am găsit în neregulă la instituții. A fost o încercare de a salva și a curăța una dintre cele mai importante companii, Hidroelectrica, pe care Adrian Videanu și alți pedeliști au căpușat-o.

- Pe mine m-a sunat Asociația Bolnavilor de Cancer astăzi pe tema taxei de clawback. Credeți că îmi mai ardea de ce spune Băsescu, atunci când mor oameni fără medicamente? Mă voi întâlni mâine cu ministrul Cepoi pentru a discuta această problemă.

Despre deciziile Curții Constituționale:

- Curtea Constituțională a decis că nu putem alege parlamentarii prin vot uninominal, deși ne alegem prin vot uninominal primarii, consiliile județene. Eu vreau să discut cu Vasile Blaga, care dacă vrea să fie cu adevărat președintele PDL, atunci îmi doresc un dialog cu domnia sa.

- În alegeri uninominale, USL a câștigat CJ și primari, iar PDL a câștigat 2 CJ și mai mulți primari. Împiedicându-ne Curtea Constituțională să facem alegeri uninominale, vor avea ca principal partid din Opoziție nu PDL, ci PPDD. Din cauza îngustimii PDL, vom ajunge cu Partidul Popular ca principal partid de opoziție.

- Avem o sesiune extraordinară a Parlamentului și vom încerca prin deciziile Parlamentului, decizii pe care le vor lua toate grupurile din Parlament, vom încerca să deblocăm instituția. Practic, acum orice decide Guvernul este atacat la CC, orice decide Parlamentul este atacat la CC. Apoi ne mai scoate un dosar de zece ani, de doisprezece ani.

Despre acuzația de plagiat:

- Aceasta este o mizerie politică. Nu degeaba striga președintele „dottore". S-au strâns niște membri PDL, în condițiile în care nici unul nu era jurist, nu m-au chema să mă apăr. Eu i-aș fi întrebat câte teze de doctorat au studiat până acum ca să o studieze acum. Eu am respectat standardele academice din 2003, care s-au înăsprit acum foarte mult, ceea ce e foarte bine. Nu fac caz de titlul meu, dar am muncit pentru el. Și nu titlul meu de doctor e important.

Despre suspendarea din funcție a Președintelui Băsescu:

Propunere oficială: Dacă președintele este dispus, ne dăm amândoi demisia și mergem la oameni. Alegeri parlamentare și prezidențiale anticipate.

- Eu ca premier pot să vă spun că am încercat să trec peste ceea ce cred. Eu cred că ar trebui suspendat, dar din momentul în care am ocupat poziția de prim-ministru am încercat să lucrez cu instituția. Să lucrez european. Răspunsul președintelui a fost mereu cu încă un scandal, cu încă un dosar, cu încă un blocaj. Aceste blocaje ne țin pe loc. Europa este într-un moment foarte dificil. Noi ținem cu dinții de ceea ce avem de făcut ca populație.

- Or, dacă ție îți dă președintele în cap pentru că așa crede el că e mai bine sau așa crede PDL. Întrebarea e dacă ne lasă CC să îi întrebăm pe cetățeni.

- Eu i-aș propune președintelui să ne dăm demisia amândoi. Și să mergem la oameni să decidă prin vot pe cine vor în fruntea țării. Puterea nu este doar a ta, e momentul să înțeleagă președintele.

Despre condamnarea fostului premier Adrian Năstase:

 - La Consiliul European, șeful Eurogrup, Jean Claude Junker, mi-a spus:

- „Victor poți să-i transmiți lui Adrian Năstase ceva din partea mea?“ Eu i-am spus că e mai complicat, că e într-o situație delicată.

 „Eu sunt dispus să spun și în public că Adrian Năstase a fost un premier foarte bun pentru România și nu cred că într-o țară europeană scopul este să umilim niște oameni politici. Aplicăm legea, sigur. Dacă au greșit, trebuie să plătească, dar nu e nevoie să îi umilim. Nu este european să umilești un om“, a spus Junker.

Despre măsurile luate la Bruxelles:

Vrem să avem o întâlnire cu reprezentanții mediului de afaceri. Eu sunt un social-democrat al secolului XXI și înțeleg că locurile de muncă nu le face statul. Dacă noi aplicăm măsurile de la Bruxelles, vom fi pentru prima dată primii și nu ultimii din Europa.

Despre conflictul cu Traian Băsescu:

Orice înțelegere faci cu președintele, aceasta durează 5 minute. Eu am avut o întețelgere cu el la începutul mandatului că vom colabora. Or, imediat el l-a pus pe Funeriu sa alerge cu plagiatul, s-a dus la Curtea Constituțională. Dacă Băsescu demisionează și guvernul USL demisionează și se vor declanșa imediat alegeri anticipate și alegeri prezidențiale.

Despre numirea procurorilor:

Eu am propus împreună cu ministrul Justiției să facem un sistem care se aplică în Italia să fie libere funcțiile. Și să spună public dacă vor să ocupe funcții și să selectăm dintre ei după o analiză publică. Altfel, Președintele va bloca orice numire, noi îi vrem pe ai noștri. Procurorii nu își doresc nimic mai mult decât să știe că nu depind de nimeni.

Sunt mulți președinți care s-au încăpățânat să rămână la Putere, în ciuda voinței poporului. Poți să pleci democratic sau poți să pleci printr-o criză politică.

Voi cere Parlamentului să rezolve încet încet blocajele dintre Guvern și Președinte. El poate să retragă încrederea Guvernului sau să demareze procedurile de suspendare a președintelui. Parlamentul este instituția care poate hotărî aceste lucruri. Parlamentul este singurul care ne poate sancționa. Eu am o obligație față de milioanele de români care ne-au spus să scoatem corupția din administrație.

Probleme pe agenda Guvernului Ponta:

Mai sunt probleme: subvențiile în agricultură – Daniel Constantin a discutat cu cei de la Bruxelles și cred că vom reuși să fim cu ele la zi, sunt lucruri pe infrastructură care sunt blocate din cauza corupției și problema prețului la carburant. Dar e greu să rezolvi aceste probleme, când trebuie să stai să te aperi de președintele Băsescu că a descoperit că acum 15 ani, când erai la grădiniță a spart un geam.

Rămâneți pe adevarul.ro pentru a citi declarațiile premierului în timp real

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite