Stenograme. Scandal în Coaliţie pe tema înfiinţării unei agenţii care ar urma să gestioneze două miliarde de euro: „Se vede de la o poştă că e pentru a duce bani în anumite zone”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ludovic Orban se opune înfiinţării ADIS. FOTO Inquam Photos / George Calin
Ludovic Orban se opune înfiinţării ADIS. FOTO Inquam Photos / George Calin

Mai mulţi lideri liberali şi-au exprimat nemulţumirea publică faţă de înfiinţarea Agenţiei Naţionale pentru Dezvoltarea Infrastructurii în Sănătate, structură care ar urma să gestioneze banii din PNRR pe capitolul Sănătate. USR PLUS a pregătit o ordonanţă de urgenţă pentru înfiinţarea instituţiei, ceea ce a dus la revolta liberalilor, care consideră că anumiţi bani ar putea fi daţi cu dedicaţie.

Prima dată când a fost ridicată problema a fost în ultima şedinţă a conducerii liberale. România TV a publicat stenograme ale discuţiilor din şedinţă, care arată cine a luat poziţie împotriva ANDIS. „Este nevoie de o discuţie în coaliţie asupra OUG referitoare la Agenţia de la Ministerul Sănătăţii pentru investiţiile în spitale, inclusiv investiţiile din PNRR. Riscăm foarte mult ca aceşti bani din PNRR şi proiectele să se blocheze. Mi se pare mult mai potrivit ca CJ-urile să-şi facă un proiect de achiziţie să se ocupe de el”, a afirmat Cristian Buşoi, cel care a deschi subiectul. 

Ludovic Orban aa venit apoi cu precizări: „Decizia la nivelul coaliţiei a fost ca proiectele de spitale să fie derulate de autorităţile care tutelează spitalele. Acel pasaj cu înfiinţarea agenţiei pentru spitale a fost introdus împotriva deciziei coaliţiei, de Ghinea, cel mai probabil în conivenţă cu Voiculescu. Am discutat cu primul ministru şi are acelaşi punct de vedere cu mine”. Buşoi a completat că nu e normal ca în perioadă cu probleme financiare să înfiinţezi o nouă instituţie cu salarii foarte mari”.

„PNRR, dumneavoastră spuneaţi înainte să ne abţinem, eu nu o să mă pot abţine pentru că nu am văzut în viaţa mea o chestiune atât de prost scrisă. Nu este decât o însăilare. E vorba şi de această agenţie, şi pe mine mă miră cum nişte oameni de dreapta la guvernare se gândesc să înfiinţeze această agenţie, care se vede de la o poştă că este pentru a duce nişte bani în anumite zone. Sunt împotriva celor care încearcă să-şi bată joc de inteligenţa românilor. Voi încerca să scot de acolo să se vadă şi banii de consultanţă care sunt duşi pentru nişte indivizi”, a conchis Mircea Hava, prim-vicepreşedinte al PNL. 

Mircea Hava a avut o intervenţia şi la Antena 3 unde a recunoscut faptul că se opune înfiinţării unei noi agenţii. „Şi eu am fost suprins când am aflat acum o săptămână de intenţia. Face o atingere gravă la ceea ce priveşte regulile constituţionale. Poate au alte interese”, a precizat prim-vicepreşedintele PNL. 

Liderul PNL consideră că demersul USR PLUS este un atac la adresa autorităţilor locale. „Se dă un dos de palmă administraţiei locale. PNL nu va vota aşa ceva. Premierul a spus clar că nu va promova acest lucru”, a subliniat Hava. Poziţie publică împotriva ANDIS a luat şi europarlamentarul Cristian Buşoi.

În perioada mandatului Voiculescu la Sănătate, preşedintele PNL a respins planul ministrului USR PLUS de a constitui un Fond de garantare la nivelul Ministerului Sănătăţii pentru construirea de spitale, deşi Vlad Voiculescu a insistat la acea vreme.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite