Victor Ponta: „Amânarea desemnării premierului ar fi un gest de mare iresponsabilitate”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Premierul Victor Ponta FOTO Adevărul
Premierul Victor Ponta FOTO Adevărul

Premierul Victor Ponta a anunţat marţi că grupul social-democrat va avea 220 de parlamentari în viitorul Parlament, faţă de 158 cât a avut în 2008. Preşedintele PSD a spus că nu crede că preşedintele Traian Băsescu va amâna desemnarea unui premier, fiindcă ar fi „un gest de mare iresponsabilitate”.

Potrivit anunţului făcut de Ponta, grupul social-democrat va avea 62 de senatori, faţă de 48 în 2008, şi 158 deputaţi, în comparaţie cu 110 cât a avut în urmă cu patru ani. „Grupurile reunite reprezintă 220 parlamentari, cel mai mare grup din viitorul Parlament. Mi-am felicitat colegii şi le-am mulţumit”, a declarat liderul PSD.

Premierul a amintit că în urmă cu trei ani, după înfrângerea lui Geoană în alegerile prezidenţiale, „eram un partid înfrânt, cu grave probleme interne. Un partid căruia mulţi îi prevesteau o lungă perioadă de disoluţie”.

Liderul social-democraţilor a subliniat că PSD ar fi obţinut un scor mult mai prost la alegerile de duminică dacă nu s-ar fi format USL. „Acest succes al PSD ar fi fost impsobil de obţinut dacă n-am fi construit USL. Nici noi, nici liberalii, nici conservatorii n-am fi obţinut acelaşi rezultat”, a arătat Ponta.

Prim-ministrul a declarat că funcţia de premier revine PSD.

„Vor veni alte alegeri în 2014, cele pentru Parlamentul European. Sper să luăm cât mai multe locuri în PE. Vom avea alegeri prezidenţiale, cand îl vom susţine pe Antonescu”, a mai spus premierul.

La consultările privind viitorul Guvern, Victor Ponta va fi însoţit de Liviu Dragnea, secretarul general al PSD, şi Gheorghe Nichita, liderul PSD Iaşi.

În contextul câştigării alegerilor de duminică, dar şi a celor din vară, Victor Ponta şi-a reiterat intenţia de candida pentru funcţia de preşedinte al PSD. „În urma rezultatelor, îmi doresc să continui, cât am performanţă, în fruntea PSD”, a afirmat şeful Executivului, care a reamintit că alegerile din interiorul partidului vor avea loc în luna februarie.

PSD se pregăteşte de alegeri anticipate în Slatina şi la şefia Consiliului Judeţean Teleorman, unde social-democraţii au câştigat mandate de parlamentari.

Cât despre colaborarea cu UDMR, premierul a spus că încă nu a fost stabilită o dată pentru întâlnirea celor două formaţiuni.

Premierul a afirmat că pentru aprobarea bugetului pe anul 2013 este nevoie de un Guvern. De aceea, premierul consideră că ideea amânării desemnării unui premier nu este în interesul ţării. „Ar fi un gest de mare iresponsabilitate. Nu cred că cineva îşi va asuma un asemenea gest”, a mai spus şeful de la Palatul Victoria. Ponta a subliniat că, dacă se întârzie instalarea unui nou Guvern, delegaţia FMI nu va mai veni. Asta, în contextul în care acordul preventiv cu FMI, de 5 miliarde de euro, se încheie în 2013, iar Guvernul Ponta doreşte să facă un nou împrumut.

Evident că nu avem nevoie de voturile UDMR pentru învestirea Guvernului. Am nevoie să arăt că noua majoritate nu va asupri minorităţile”, a spus Ponta despre relaţia cu UDMR. „Nu va fi o majoritate împotriva PP-DD şi PDL”, a adăugat premierul.

„Mulţumesc tuturor celor care înţeleg - nu e vorba «hai să luăm nişte voturi de la UDMR». Aici e vorba de un proiect de ţară, nu facem o ţară a USL. Aş vrea să trăim într-o ţară în care câştigătorul nu se răzbună pe învins”, a mai spus prim-ministrul.

Întrebat despre cine va ocupa funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor, post care revine PSD potrivit protocolului USL, Ponta a spus că acest aspect se va discuta în şedinţa Comitetului Executiv. „Zgonea s-a achitat foarte bine de atribuţiile funcţiei, dar decizia nu-mi aparţine”.

„Aş vrea să nu se mai plimbe domnul Funeriu şi domnul Lăzăroiu pe banii dumneavoastră. Şi Administraţia Prezidenţială, ca şi Guvernul, ca şi Parlamentul, trebuie să înţeleagă că în 2013 sunt mai puţini bani. Eu nu iau ditamai avionul Taromului ca să stau nu sţiu unde trei zile. Miniştrii merg la Consiliile Europene, consilierii se duc să toarne în pahare. Cei care merg cu treabă merg, cei care merg să se plimbe vor merge pe banii lor”, a mai declarat Ponta.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite