The Economist: Este situaţia din România mai gravă decât cea din Ungaria?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Declaraţiile dure nu reprezintă punctul forte al Comisiei Europene, mai ales atunci când e vorba despre evenimente politice dintr-un stat membru. Pe 7 iulie, însă, CE şi-a încălcat tradiţia şi a emis un avertisment dur la adresa guvernului român, exprimându-şi „îngrijorarea“ faţă de acţiunile care subminează Curtea Constituţională.

Plecând de la avertismentele semnalate de Comisia Europeană, publicaţia „The Economist“ a scris un articol în care situaţia din România este comparată cu cea din Ungaria.

Evenimentele din ultimele săptămâni pun în pericol progresele înregistrate în ultimii cinci ani în ceea ce priveşte respectarea statului de drept şi independenţa justiţiei în România, a avertizat un purtător de cuvânt al CE. Îngrijorări similare au fost exprimate şi la Berlin, acolo unde câţiva parlamentari germani au vorbit despre posibilitatea de a suspenda dreptul de vot al României în Uniunea Europeană. Această posibilitate a fost luată în calcul la sfârşitul anilor '90, când partidul de extremă dreaptă, „Libertatea“, a venit la putere în Austria. Anul trecut, Parlamentul European a emis acelaşi avertisment şi la adresa Ungariei, după ce noul guvern a adus modificări controversate Constituţiei. Iar acum, un oficial al UE vede situaţia din România mult mai gravă, iar asta pentru că nu vorbim despre schimbarea Constituţiei, ci de încălcarea ei.

Nimeni de la Bruxelles nu înţelege cu adevărat de ce guvernul Ponta ignoră, cu aroganţă, legislaţia în vigoare şi de ce doreşte să aducă rapid instituţiile din sistemul judiciar sub controlul partidului. „România încă se află sub monitorizarea Uniunii Europene în ceea ce priveşte garantarea unui sistem judiciar independent şi pentru combaterea eficientă a corupţiei. Un raport este aşteptat spre sfârşitul acestei luni“, a declarat oficialul UE citat de „The Economist“.

Posibile sancţiuni împotriva României

Instabilitatea politică din România şi lipsa asigurării standardelor „minime funcţionării statului de drept” riscă să atragă îngheţarea fondurilor europene, blocarea aderării la spaţiul Schengen şi retragerea dreptului de vot ca stat membru. Olanda, singura ţară care se opunea aderării României la Schengen, a dat de înţeles că îşi va schimba răspunsul dacă raportul Comisiei Europene este pozitiv. Acum, însă, poziţia Olandei pare să câştige sprijinul Germaniei, după ce ministrul german de externe a pus sub semnul întrebării continuarea integrării europene a României. „Încălcările serioase ale legii şi spiritului valorilor europene ridică semne de întrebare în ceea ce priveşte ultimii paşi către integrarea deplină a României în UE“, a declarat Guido Westerwelle, pe 8 iulie.  

Publicaţia aminteşte şi de cazul Adrian Năstase, o altă sursă de îngrijorare pentru colegii europeni ai României, după ce a fost adusă în discuţie posibilitatea graţierii acestuia de preşedintele interimar. Crin Antonescu a precizat ca exclude această variantă până la referendum sau alegeri. Nici plagiatul lui Ponta, comentat de „The Economist“ într-un editorial intitulat „My name is Paste, Copy Paste”, nu a fost trecut cu vederea. „Ponta este încă în funcţie, în pofida declaraţiilor anterioare, în care anunţa că va demisiona dacă se va dovedi că e vinovat. Rămâne de văzut cât mai poate ţine Ponta de putere. Prezenţa sa la următorul summit UE va fi cu siguranţă ciudată“, scrie „The Economist“.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite