Surse. Ce nume grele de politicieni vor partidele să trimită în noul Guvern

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Liderii noii coaliţii
Liderii noii coaliţii

Partidele vor trimite în noul Guvern cei mai importanţi lideri, acesta fiind un semnal al stabilităţii noului Executiv, printr-o reprezentare cât mare din punct de vedere politic. În portofolii-cheie vor fi politicieni ca Sorin Grindeanu, Lucian Bode, Gabriela Firea sau Cseke Atiila. Nu vor lipsi nici suprizele.

În varianta Ciucă premier, adică scenariul cel mai posibil, PSD ar urma să aibă nouă ministere plus Secretariatul General al Guvernului, structură care ar urma să fie inclusă în arhitectura Guvernului ca portofoliu component. O asemenea mişcare pentru SGG este importantă deoarece va conta în ceea ce priveşte persoana care va fi în fruntea acesteia, adică dacă poate fi un demnitar care să nu renunţe nici la mandatul de deputat sau senator sau un social-democrat care să fie responsabil exclusiv de poziţia primită. În actuala formă a SGG, şeful instituţiei nu poate fi deputat sau senator în acelaşi timp. 

Potrivit surselor „Adevărul”, în celelalte nouă portofolii ar urma să intre lideri precum Sorin Grindeanu, Gabriela Firea sau Vasile Dîncu. Ministerul avizator care merge la PSD, adică Finanţele, ar urma să fie ocupat ori de un tehnocrat, cum e cazul lui Adrian Câciu, ori de un PSD-ist care să aibă tot profil de tehnocrat, numele cel mai probabil fiind Leonard Badea, acum membru al conducerii Băncii Naţionale a României. 

Favorit pentru Ministerul Apărării este Vasile Dîncu, în timp ce la mult râvnitul Minister al Transporturilor prima şansă o are Sorin Grindeanu. La Ministerul Economiei ar urma să revină Radu Oprea, demnitar care a mai ocupat această funcţie în perioada Guvernului Dăncilă. 

La Ministerul Muncii favorit este Marius Budăi, în condiţiile în care Gabriela Firea ar prelua portofoliul Tineretului şi Familiei, în timp ce la Ministerul Culturii prima şansă o are Lucian Romaşcanu. 

La Sănătate numele vehiculat de toţi social-democraţii este Alexandru Rafila. Nu în ultimul rând, la Ministerul Agriculturii nu ar merge Paul Stănescu, secretarul general al PSD, ci Adrian Chesnoiu, un deputat susţinut de liderul PSD din Olt. 

Suprizele de la PNL

Liberalii trimit miniştrii cu experienţă, dar şi nume noi, potrivit surselor „Adevărul” din PNL. De exemplu, favorită pentru Justiţie (celălalt minister avizator) este Alina Gorghiu, deşi o variantă era văzută şi Cătălin Predoiu, politician care a fost însă absent în negocierile din partid şi nu s-a pronunţat asupra jocurilor de culise. Ministerul Internelor rămâne la Lucian Bode, în timp ce Energia la Virgil Popescu. Externele îl vor avea ministru tot pe Bogdan Aurescu, iar la Educaţie este bătut în cuie numele lui Sorin Cîmpeanu.

 Favoritul pentru Fonduri Europene este eurodeputatul Cristian Buşoi, însă ca alternativă, dacă acesta refuză, este văzut Florin Roman. O a treia variantă, susţinută de organizaţiile Cluj şi Bihor, ar fi Marcel Boloş, persoană care a mai fost ministru şi în Guvernul Orban. Încă este neclar cine va ocupa funcţiile de miniştri la IMM şi Turism, precum şi la Digitalizare, fiind avansate nume ca Raluca Turcan, Robert Sighiartău, Dan Vîlceanu şi Pavel Popescu, însă e posibil să fie propus şi un reprezentant al unei filiale din Moldova. 

La UDMR, la Dezvoltare va rămâne Cseke Atiila, iar la Mediu Tanczos Barna. Singurul semn de întrebare este dacă la Sport va fi tot Eduard Novak. De asemenea, în Guvernul Ciucă vor fi doi vicepremieri, unul fiind Kelemen Hunor, iar celălalt cel mai probabil Sorin Grindeanu.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite