Teodor Lazăr: Îi solicit premierului să ceară o anchetă asupra modul în care lobby-ul rusesc a acţionat în România pentru a bloca dezvoltarea sistemului energetic naţional

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Teodor Lazăr, deputat al USR PLUS FOTO Arhivă personală Teodor Lazăr
Teodor Lazăr, deputat al USR PLUS FOTO Arhivă personală Teodor Lazăr

Deputatul Teodor Lazăr îi solicită premierului Florin Cîţu, recent ales şi şef al PNL, să ia atitudine şi să ceară o anchetă despre cum ar fi acţionat lobby-ul rusesc în România pentru posibila blocare a sistemului energetic naţional.

„Zeci de europarlamentari au solicitat Comisiei Europene să investigheze modul în care Gazprom s-a implicat, în ultimele săptămâni, în manipularea preţului la gaze naturale, ceea ce a dus la dezastrul de astăzi de pe piaţa energetică europeană. În acest context, cred că este timpul ca România să-şi facă propria sa investigaţie, şi de aceea îi solicit premierul Florin Cîţu să solicite o anchetă care să analizeze modul în care lobby-ul rusesc a acţionat în România pentru a bloca dezvoltarea sistemului energetic naţional în beneficiul furnizorilor ruşi”, spune deputatul USR Teodor Lazăr. 

„În aceste zile vedem că preţurile la energie şi gaze naturale au crescut în toată Europa, din cauza unui cumul de factori, precum revenirea accelerată a consumului, creşterea preţului certificatelor de CO2 dar şi o posibilă manipulare a sectorului european de către compania rusească Gazprom. În ultimii ani, senatorul şi acum premierul Florin Cîţu a vorbit despre lobby-ul rusesc din România, despre acţiunile de propagandă şi de război informaţional ale Moscovei şi chiar a nominalizat politicieni care ar fi în slujba intereselor Moscovei. Cred că a venit timpul să mergem mai departe şi să vedem, în urma unei anchete la care să participe toate instituţiile statului, care a fost implicarea Federaţiei Ruse în ultimii ani în România în evenimente precum protestele anti-occidentale organizate la Pungeşti dar şi modului în care s-a ajuns la adoptarea celebrei OUG 114 de către fostele guverne PSD”, completează deputatul.

Liderul USR aminteşte că PSD a blocat dezvoltarea sistemului energetic naţional şi că pachetul legislativ cuprins în OUG 114 a permis celor de la Gazprom să ocupe o poziţie mai puternică pe piaţa românească. 

„Ordonanţa de Urgenţă 114/2018 a condus la schimbarea radicală a structurii aprovizionării cu gaze a României, la reducerea producţiei interne, la majorarea importurilor din Federaţia Rusă, la creşterea preţurilor şi a tarifelor de interconectare şi la scăderea producţiei de electricitate. Ca urmare a acestei Ordonanţe, România a devenit din importator net un exportator net de energie. În plus, OUG 114 a alungat companiile americane care doreau să înceapă exploatarea gazelor naturale din Marea Neagră, gaze ce ar fi asigurat necesarul pentru economia românească dar şi pentru consumatorii casnici”, aminteşte Lazăr.  

De altfel, o analiză a MEKH, ANRE-ul maghiar, realizată anul trecut, arăta că în 2019 capacitatea de interconectare a fost utilizată în proporţie de aproape 100%. Asta demonstrează că România a ajuns să cumpere gaze naturale din Ungaria, un stat care nu este producător. „Astfel de politici criminale au făcut ca gazele naturale să fie mai scumpe în România decât în Ungaria, cu toate că noi, spre deosebire de maghiari, exploatăm această resursă. Bucureştiul a ajuns să finanţeze economia rusă şi economia maghiară, deoarece guvernele PSD şi-au propus să distrugă sectorul energetic naţional”, arată Lazăr.  

„Este important ca românii să afle dacă situaţia din sistemul energetic românesc se datorează unor decizii greşite şi incapacităţii noastre de a lua cele mai bune decizii pentru ţară, sau dacă nu cumva am ajuns aici ca urmare a acţiunilor Moscovei”, încheie Lazăr.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite