Surse din CCR explică decizia Curţii. Iohannis a sfidat procedura consultărilor

Surse din CCR explică decizia Curţii. Iohannis a sfidat procedura consultărilor

Ludovic Orban si Klaus Iohannis FOTO  Inquam Photos/Alberto Grosescu

Unul dintre magistraţii CCR a explicat pentru „Adevărul” de ce i-a dat CCR dreptate lui Ciolacu în disputa cu Iohannis. Preşedintele nu a respectat articolul 103 din Constituţie, care presupune consultări pentru a forma o majoritate parlamentară. Or, Iohannis a desemnat deliberat un premier care a spus din start că vrea să pice în Parlament, nu să formeze un Guvern. Aşadar, Constituţia a fost încălcată în încercarea de a provoca anticipate.

Ştiri pe aceeaşi temă

CCR (cu o majoritate de 7 la 2) l-a taxat pe Klaus Iohannis pentru că nu a desemnat un premier care să aibă obiectivul – măcar declarativ- de a strânge o majoritate parlamentară. Şeful statului a mizat pe Ludovic Orban, care, pe lângă faptul că nu era susţinut, matematic, de o majoritate parlamentară, a declarat public că nu vrea să treacă de votul Parlamentului.

Intenţia tandemului Iohannis-Orban a fost declanşarea alegerilor anticipate. „Magistraţii CCR, cu majoritate de voturi, au considerat că Iohannis a sfidat articolul 103 din Constituţie, care îndeamnă la o soluţie, nu la provocarea unei crize politice”, susţin surse din CCR pentru Adevarul.

Practic, Iohannis nu a încercat să găsească o soluţie pentru învestirea unui Guvern, deci a încălcat Constituţia încercând să provoace alegeri anticipate.

„Curtea a constatat, în esenţă, în acord cu Decizia CCR nr.80/2014, că desemnarea candidatului la funcţia de prim-ministru trebuie să aibă ca scop asigurarea coagulării unei majorităţi parlamentare în vederea formării unui nou Guvern”, precizează şi comunicatul dat de CCR, care poate fi consultat mai jos:

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: