Victor Ponta, după întâlnirea cu Angela Merkel: preşedintele Băsescu nu a intervenit pentru ca întâlnirea să aibă loc

Victor Ponta, după întâlnirea cu Angela Merkel: preşedintele Băsescu nu a intervenit pentru ca întâlnirea să aibă loc

Premierul Victor Ponta FOTO Facebook

Premierul Victor Ponta a vorbit luni seara în direct de la Berlin, după ce a fost primit de către cancelarul Angela Merkel.

Ştiri pe aceeaşi temă

Premierul a discutat luni seara, atât la Antena 3, cât şi la România TV, despre întâlnirea de la Berlin, arătând că semnele de respect şi de prietenie au vizat nu persoana sa, ci mesajul pe care Germania vrea să îl transmită României. 

Acest mesaj, a subliniat şeful Guvernului, este unul de prietenie din partea poporului german faţă de români.

Referindu-se la speculaţiile potrivit cărora premierul a fost invitat la Berlin graţie unei intervenţii a preşedintelui Traian Băsescu, Victor Ponta a subliniat că şeful statului nu a intervenit în vreun fel pentru ca întâlnirea să aibă loc, dar nici nu a împiedicat-o. 

 • 23:29
  Despre gazele de şist: Am discutat despre energie, despre faptul că vrem ca România să devină independentă. În ce priveşte gazele de şist, poziţia cancelarului a fost că orice ţară urmăreşte acest interes, de a deveni independentă din punct de vedere energetic şi, evident, a fost o discuţie şi despre Nabucco, un proiect pe care Germania îl susţine. 
 • 23:27
  Despre potenţiale investiţii germane în România: Eu tot spun acest lucru, că străinii ne văd cu ochi mult mai buni decât ne vedem noi înşine, aşa încât sunt destui care vor să vină să investească bani, foarte multă energie în a face business în România, am auzit multe vorbe frumoase despre tineri care lucrează mai ales în IT aici, de intenţia de a reloca o parte importantă a serviciilor de IT în România. 
 • 23:25
  Eu am participat în urmă cu două săptămâni la Leipzig, alături de preşedintele francez şi  de cancelarul creştin-democrat doamna Merkel, la acel eveniment care a fost o lecţie despre cum se vede disputa politică în Germania. Sigur că sunt adversari politici creştin-democraţii cu social-democraţii, dar ştiu să stea în aceeaşi sală. Sigur că fac parte din familia politică social-democrată, dar Europa nu va fi niciodată doar social-democrată. 
 • 23:23
  Am discutat foarte mult despre ce se întâmplă în Moldova, care sunt sentimentele noastre, interesele noastre naţionale acolo şi am sugerat direct ca, ori de câte ori Europa şi Germania se gândesc la Moldova, să fim informaţi de ceea ce se întâmplă dincolo de Prut. Am spus clar acest mesaj, că încercăm să îi convingem să rămână în zona proeuropeană. 
 • 23:21
  Despre coabitare: Nu mă feresc să vă spun, evident că doamna Merkel era informată despre modul în care am evitat o nouă criză politică, iar mesajul pe care îl dă şi doamna Merkel şi preşedintele Franţei, mi-au spus că dacă poţi evita o criză politică şi să îţi concentrezi eforturile pe reforme structurale, nu ezita niciodată! Eu asta încerc să fac. 
 • 23:18
  Referitor la Constituţie, am decis să nu mai avem crize politice, dar ce a fost mai important a fost angajamentul meu de a prezenta draftul de modificare a Constituţiei către Comisia de la Veneţia şi de a ţine cont de opinia acesteia, ceea ce acoperă orice suspiciune de respectare a standardelor europene. 
 • 23:17
  În ce priveşte regionalizarea, a fost un mesaj clar pozitiv: cât mai multă descentralizare, este un model de succes în Germania.
 • 23:17
  Victor Ponta, la RTV: Am ridicat această problemă (a emigranţilor) spunând că înţeleg declaraţii în context politic. Miniştrii de Interne sunt mai direcţi în limbaj, însă punctul de vedere clar exprimat de Angela Merkel este că niciun cetăţean român nu poate fi nici discriminat în vreun fel, nici tratat cu desconsiderare. Niciodată Guvernul german sau cancelarul nu va vorbi despre vinovăţii de grup. Referitor la declaraţia ministrului german, care vorbea despre cei care merg în Germania ilegal, a fost un răspuns clar al Angelei Merkel. 
 • 22:57
  Ştiu sigur - şi asta am discutat şi cu domnul Antonescu - rămânem foarte deschişi la toate sugestiile, însă la un moment dat trebuie să luăm şi decizii. Trebuie să ştim cum punem raportul de forţe între preşedinte, Parlament, ascultăm pe toată lumea. Dar în final trebuie luate decizii şi îmi voi asuma aceste decizii, împreună cu domnul Antonescu. 
 • 22:56
  Despre declaraţiile preşedintelui Băsescu referitoare la Constituţie: Ca să fiu sincer, nu am văzut prea mult din ce s-a întâmplat în ţară. Sunt convins că modificările Constituţiei sunt necesare pentru a balansa raportul de puteri, ca o singură persoană să aibă mai multă putere decât e normal într-o societate democratică şi nu cred că ne blocăm, cred că tocmai am ieşit dintr-o perioadă lungă de involuţie, de blocaj. Putem avea o dezvoltare de care aveam nevoie mai demult, cred că am pierdut câţiva ani pentru noi, ca ţară. 
 • 22:53
  În mod sigur, cel mai pozitiv sentiment este faptul că oamenii îşi schimbă părerea sau sunt gata să ne vadă într-o lumină mai bună şi asta înseamnă că eforturile merită. Orice om de afaceri, om politic german pe care îl văd că spune că sunt lucruri bune în România e un câştig pentru noi. 
 • 22:52
  În acelaşi timp, problemele vechi ale României le cunosc, dar e bine să le aud de la cei care se confruntă zi de zi cu ele şi rămâne să dovedim că putem fi un Guvern mai eficient. Eu sunt optimist în această privinţă. 
 • 22:51
  E o realitate pe care trebuie să o recunoaştem: avem puţine firme româneşti capabile să fie competitive pe piaţa germană, nu voi lua oameni de afaceri doar ca să ne plimbăm prin Europa. Astăzi, obiectivul întâlnirii mele de la Deutsche Bank era să atrag investiţii în România. 
 • 22:50
  Mâine, de asemenea, mă voi opri la Bratislava, mă voi vedea cu premierul Slovaciei, iar cele două ţări au cel mai mult de recuperat în ce priveşte absorbţia fondurilor europene. Avem o strategie comună, aşa încât facem toate eforturile să vină mai mulţi bani europeni în ţară, mai multe investiţii. 
 • 22:49
  Dincolo de vizita la Daimler, mă voi întâlni cu primul ministru al landului şi vom începe un acord pe baza căruia să reuşim şi în România să avem mai multă pregătire profesională. Firmele profesionale mereu îmi spuneau că nu ştim să pregătim tinerii pentru meserii practice. Cu mine se află Ministrul Cercetării, domnul Costoiu şi vreau să avem o pregătire profesională mult mai tehnică şi mult mai solidă. 
 • 22:48
  De la primirile la Paris, în alte capitale europene, cred că România a închis în mod oficial perioada de tranziţie şi vom fi poate, ca şi Polonia, un partener strategic pentru ţările din această regiune şi ne vom folosi potenţialul mai bine decât în ultimii 23 de ani. 
 • 22:46
  Nu ştiu şi nu pot să speculez pe tema asta, dar o spun încă o dată: marea problemă a României şi a românilor este că vedem mai puţin bine România decât o văd cei din afară. Oamenii politici şi cei de afaceri din Germania cred în potenţialul României, rămâne să credem şi noi şi să ne dăm seama că trebuie să ne prezentăm cu mai multă încredere. 
 • 22:45
  Spun eu că dacă cei 7,4 milioane de oameni nu ar fi ieşit la vot, probabil România ar fi fost în continuare o ţară care se zbătea să îşi caute drumul. Acum am încercat să transmit că ştiu foarte bine unde vreau să mergem cu această ţară şi partenerii noştri europeni respectă acest lucru. 
 • 22:44
  Nu am redeschis subiectul anului 2012. Cred că modul în care s-a organizat întâlnirea este, dacă vreţi, mesajul de interes politic, de pace între oamenii politici din cele două ţări. Nu am redeschis subiectul anului 2012 şi nici doamna Merkel nu l-a redeschis. 
 • 22:43
  O astfel de companie nu îşi pune numele şi prestigiul decât dacă ea crede în potenţialul ţării. Trebuie să întărim această încredere, să arătăm că suntem competitivi, fiindcă singura şansă a României este să atragă mai multe investiţii, să creeze locuri de muncă. Nu fac aceeaşi greşeală acum, să anunţ următoarea investiţie germană, dar pot să vă spun că va mai fi una importantă până în toamnă. 
 • 22:42
  M-am grăbit să anunţ încheierea acordului cu cei de la Daimler, din fericire s-a concretizat. Înseamnă un extraordinar mesaj pozitiv, fiindcă faptul că o companie de asemenea prestigiu spune că România e un loc de făcut investiţii e tot un mesaj pentru celelalte firme. 
 • 22:40
  Punctul de vedere al Guvernului german este de a nu accepta niciun fel de discriminare sau blamare în grup a românilor. 
 • 22:39
  Nu am abordat subiectul Schengen, ci modul în care sunt trataţi românii care lucrează, trăiesc în Germania. Sigur, înţeleg că e campanie electorală, sunt oameni care fac declaraţii politice mai agresive la adresa românilor, dar punctul de vedere al doamnei Merkel exprimat în discuţiile cu mine este că toţi românii care trăiesc aici sunt consideraţi membri egali şi de drept ai societăţii germane, nu va exista niciun fel de discriminare. Eventualele sancţiuni sunt doar pentru abateri personale. 
 • 22:38
  România, urmând exemplul Poloniei, poate să aibă mai mare încredere în puterea noastră, în potenţialul nostru. Dacă avem încredere în noi, alţii ne vor trata cu mai mult respect. 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările