Tăriceanu vrea să apuce „cheia guvernării“ şi se ia la întrecere cu UNPR

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Călin Popescu Tăriceanu FOTO Adevărul

Preşedintele Partidului Liberal Reformator, Călin Popescu Tăriceanu, şi-a înscris oficial formaţiunea în Registrul Partidelor politice şi se pregăteşte de o nouă mutare în Parlament: o fuziune cu Partidul Conservator condus de Daniel Constantin. Împreună, cele două formaţiuni ar concura, astfel, cu UNPR-ul lui Gabriel Oprea, care prin ponderea deţinută în Parlament poate face şi desface guverne.

Partidul Liberal Reformator există oficial, Tribunalul Bucureşti aprobând recent cererea lui Călin Popescu Tăriceanu de a-l înscrie în Registrul Partidelor. Preşedintele Senatului încearcă din primăvara anului trecut să îşi înscrie partidul, însă Tribunalul Bucureşti i-a respins cererile de până acum. Planurile lui Tăriceanu nu se opresc însă aici: odată înfiinţat, PLR ar urma să fuzioneze cu Partidul Conservator condus de Daniel Constantin, chiar în ciuda liderului fondator al PC, Dan Voiculescu.

UNPR, ameninţat în Parlament

În prezent, UNPR-ul condus de Gabriel Oprea are 51 de parlamentari, respectiv 36 de deputaţi şi 15 senatori şi este în plin proces de racolări. De altfel, din primăvara lui 2014, când Tăriceanu a început demersurile pentru formarea PLR, şi până acum, progresiştii s-au “înmulţit” cu încă 11 membri. Astfel, cei 51 de parlamentari UNPR ar putea oricând să răstoarne Guvernul, dacă asta va cere “interesul naţional” promovat de Gabriel Oprea. La Senat, de exemplu, cei 15 senatori UNPR sunt mai mult decât suficienţi pentru a asigura o majoritate pentru liberali, cărora le lipsesc în prezent mai puţin de 10 voturi.

Pe de altă parte, grupul liberal-conservator are, la rândul lui 13 aleşi în Senat şi alţi 27 în Camera Deputaţilor, deci numără, în total, 40 de parlamentari. Coagulată, forţa politică a noului partid rezultat din fuziunea PLR-PC ar putea atrage şi membri de la alte partide şi ar concura UNPR ca forţă politică de care depinde asigurarea majorităţii.

Pactul Tăriceanu-Constantin

Liderul PC Daniel Constantin a declarat, recent, cu referire la fuziunea dintre partidul său şi PLR, că se doreşte construirea celei de-a treia forţe politice din România.

„Ne dorim să construim a treia forţă politică din România, acesta este obiectivul pentru 2016. Dintr-o eventuală fuziune eu cred că vom avea de câştigat şi noi, şi colegii liberali, pentru că vom putea să transmitem mai bine mesajele pentru electorat. Dacă vom merge pe fuziune, procesul ar trebui să fie destul de rapid“, a declarat Constantin.

El a arătat că, în urma fuziunii, PC ar urma să absoarbă PLR, iar partidul va avea doi co-preşedinţi, pe el şi pe Tăriceanu, până în 2017 când s-ar organiza un Congres pentru alegerea conducerii.

Voiculescu, revoltat

Preşedintele fondator al PC, Dan Voiculescu, a trimis din închisoare o scrisoare publicată de site-ul ştiripesurse.ro, în care se arată nemulţumit de planurile lui Constantin şi sfătuieşte membrii PC să îl schimbe de la conducerea formaţiunii.

„Am aflat cu stupefacţie că Daniel Constantin vrea să fuzioneze Partidul  Conservator cu un alt partid. Celor care vor să-l urmeze, le doresc succes în viaţa politică“ , scrie Voiculescu. Pentru cei care sunt de aceeaşi părere ca şi el, Dan Voiculescu propune organizarea unui Congres „pentru alegerea unei noi conduceri a partidului“. „În cazul în care vi se impune fuziunea, vă propun să se organizeze Congresul pentru alegerea unei noi conduceri a Partidului Conservator“, scrie Voiculescu.

Citeşte şi:

Cătălin Ivan: Mă voi lupta cu Ponta şi cu Dragnea până la capăt. Mă susţin mulţi colegi. Vor fi surprize foarte mari

Europarlamentarul Cătălin Ivan, exclus din partid, anunţă că va participa la Congresul PSD programat în noiembrie, având susţinerea mai multor colegi din partid. Eurodeputatul spune că va continua războiul început împotriva actualei conduceri a partidului,

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite