UDMR agită ideea trecerii în Opoziţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nemulţumirile din interiorul formaţiunii maghiare ar putea duce la schimbări în conducerea acesteia la Congresul care va avea loc în februarie anul viitor. Mai mulţi parlamentari UDMR vorbesc de o posibilă trecere în Opoziţie a formaţiunii. Marko Bela exclude însă votarea moţiunii de cenzură.

„UDMR nu mai trebuie să accepte nicio măsură de austeritate impusă de PDL, nicio tăiere de salariu şi nicio nouă taxă", a declarat senatorul
Gyorgy Frunda. El susţine că UDMR va trece în Opoziţie dacă PDL nu va lua în considerare politica economică a Uniunii. „Dacă noi nu reuşim să schimbăm ceva în deciziile Guvernului, riscăm să nu mai prindem pragul de 5%, care ne oferă accesul în Parlament", a mai spus Frunda. Senatorul a dat termen până la 1 ianuarie pentru ca situaţia între UDMR şi PDL să se regleze.
Gyorgy Frunda nu este singurul care se gândeşte la ieşirea formaţiunii de la guvernare. „Noi nu la moţiune o să ne spunem punctul de vedere, ci la elaborarea proiectului de buget.

Dacă nu reuşim să fim eficienţi, vom fi nevoiţi să tragem concluzia asupra guvernării", a declarat şi deputatul Petru Lakatos. Declaraţiile celor doi vin după ce, sâmbătă, chiar liderul formaţiunii, Marko Bela, a declarat că Uniunea nu este în situaţia să spună că trece în Opoziţie, dar se poate ajunge la aşa ceva „chiar în timp scurt", întrucât partenerii de Coaliţie sunt „în derivă". Nemulţumirile din UDMR au fost accentuate însă în ultimele zile, când reprezentanţii formaţiunii au cerut ca PDL să reconsidere demisia lui Vasile Blaga din funcţia de ministru de Interne. Schimbările din PDL accentuează „degringolada" despre care vorbea Marko Bela.

CITIŢI ŞI: Marko Bela: Salariile bugetarilor vor creşte de la 1 ianuarie anul viitor

Schimbări la Congres

Presiunile din UDMR iscate de deciziile Guvernului ar putea duce la schimbarea actualei conduceri a formaţiunii. Termenul de 1 ianuarie dat de majoritatea liderilor UDMR coincide cu primele întruniri ale formaţiunii pentru pregătirea Congresului din februarie.
Marko a anunţat deja că este deschis schimbării, iar surse din UDMR susţin că actualul ministru al Culturii, Kelemen Hunor, ar putea fi susţinut de el pentru preluarea conducerii Uniunii. În plus, aripa nemulţumiţilor, în frunte cu Gyorgy Frunda, îşi doreşte mai multă putere de decizie, dar şi funcţii. Deputatul Petru Lakatos a afirmat că se vorbeşte în prezent de schimbarea actualului statut „care nu este potrivit pentru o formaţiune aflată la guvernare". „UDMR ar trebui să schimbe statutul asfel încât să existe foruri decizionale cu o consultare mai largă", a mai spus Petru Lakatos.

Liberalii testează terenul

Liderul liberal, Crin Antonescu, susţine că este necesară o discuţie „serioasă" cu UDMR pentru a solicita sprijin pentru moţiunea de cenzură. „Cred că o discuţie serioasă cu UDMR e calea nu neapărat mai scurtă, dar mai sigură", a spus Antonescu. În ciuda nemulţumirilor existente în rândurile UDMR, PSD nu a trecut încă la „seducerea" parlamentarilor Uniunii. „Nu se poartă negocieri cu vreunul dintre liderii UDMR şi, din ce cunosc, niciun social-democrat nu este mandatat în acest sens. Dar discuţiile cu UDMR nu sunt excluse", a declarat pentru „Adevărul" purtătorul de cuvânt al PSD, deputatul Radu Moldovan.

Marko exclude însă votarea moţiunii. „Dacă noi vom considera că această coaliţie nu mai este viabilă sau că Guvernul nu trebuie să meargă mai departe, atunci noi vom spune acest lucru deschis, şi nu prin votul dat unei moţiuni de cenzură depusă de alţii", a afirmat şeful UDMR. A contribuit Alina Voaideş

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite