Surse: Fostul avocat al poporului, Gheorghe Iancu, s-a autopropus pentru funcţia de judecător CCR din partea PSD. Ce şanse are acesta

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul Avocat al Poporului Gheorghe Iancu s-a autopropus din partea PSD pentru funcţia de judecător al Curţii Constituţionale, în locul lui Ştefan Minea, al cărui mandat expiră pe 15 iunie.

UPDATE: Surse politice au afirmat pentru Adevărul că Gheorghe Iancu s-a propus singur pentru funcţia de judecător CCR şi că acesta nu are foarte multe şanse să fie ales, întrucât nu se bucură de susţinerea tuturor social-democraţilor.

La această oră, PSD şi ALDE continuă negocierile privind cele două propuneri. Un nume vehiculat intens în PSD este Cristian Deliorga, judecător la Curtea de apel Constanţa, unul dintre apropiaţii Adinei Florea, procurorul în cadrul Secţiei speciale care o anchetează pe Laura Codruţa Kovesi, mai susţin sursele citate.

 

Ştirea Iniţială:

Gheorghe Iancu a fost propus de PSD să preia funcţia de judecător CCR din partea Camerei Deputaţilor, susţin surse politice citate de G4Media.

Conform CV-ului acestuia, Iancu a fost secretar general al Curţii Constituţionale între 1995 şi 2000, după care a fost consilier de conturi la Curtea de Conturi a României timp de un an. În 2011, Iancu era numit în funcţia de Avocat al Poporului, fiind demis un an mai târziu.

În urmă cu două săptămâni vicepreşedintele Camerei Deputaţilor Florin Iordache anunţa că PSD va face două nominalizări, până pe 7 mai, pentru postul de judecător CCR. O propunere este făcută de Senat, în timp ce a doua de Camera Deputaţilor.


„Până în 7 mai, PSD va avea două nominalizări – şi la Cameră şi la Senat – pentru funcţia de judecător la CCR”, a declarat Iordache la Realitatea TV.

Mandatul magistratului Ştefan Minea de la Curtea Constituţională expiră pe 15 iunie, acesta fiind numit în funcţie în 2010. În aceeaşi situaţie se află şi judecătoarea Simona-Maya Teodoroiu, al cărui mandat expiră tot pe 15 iunie, fiind aleasă în funcţie pe 2015 de plenul Senatului, în locul lui Toni Greblă.

PNL şi USR au prezentat luni propunerile pentru funcţiile de judecători ai CCR. Dacă liberalii vin cu două propuneri din interiorul formaţiunii, USR a mers pe varianta a doi jurişti care nu sunt membri de partid.

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat azi decretul prin care o propune pe Simina Tănăsescu pentru funcţia de judecător al CCR. „Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, a semnat luni, 6 mai, decretul privind numirea în funcţia de judecător la Curtea Constituţională a doamnei Elena-Simina Tănăsescu pentru un mandat de 9 ani, începând cu data de 9 iunie 2019“, se anunţă într-un comunicat al Administraţiei Prezidenţiale.

Vezi şi: Opoziţia a prezentat propunerile pentru funcţiile de judecători CCR. Liberalii vin cu membri de partid în timp ce USR desemnează independenţi

Klaus Iohannis a numit-o Simina Tănăsescu judecător la CCR. Cui îi ia locul fosta consilieră a preşedintelui

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite