USR anunţă că va depune amendamente la legea privind desfiinţarea SIIJ. Drulă: „În această formă, este o reînfiinţare cu alt nume”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Inquam Photos/ Octav Ganea
FOTO: Inquam Photos/ Octav Ganea

Cătălin Drulă, preşedintele interimar al USR, a criticat forma actuală a proiectului privind desfiinţarea Secţiei de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ), proiect de lege pe care Guvernul l-a aprobat luni, şi a precizat că formaţiunea pe care o conduce va depune amendamente pentru ca legea să nu fie o „reînfiinţare” a Secţiei Speciale sub un alt nume.

„Vom încerca să corectăm acest proiect. Dacă vorbim despre o reînfiinţare, evident nu îl vom vota", a precizat Cătălin Drulă, marţi, pentru RFI.

Preşedintele interimar al USR a transmis că proiectul adoptat de Executiv nu va desfiinţa Secţia Specială, ci implică o „reînfiinţare” a SIIJ sub un alt nume.

„Noi am spus întotdeauna, şi când eram în coaliţie, că această desfiinţare trebuie să se facă în sensul ei propriu, adică să nu mai avem această formă de intimidare a magistraţilor. În această formă nu este o desfiinţare, este o reînfiinţare cu alt nume, ceea noi ştim că şi în fosta coaliţie din care am făcut parte a fost intenţia. Clasa politică acum la putere - PSD, PNL, UDMR - a oscilat între a nu face nimic sau a ne face că facem, adică a desfiinţat un acronim, dar a-l reînfiinţa cu acelaşi scop şi să funcţioneze în acelaşi fel", a explicat Drulă.

„Stelian Ion, ca minstru, a propus adevărata desfiinţare, adică aceste dosare să meargă, după competenţa lor, la parchetele de a căror competenţă sunt eventualele infracţiuni şi această soluţie nu s-a dorit, pentru că în vechea clasă politică este o ură pe DNA, pe Parchetul special anticorupţie”, a mai transmis liderul USR.

Şi fostul ministru al Justiţiei, Stelian Ion, a atenţionat într-un mesaj pe Facebook că DNA a transmis că proiectul de lege pentru desfiinţarea SIIJ „rupe din competenţa” sa, însă actualul ministru, Cătălin Predoiu „nu are urechi să audă şi nici nu îl interesează opiniile specialiştilor care lucrează de ani de zile în sistemul anticorupţie”.

Formaţiunea a precizat şi că va cere să se aştepte opinia Comisiei de la Veneţia, pe care USR a sesizat-o în legătură cu două aspecte: proiectul lui Cătălin Predoiu şi excluderea judecătorului Cristi Danileţ din magistratură, la propunerea Inspecţiei judiciare a CSM.

Cabinetul Ciucă a adoptat luni, într-o şedinţă online, proiectul de lege pentru desfiinţarea Secţiei Speciale pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ), care urmează să meargă în Parlament. În prezent, Legislativul mai are pe masă un proiect pentru desfiinţarea SIIJ, dar acesta este blocat la Comisia juridică din Senat, în condiţiile în care nu a existat consens privind forma finală a acestuia.

Vezi şi: Guvernul a adoptat proiectul pentru desfiinţarea SIIJ. Ciucă: „Este un obiectiv din programul de guvernare şi în cadrul MCV”. Proiectul merge la Parlament VIDEO

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite