Surse: Ce le-a transmis Iohannis liderilor PNL în spatele uşilor închise

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Klaus Iohannis i-a încurajat pe liberali în vederea alegerilor din 6 decembrie  FOTO Inquam Photos / George Călin
Klaus Iohannis i-a încurajat pe liberali în vederea alegerilor din 6 decembrie  FOTO Inquam Photos / George Călin

Chemarea conducerii liberale de către Klaus Iohannis nu a fost întâmplătoare. Convocarea a avut loc pentru le cere liderilor PNL să mobilizeze la maximum electoratul, în condiţiile în care liberalii pierd tot mai multe procente în sondaje, iar din spate se apropie USR-PLUS, ceea ce va face inevitabilă cooptarea lor în noua guvernare, au precizat surse politice pentru „Adevărul”.

Preşedintele Klaus Iohannis i-a convocat marţi seară la o şedinţă la Vila Lac pe mai mulţi miniştri (Florin Cîţu, Nelu Tătaru şi premierul Ludovic Orban) şi lideri ai conducerii PNL (Rareş Bogdan, Raluca Turcan, Robert Sighiartău sau Alina Gorghiu) pentru a discuta despre campania electorală, alegerile din 6 decembrie şi posibila formula de guvernare. Surse din conducerea PNL au precizat pentru „Adevărul” că partidul aflat la guvernare a fost afectat de mai multe decizii luate în ultimele luni, cele mai importante fiind închiderea pieţelor (când până la urmă Guvernul a găsit o soluţie de mijloc), gestionarea situaţiei la nivelul şcolilor (acolo unde în continuare sunt probleme cu tabletele, dar unde şi ministrul Monica Anisie a comunicat defectuos), însă şi recenta tragedie de la Piatra Neamţ.

Pe scurt, a fost o reuniune de criză, în condiţiile în care de pe urma problemelor întâmpinate la guvernare, fie generate de liberali, fie imprevizibile, partidul care profită este USR-PLUS, în estimările din sondaje aceştia fiind în prezent peste PSD. „Noi ne-am trezit cu o problemă, cum a fost Piatra Neamţ, care ne-a afectat, deşi nu am avut nici vinovăţie. În schimb ei (n.r. – cei din USR-PLUS) au făcut zgomot iar pe corupţie din sistem, pe numiri politice şi ne-au atacat mai rău ca PSD-ul”, au explicat surse din conducerea liberală. Prin urmare, Klaus Iohannis le-a transmis liberalilor că trebuie să se pregătească pentru a guverna alături de USR-PLUS, fie că le place sau nu, au precizat surse participante la şedinţa cu şeful statului.

Funcţia lui Orban nu se negociază

Pe de altă parte, preşedintele i-a reasigurat pe liberali că premierul va fi de la PNL şi va fi Ludovic Orban. Acesta e un capitol închis, unde nu se negociază. De altfel, surse liberale se aşteaptă ca USR-PLUS să pună presiune pentru numirea lui Dacian Cioloş ca premier, pentru a primi la negocieri cât mai multe portofolii în contul „bunăvoinţei” lor de a ceda şefia noului Guvern unui liberal. 

Schimbarea de viziune în ceea ce priveşte relaţia cu USR-PLUS fost imediat transmisă şi în teritoriu. Potrivit unor surse liberale, într-o şedinţă de Birou Naţional Naţional al PNL de marţi seară Ludovic Orban le-a spus celor aflaţi în şedinţa online că trebuie „să tolereze USR pentru că nu au de ales”. 

De altfel, liberalii şi Klaus Iohannis îşi concentrează toate eforturile din prezent pe crearea unei polarizări PNL-PSD astfel încât electoratul de dreapta să iasă în număr cât mai mare la vot şi să îi sprijine. Potrivit unor surse politice, Iohannis le-a spus în faţă celor din conducerea PNL că „filialele par cam amorţite” şi să remedieze acest lucru, dacă nu vor să aibă surprize privind scorul electoral.

Pandemia şi sărbătorile

Nu în ultimul rând, şeful statului le-a transmis că la cum evoluează pandemia şi numărul de infectări poate nu va fi nevoie de noi restricţii, în condiţiile în care liberalii din teritoriu aşteaptă mesajele pe care să le comunice oamenilor în ceea ce priveşte sărbătorile de Crăciun, existând îngrijorări în ceea ce priveşte o nouă stare de urgenţă. „Ne întreabă lumea dacă o să meargă să taie porcul cu declaraţia într-o mână şi cuţitul în alta. E o grijă a omului de rând, care nu e interesat de împrumuturi pe pieţe internaţionale, planuri de rezilienţă şi alte măsuri. El vrea să ştie lucruri simple”, a declarat pentru „Adevărul” un membru al conducerii PNL. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite