Traian Băsescu: „Grupurile PDL sunt poveşti“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele susţine că nu s-a implicat în remaniere. După ce a vorbit despre „găştile“ care „bolşevizează“ partidul, preşedintele a spus ieri că în PDL nu există tabere, iar remanierea nu a fost o reglare de conturi.

Şeful statului susţine că ar fi putut „colabora" cu premierul pentru alegerea noilor miniştri, dar a preferat să nu se implice şi să lase decizia la latitudinea PDL.

„Aş fi avut posibilitatea să colaborez cu premierul în găsirea unor oameni, dar am preferat să las decizia PDL  în utilizarea propriilor resurse, aşa cum le are. Cred că aşa e corect. Sunt partid de guvernământ, să-şi asume integral responsabilitatea remanierii", a comentat Băsescu, ieri-seară, la postul public de televiziune. 

El a mai susţinut că recenta schimbare a miniştrilor nu a fost rezultatul unor reglări de conturi în interiorul PDL, pentru simplul motiv că nu există centre de interes divergente care să îşi dispute zonele de influenţă.

„Cunosc destul de bine acest partid. Poveştile cu grupurile din PDL, lupii tineri, grupul oamenilor lui Băsescu, grupul Udrea sunt poveşti. Vă pot spune că nu există grupuri în interiorul PDL", a declarat preşedintele, revenind asupra propriilor declaraţii.  În urmă cu ceva vreme, în contextul disputelor din PDL pe tema alegerii conducerii partidului, preşedintele vorbea despre „găştile" din interiorul formaţiunii democrat-liberale care „bolşevizează" partidul.

Băsescu a continuat în acelaşi ton, afirmând că nu au existat presiuni asupra lui Emil Boc pentru depunerea mandatului, ci doar dezbateri „cinstite" în cadrul cărora democrat-liberalii şi-au exprimat propriile păreri despre remaniere.

„Dacă Boc ar fi cedat, eram în mare dificultate. Trebuia să reluăm discuţiile despre majoritatea parlamentară şi am văzut programele pe care le-au prezentat partidele de Opoziţie", a afirmat preşedintele. „Nu sunt capabili să treacă România prin criză, ar guverna demagogic, ar merge pe nişte soluţii care ar îngloda ţara în datorii", i-a atacat el pe liderii PSD şi PNL.

„Maximul crizei a fost depăşit"

Cu toate că a afirmat că „maximul crizei a fost depăşit", Băsescu a spus că trebuie identificate soluţii pentru ca banii împrumutaţi să nu mai meargă în consum. El a anunţat că zilele următoare se va întâlni cu Guvernul în vederea eliberării a 1,5 miliarde euro, din banii împrumutaţi de la FMI, pentru investiţii.

Şeful statului a menţionat că deficitul deja convenit cu FMI pentru anul viitor este de 4,4%, adică 5,7 miliarde de euro şi a precizat că „deficitul pe care ni-l permitem este exact valoarea datoriilor" pe diferite fonduri, precum cele de pensii, şomaj, arierate. El a arătat că aceste 5,7 miliarde de euro vor fi împrumutate.

"Dacă Emil Boc îşi depunea mandatul, eram în mare dificultate. (...) Orice premier este de sacrificiu în perioadă de criză. Un premier rezistă atât cât permite situaţia politică."
Traian Băsescu
preşedintele României

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite