Superimunitatea parlamentară, respinsă de CCR

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Judecătorii CCR au respins legea privind privilegiile parlamentarilor

Legea privind Statutul deputaţilor şi senatorilor a fost declarată neconstituţională de către judecătorii Curţii Constituţionale.

Curtea Constituţională (CCR) a admis, ieri, sesizarea PDL şi PPDD de neconstituţionalitate a modificărilor aduse Statutului deputaţilor şi senatorilor. Articolele declarate neconstituţionale urmează să fie reexaminate de Parlament şi puse în acord cu decizia Curţii.

Una dintre modificările respinse de Curte vizează majorarea de la 15 la 45 de zile a termenului în care un parlamentar poate contesta un raport al Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI) în cazul unei decizii de incompatibilitate.

De asemenea, CCR a respins un alt articol potrivit căruia parlamentarul are la dispoziţie 45 de zile să conteste raportul ANI privind conflictul de interese, majorare similară cu cea din cazul incompatibilităţii.

Introducerea acestor prevederi, votate de majoritatea USL din Parlament, a provocat controverse, în condiţiile în care restul demnitarilor au la dispoziţie doar 15 zile pentru a contesta o decizie a ANI.

Un alt articol declarat neconstituţional este cel referitor la conflictul de interese pentru parlamentari. Noul statut promovat de USL prevede ca, în cazul în care se constată conflictul de interese, parlamentarul să fie pedepsit cu interdicţia de a participa la şedinţele camerei din care face parte, pe un termen de maximum 6 luni.

Statutul se va întoarce în Parlament, pentru a fi pus în acord cu decizia Curţii. În caz contrar, dispoziţiile declarate neconstituţionale îşi vor înceta valabilitatea la 45 de zile după decizia CCR.

Citeşte cum a comentat cel care a depus amenamentele neconstituţionale

Reacţiile politicienilor

Aflat la Viena, preşedintele Traian Băsescu a exclamat „Yes!“, la aflarea veştii că judecătorii CCR au dat această decizie. De altfel, preşedintele a fost unul dintre criticii constanţi ai proiectului, cerând Parlamentului reexaminarea sa.

Preşedintele Senatului, Crin Antonescu, a declarat că decizia Curţii Constituţionale în ceea ce priveşte Statutul parlamentarilor va fi respectată. El a susţinut  că termenul de 45 de zile declarat neconstituţional avea menirea de a stabili o diferenţă între parlamentari şi funcţionari.

„Noi, cei care am votat amendamentul domnului Chiuariu, am pornit de la ideea că între parlamentari şi funcţionari publici există diferenţă mare. Cu alte cuvinte, parlamentarii nu sunt funcţionari publici, sunt altceva“, a explicat
Antonescu.

„E o decizie corectă, ne dă posibilitatea să îndreptăm acea eroare care se făcuse ca la 45 de zile mandatul să înceteze indiferent dacă e atacat sau nu“, a comentat deputatul PSD Eugen Nicolicea. Prevederile declarate neconstituţionale au fost votate de Parlament în 13 februarie cu 298 de voturi „pentru“, 101 voturi „împotrivă“ şi 36 de abţineri.

În 14 februarie, PDL şi PPDD au depus la Curtea Constituţională sesizarea privind proiectul de modificare a Statutului.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite